GeriHamilelik Hazırlığı Yumurtlama nedir? Yumurtlama dönemi (tarihi) hesaplama
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yumurtlama nedir? Yumurtlama dönemi (tarihi) hesaplama

Yumurtlama nedir? Yumurtlama dönemi (tarihi) hesaplama

Hamile kalabileceğiniz ovulasyon tarihini gösteren yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır? Yumurtlama takibi nasıl yapılır? Yumurtlama belirtileri nelerdir? Detayları uzmanlardan öğrenelim.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Arzu İlknur Özdemir, yumurtlama takibi hakkında bilgi verdi.

Ovulasyon; yani yumurtlama dönemi bebek sahibi olmak isteyenler için önemli konuların başında gelmektedir. Birçok kadın bu hesaplama ile hamile kalmaya çalışır. Bu nedenle de pek çok farklı bilgi, kimi zaman bu süreci zorlaştırmaktadır.

Yumurtlama, belirli bir yaş ve dönemden sonra her kadının yaşadığı bir durumdur. Yumurtlama süreci; yani yumurtlama hamilelik için en uygun günlerdir. Ovulasyon sayısının artırılması ve gebe kalınmasının yükseltilmesi sürecini içermektedir.

11 VE 21’NCİ GÜNLER ARASI ÖNEMLİ

Adet döngü süresi ortalama 28 gündür. Kadınların %15'inde 28 günde bir regl kanaması görürlerken, %0.5'inde 21 günden daha kısa, %1'inde ise 35 günden daha uzun bir zamanda kanama görülmektedir. Kadınlarda adet dönemi genelde 24-35 gün arasında değişir. Bazı durumlarda daha da uzun sürebilir. Kadınların büyük çoğunluğu adet döneminin 11 ve 21’nci günleri arasında yumurtlamaktadır.

YUMURTLAMA GÜNÜ BÜNYEYE GÖRE FARKLILIK GÖSTEREBİLİR

Pek çok kadın yumurtlama günü hesaplaması konusunda farklı yöntemler kullanmaktadır. Genellikle ovulasyon tahmin kitleri ve bazal vücut ısısı ölçümünden faydalanılır. Bazen regl döneminin ortasında yumurtlama olmasına rağmen, gerçek yumurtlama günü değişebilmektedir. Bu tarihlere yakın günlerde gebelik elde edilme ihtimali daha yüksektir.

UYGUN GÜNLERİ BELİRLEMENİN EN PRATİK YOLU

Adet döngüsü normal olan kadınlarda yumurtlama, adet kanaması başlamadan yaklaşık 14 gün önce gerçekleşmektedir. Bu, yumurtlama gününü tespit etmenin en pratik yoludur. Bu hesapla adet dönemi 28 gün süren bir kadında yumurtlama adetin 14’üncü günü olur, adet kanamasının başladığı ilk günden sayarak 14’üncü güne denk gelir. Bu günden 2-3 gün önce başlayarak 1 hafta boyunda 2-3 günde bir cinsel ilişkide bulunmak hamile kalma şansını artıracaktır. Adetleri düzenli olarak 30 gün süren bir kadın adet kanamasının başladığı ilk günden başlayarak 16’ncı gün yumurtlama olacağını hesaplamalıdır. Adet kanamaları düzenli 35 günde bir olan kadınlarda yumurtlama günü yaklaşık olarak 21’nci güne denk gelecektir.

ADET DÜZENSİZLİĞİ OLANLAR NASIL HESAPLAMA YAPMALI?

Adetleri düzensiz olan kişilerde yumurtlama gününü tahmin etmek daha zordur; ancak her zaman adet kanaması başlamadan ortalama 14 gün önce yumurtlama meydana gelmektedir. Reglinin ikinci döneminin; yani yumurtlama ile adet kanaması arasındaki sürenin 14 gün ve sabit olmaktadır.

Yumurtlama nedir Yumurtlama dönemi (tarihi) hesaplama

YUMURTLAMA BELİRTİLERİ

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali Babacan, yumurtlama belirtileri ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Ovulasyon dönemlerinde kadınlarda fizyolojik değişimlere paralel olarak bazı belirtiler olur. Bu belirtiler, kişiden kişiye de değişebilmekle birlikte; servikal (rahim ağzı) kanaldan yumurta akı kıvamında sıvı artışı, vücut ısısında yaklaşık 0.5 °C artış, kasık bölgesinde kramp ve ağrı, karında şişkinlik ve koku, tat, görme duyularında artış olarak sayılabilir.
Kadınlarda ovulasyon döneminin belirlenmesi gebe kalabilme ihtimalini arttırmak için çok önemlidir. Belirlenebilen ovulasyon döneminde önce ve sonraki yaklaşık 5-6 günlük dönemde gün aşırı cinsel birliktelik olması gebelik ihtimalini yükselecektir.”

YUMURTLAMA (OVULASYON) TESTİ

“Ovulasyonun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin tespiti kadınlar tarafından evde kolaylıkla yapılabilecek idrar kitleriyle kolaylıkla test edilebilir” diyen Doç. Dr. Ali Babacan, şöyle konuştu:

“İdrar testleri ovulasyondan 24-36 saat önce meydana gelen LH (Luteinize Edici Hormon) yükselmesinin tespiti esasına dayanır. Bu amaçla kullanılacak idrar kitleri, belirlenen muhtemel ovulasyon zamanından birkaç gün önce başlanarak her gün aynı saatte yapılmalıdır. Bu testin uygulanması için sabah kalktıktan sonra ilk idrar değil bir sonraki alınacak idrarın kullanılması ve test öncesi yanlış sonuç vermemesi açısından 2 saat süreyle fazla sıvı alınmamış olması önerilmektedir. Markaya göre değişmekle birlikte genellikle test sonucunda iki pembe çizgi çıkması testin pozitif yani LH yükselmesinin olduğunu ve yaklaşık 24-36 saat sonra yumurtlama olacağını gösterir.

Ayrıca ovulasyon olup olmayacağının tespiti doktor kontrolünde daha net olarak yapılabilmektedir. Bu kontrollerde ultrasonografi ile yumurta oluşturacak dominant folikül takibi ve LH (Luteinize Edici Hormon)’un kanda takibi ile ovulasyon zamanı belirlenmekte veya ovulasyon gerçekleşmişse; karın içinde sıvı görülmesi, dominant folikülün yok olması veya kanda progesteron hormonunun takibi ile kolaylıkla değerlendirilebilmektedir.

Gerek ovulasyon gününün bir sonraki beklenen adet başlangıç gününe göre hesaplanması yöntemiyle gerekse evde uygulanabilen idrar kitleriyle ve/veya doktor kontrolünde ovulasyonun takibinin yapılmasıyla ovulasyon zamanı daha net belirlenir. Bunun neticesinde çiftlerin ilişki zamanlarını planlayabilmesi, erkek veya kadında altta yatan başka bir tıbbi problem yoksa çocuk sahibi olabilme yüzdelerini ciddi anlamda arttıracaktır.”

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False