GeriHamilelikte Beslenme Hamileler kışın nelere dikkat etmeli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamileler kışın nelere dikkat etmeli?

Hamileler kışın nelere dikkat etmeli?

Kıyafet seçimi ve beslenme nasıl olmalı?

KIŞ AYLARINDA KIYAFET SEÇİMİ

Kış mevsimi hastalık risklerini artırırken, hamileler de soğuk havada tehlike altına girenler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kış mevsiminde soğuk havadan dolayı naylon ve sentetik kumaşlardan oluşan giysiler zararlıdır. Havayı geçirmeyen ve terleten kumaşlar enfeksiyonlara neden olur. Gebeler pamuklu ve yünlü, hava alabilen kıyafetler tercih etmeliler.

Hamilelik, tek başına üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanmak için bir risk oluşturmaz. Ancak hamile bir kadın enfeksiyona yakalandığında komplikasyon görülme şansı çok daha artmaktadır. Aynı yaş grubundan kadınlar karşılaştırıldığında hamile olanların üst solunum yolu enfeksiyonu nedeni ile hastaneye yatırılarak tedavi edilme oranları daha yüksektir.

Hamileler kışın nelere dikkat etmeli

KIŞIN FAST FOOD TERCİHİNİZ OLMASIN

Hamilelerin kışın beslenme konusunda da dikkatli olması gerekir. Her mevsime göre doğru beslenme anne adayları ve bebekleri için büyük önem taşır. Özellikle kış aylarında gebe iken fast food yiyecek ve içeceklerinden uzak durmak gerekir.

Annenin ve bebeğin sağlığı için mevsiminde meyve ve sebze tüketimine dikkat edilmesi gerekir. İlk aylarında anne adaylarının çoğu kilo almaz, ama ilerleyen safhalarda yani gebelik boyunca 10-15 kilo arasında almaktadır. Eğer bu kilodan fazla ise kilonuz doktor tarafından kontrol altında bulunmalısınız.

HAMİLELER KIŞIN NE TÜKETMELİ?

1-HAYVANSAL PROTEİNLER

Süt, peynir, et, yumurta, yoğurt.

Hamileler kışın nelere dikkat etmeli

2-BİTKİSEL PROTEİNLER 

Fasulye, mercimek, kuru baklagiller, barbunya.

3-BALIK

Hamilelerin balık tüketimi çok önemlidir. Çünkü gebe kadınlar, 8’nci haftadan sonra bebeğin kemik ve dişleri için yedikleri besinlerden kalsiyum almalıdır.

Hamileler kışın nelere dikkat etmeli

Anne adayının gebeliği sürecinde aldığı demir ve protein bebeğin kas, beyin, diş ve kan yapımında etkili olur.

4-KIŞ MEYVELERİ

C vitamin grubu olarak en zengin mevsimdir. Sebze ve meyveler demir açısından çok yaralıdır.

Hamileler kışın nelere dikkat etmeli

5-KIŞ SEBZELERİ

Lahana, brokoli, ıspanak, karnabahar, kereviz, dereotu, patlıcan, patates, havuç, turp ve kabak hamilelerin tüketmesi gereken gıdalardandır.

İHA
GEBELİKTE BESLENME ÖNERİLERİ

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False