Gebelikte beslenmeye dikkat!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zahide Küçük, gebelikte beslenme hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Gebelikte sağlıklı beslenme hem anne hem de bebeği için çok önemlidir. Bu dönemde tek taraflı beslenmeden kaçınmaya, sağlıklı proteinlere ağırlık vermeye, vitamin ve mineralleri dengeli almaya özen göstermelidir.

Gün içerisinde az az ve sık sık yemek sindirim açısından daha faydalıdır. Gebelik süresince protein içeriği fazla olan balık, et ve yumurta, süt ve süt ürünlerinin tüketimi sağlıklı bir gebeliğin en önemli basamaklarındandır. Gebelikte bol su içilmesini özellikle isteriz. Su hem anne sağlığı hem de bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Suyun yanında maden suyu, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler tüketilebilir. Bitki çaylarından poşet şeklinde olanlar boya maddesi içerebileceği için, doğal olan bitki çayları tercih edilmelidir. Çay, kahve tüketimi kısıtlanmalı, kola gibi asitli/gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.

Haberin Devamı

Haftada iki akşam balık, diğer günlerde de kırmızı et ve kurubaklagil tüketilmesine özen gösterilmelidir. Her öğünde taze sebze (salata veya söğüş olarak ve mevsiminde) ve pişmiş zeytinyağlı bir sebze yemeği olsun isteriz.

Ara öğünlerinizde sağlıklı atıştırmalıkları: Hurma, gün kurusu kayısı, incir gibi kuru meyveleri, çiğ badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişleri aşırıya kaçmadan tüketebilirsiniz.

Kalsiyum kaynağı olarak, tam yağlı süt ve süt ürünlerinin bebeğin kemik gelişimi için yeterli miktarda alınması önemlidir. Günde iki su bardağı süt içilmesi, bir küçük kase yoğurt ve iki kibrit büyüklüğünde peynir yenmesi ile bu miktarda kalsiyumu alma olanağı vardır.

Gebelikte beslenmeye dikkat  

Dengeli beslenmenin yanında, gıdaların temiz ve mikropsuz olması da önemlidir! Sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır. Ayrıca çiğ et içeren yiyecekler, sentetik boya, koruyucu ve katkı maddesi içeren hazır yiyecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Fastfood ve katkı maddesi içeren konserve gıdalar da tercih edilmemelidir. Aşırı tuzlu gıdalar yenmemelidir.

Haberin Devamı

Gebelik sırasında alınan kalorinin, kaliteli besinlerden alınmasına dikkat edilmelidir. Aşırı yağlı, kızartma, kek, bisküvi, tatlı gibi yiyecekler kısıtlanmalı, mümkünse tüketilmemelidir. Çikolata tüketimi de kısıtlandırılmalıdır
Unutmayın! Siz ne kadar sağlıklı beslenirseniz bebeğiniz de o kadar sağlıklı beslenmiş olur.

GEBELİKTE KİLO ALIMI HESAPLAMA

Yazarın Tüm Yazıları