Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Aşerme nedir, ne zaman başlar?

Aşerme döneminin özellikle ilk hamileliğini yaşayan anne adayları için keyifli bir dönem olduğunu dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, bu dönem hakkında bilgilendirme yapıyor.

Haberin Devamı

Aşerme, gebelik döneminde zamansız akla gelmeyen yiyecekleri can çekmesi anlamına gelmektedir. Aşerme olayı anne adaylarının en merakla  karşıladıkları ve bazen baba adaylarını sıkıntıya sokan bir durum olsa da, özellikle ilk gebeliklerde karşılaşması muhtemel ve istenen bir durumdur. Anne adaylarının nerdeyse %85inde bu durum gözlenir. Anne adayları bazen hiç akla gelmeyecek, belki o zamana kadar hiç sevmediği bir gıdayı bile aşerebilir.  Aşerme genelde; ekşi, çok tatlı, acı, baharatlı, meyve tarzı gıdalar aşererek başlar.

Aşerme olayı ilk 3 ayda çok olur ve ilk 3 aylık dönemde başlar. Toplum içinde bununla ilgili dolanan bir sürü söz hurafe vardır. Örneğin “Aşerilen gıda alınmaz ise bebekte o gıdanın bir izi kalır.” vb. Aşerme durumunun nedeni iştah artışı olarak söz edilse de yine de kesin bir fizyolojik nedeni yoktur.  Bu olay anne adaylarının sevdiği ve gebe olduğunu hissettiren bir durumdur. Bu zor bir durum değildir. Hamile kadınların neredeyse hepsinin en az 1 kere yaşadığı bir durumdur.

Haberin Devamı

Aşerme nedir, ne zaman başlar

Aşerme; gebelik döneminde zamansızca akla gelmeyecek gıdalar can çekmesine denir. Aşerme gebeliğin en tipik özelliği olarak bilinir. Anne aşermenin başladığında kendisini çok mutlu hissedir. Aşerme durumu ilk gebeliklerde daha çok mutlu hissettirir. Aşerme durumu ilk gebeliklerde daha çok gözlenen bir durumdur. Bu dönem hemen hemen her gebede görülen bir durumdur. Aşermenin asıl sebebi belli değildir. Ama iştah artışı ve hormonların etkisiyle olduğu düşünülmektedir. Bunun bir zararı yoktur.   

Aşerme nedir, ne zaman başlar

Anneler bu dönemde daha çok dikkat etmelidir. Aşerme genelde tatlı, ekşi, acı, tuzlu, meyve gibi gıdalarda olmaktadır. Aşerme genelde ilk 3ay döneminde başlar ve biter. Uzun süren ve zararı olan bir dönem değildir. Tam tersi anne adaylarının en çok sevdiği dönemdir. Anne adayı aşerme döneminde dikkat etmelidir. Çok fazla ve kontrolsüz beslenmemelidir. Ama canının istediği yani aşerdiği gıdayı tüketmek anne adaylarına da iyi gelecektir.

[fotogaleri=2632,2209,2119]

Haberin Devamı

HAMİLELİKTE KİLO HESAPLAMA