GeriHamilelikte Beslenme Bayramın 1. Gününde Beslenme
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bayramın 1. Gününde Beslenme

Bayramın 1. Gününde Beslenme

Şeker bayramında özellikle hamilelerin beslenme düzenine dikkat etmesi gerekiyor.

Şeker bayramında özellikle hamilelerin beslenme düzenine dikkat etmesi gerekiyor. Adı gibi şekerlemelerin yoğun olarak tüketildiği bayramda, hamilelere özel bir beslenme takvimini izlemek hem anne hem de bebek açısından faydalı olacaktır.

Neler Dikkat Edilmeli?

1.Güne mutlaka hafif bir kahvaltıyla başlanılmalıdır ve kesinlikle öğün atlanılmamalıdır. Öğünler arasında en az 2 en fazla 4- 5 saat bırakılmalıdır.

2.Bayram ikramlarında ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun olan yiyecekler yerine, kalorisi düşük sütlü tatlılar veya küçük porsiyonlar halinde hamur tatlıları ve meyve tüketilmelidir.

3.Kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemelidir.

4.Ramazan aylarında su tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verilmelidir.

5.Bayramda mide ve bağırsak bozuklukları gibi şikayetlere neden olmaması için, bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketiminden kaçınılmalıdır.

6.Özellikle bayram ziyaretlerinde ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işi tatlıları çok dikkatli tüketilmelidir. Çok yoğun miktarda enerji içerdiklerinden yenilen miktarı göz önüne alınmalıdır. Küçük porsiyonlar tercih edilmelidir.

7.Sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarından biri olan fiziksel aktivitenin artırılması anlamında, en az haftada 4 gün 45 dakika günlük yürüyüşler yapılmalıdır. Fiziksel aktivitenin, bağırsak hareketlerini artırmaya, kan şekeri ve kolesterolünü azaltmaya, kilo kaybetmeye yardımcı olduğunu unutulmamalıdır.

8.Oluşabilecek sindirim güçlüğü problemine karşı lif oranı yüksek gıdaları (Kuru baklagiller, taze sebze ve meyveler) tüketimi ihmal edilmemelidir.

Bayramın Birinci Günü

Kahvaltı: 1 dilim peynir, 5-6 adet zeytin, 2 ince dilim ekmek, 1 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı çikolata ezmesi, bol yeşillik ve domates

Öğle: 1 küçük tabak etli veya zeytinyağlı sebze veya kuru baklagil yemeği ve 1 ince dilim ekmek, az yağlı mevsim veya çoban salata

İkindi: 2 adet baklava veya 2 top çikolata veya 1 küçük kase sütlü tatlı

Akşam: 1 adet ızgara lüfer veya 2 adet ızgara çinekop veya 1 tabak sebzeli güveç veya 1 tavuk but ve yanında fırınlanmış patates, 1 kase çorba veya 1 ince dilim ekmek ve az yağlı bol roka veya yeşillik salatası

Ara: 1 orta boy tercih edilen meyve

Diyetisyen Selahattin Dönmez

GEBELİKTE KİLO ALIMI HESAPLAMA

False