GeriHamilelikte Beslenme Gebelik döneminde beslenme
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gebelik döneminde beslenme

Gebelik döneminde beslenme

.

Gebe kadının beslenmesinde amaç, annenin kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılayarak vücudundaki besin öğeleri yedeğini dengede tutmak, fetusun normal büyümesini ve salgılanan sütün gerektirdiği enerji ve besin öğelerini tam olarak karşılamaktır. Gebelikte beslenme hakkında Florance Nightingale Hastanesi Uzmanları bilgi veriyor.

Gebeliğin gerektirdiği enerji ve besin öğeleri: Gebelik öncesinde normal ağırlıkta olan bir anne adayının gebeliği süresince ayda ortalama 1 Kg. ağırlık kazanması istenir. Genellikle ilk 3 aylık dönemde ağırlık kazanımı çok azdır, zamanla artış gösterir. Toplam 9-12 Kg. ağırlık kazanımı gereklidir. Anne adayının, normal enerji gereksinimine ek olarak ilk 3 ayda günde 150 kkalori, 4-9 ay arası ise günde 300 kkalori daha alarak, normal vücut ağırlığına ayda 1 - 1,5 Kg. eklenmesi önerilir. Gebelik başlangıcında normal ağırlığından şişman olan anne adayının fazla ağırlık kazanmasına gerek yoktur.

Besin ve Enerji Öğeleri:Normal Kadın:Gebelik için Ek:
Enerji (kkalori)2000-2100250
Süt ve Ürünleri2-3 porsiyon1-2 porsiyon
Et ve Ürünleri2 porsiyon-
Yumurta, Kuru baklagiller1 porsiyon-
TAHILLAR:Normal Kadın:Gebelik için Ek:
Pirinç, Bulgur, Makarna1-2 porsiyon1-2 porsiyon
Ekmek 3-6 dilim1 dilim
YAĞ ve TATLILAR:30-35 gr.5 gr.
Yağ30-50 gr.5 gr.

Yemekler genellikle 3 öğünde tüketilir. Gebeliğin ilk döneminde öğün sayısı arttırılarak öğündeki yemek miktarı azaltılabilir.

Öneriler: Etler haşlama veya ızgara olarak tüketilmeli, süt ve türevleri yağsız, kaymaksız, diet (lİght) olarak tercih edilmeli, sebze ve meyveler en doğal şekliyle taze olmalı ve meyveler mümkünse kabuklu olarak tercih edilmelidir. kurubaklagil yemeklerinin tüketimi de haftada 2-3 defa tavsiye edilir.

GEBELİKTE KİLO ALIMI HESAPLAMA

False