GeriHamilelikte Beslenme Hamileler ıhlamur çayı içebilir mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamileler ıhlamur çayı içebilir mi?

Hamileler ıhlamur çayı içebilir mi?

Kış aylarının en sevilen bitki çaylarından biri şüphesiz ıhlamur çayı. Hamileler ıhlamur çayı içebilir mi diye düşünen anne adaylarının sayısı ise azımsanmayacak kadar çok. Zira hamilelikte pek çok bitki çayının tüketimi zararlı olabiliyor. Şifalı bitki çaylarından olan ıhlamur çayını hamilelikte tüketebilir miyiz?

HAMİLELİKTE IHLAMUR ÇAYI İÇİLİR Mİ?

Hamilelik söz konusu olduğunda yüksek kafein sebebiyle kahve ve çay tüketimi genelde uzmanlar tarafından sınırlandırılır. Aynı şekilde bazı bitki çayları da hamilelikte güvenli olmadığı gerekçesiyle içilmez veya içilmesi önerilmez. Peki hassas bir dönemde olan hamileler ıhlamur çayı içebilir mi içemez mi?

Ihlamurun kan sulandırıcı ve kanı inceltici özellikleri olduğu, bu sebeple hamileliğin son dönemlerinde kontrolsüz kanamaya neden olabileceğini söyleyen araştırmalar vardır. Her bitki çayında olduğu gibi ıhlamur da bazı ilaçlarla etkileşime girebilir ve bu sebeple tüketilmesi önerilmeyebilir. Ancak ıhlamur veya başka her türlü bitki çayı/çay/kahve tüketimi için doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Vücudun normal seyrinden daha farklı işlediği hamilelikte ıhlamur çayı içmek isterseniz öncesinde gebeliğinizi takip eden uzmana danışmalısınız.

Hamileler ıhlamur çayı içebilir mi

IHLAMUR ÇAYININ HAMİLELERE FAYDALARI

Doktorunuz aksi bir bilgi vermedikçe ve ıhlamur çayı içmenizi zararlı bulmadıkça hamilelikte içeceğiniz ıhlamur çayının bazı faydalarını sıralayalım:

  • Hamilelikte yaşanabilecek hafif ağrı ve kramplara karşı ıhlamur çayı rahatlatıcı özellik gösterir.
  • Ihlamur bitkisi spazm giderici özellikler taşır.
  • Ateş söz konusu olduğunda ateş düşürücü etkisi olduğu söylenir.
  • Ihlamurun hamileler için en önemli faydalarından biri nezle, grip gibi hastalıklarda semptomları azaltmasıdır. Fazla ilaç tüketiminden kaçınıldığı ve doktorunuz içmenizi söylemedikçe ilaç almamanız gereken hamilelikte ıhlamur çayı ile grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı korunabilirsiniz.
  • Ihlamurun yatıştırıcı özelliği de vardır. Stres, uykusuzluk ve bitkinlik gibi hamilelik sorunlarına karşı kendinizi daha sakin hissetmenizi sağlayabilir.

Bir kez daha uzmana danışmadan hiçbir bitki çayını içmemeniz gerektiğini hatırlatalım. Her gebelik kendine özeldir. Kimine iyi gelen yöntemler bazılarına zarar verebilir.

İKİ FİNCANDAN FAZLA TÜKETİLMEMELİ

Kadın Hastalıkları & Doğum Uzmanı Kağan Kocatepe hamilelikte tüketilen bitki çayları ile ilgili şu uyarıyı yapıyor:

“Hamilelik döneminde kadınların çoğu zencefil, ıhlamur, papatya, rezene, kuşburnu, normal çay, yeşil çay ve meyve çaylarını bulantı gidermek için (zencefil), sıvı ihtiyaçlarını gidermek ve sakinleştirici özelliklerinden faydalanmak için (rezene) veya lohusalık döneminde süt yapımını artırmak için (papatya, rezene, ısırgan otu çayları) tüketir. Bu sayılanlarda günlük miktar iki fincanı aşmadığı sürece sorun yoktur.”

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False