Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Yumurtlama döneminin hesaplanması neden önemli?

Yumurtlama gününün tespitiyle ilgili yöntemler

Haberin Devamı


OVÜLASYON NEDİR?

Yumurtlama döneminin hesaplanması neden önemli

Ovülasyon, yumurtlama anlamına gelmektedir. Ovülasyon yani yumurtlama dönemi, bebek sahibi olmak isteyenler için önemli konuların başında gelmektedir. Birçok kadın bu hesaplama ile hamile kalmaya çalışır.


YUMURTLAMA DÖNEMİ NASIL HESAPLANIR?

 Yumurtlama döneminin hesaplanması neden önemli 

Pek çok kadın yumurtlama günü hesaplaması konusunda farklı yöntemler kullanır. Genellikle ovülasyon dönemini tahmin etme veya takvim hesabı ile ya da bazal vücut ısısı ölçümünden faydalanır. Bazen regl döneminin ortasında yumurtlama olmasına rağmen gerçek yumurtlama günü değişmektedir.

Bu tahminlerde yakın günlerde gebelik elde edilme ihtimali yüksektir. Adet döngüsü normal olan kadınlarda yumurtlama, adet kanaması başlamadan yaklaşık 14 gün önce gerçekleştirmektedir. Bu yumurtlama gününü tespit etmenin en pratik yoludur. Bu hesaplama, adet dönemi 28 gün süren bir kadınla yumurtlama kabaca adetin 12-14. günü olur. Adet kanamasının başladığı ilk günden sayarak 12-14.güne denk gelir. Bu günden 2-3 gün sonra başlayarak 1 hafta boyunca 2-3 günde bir cinsel ilişkide bulunmak hamile kalma şansını arttırır.

Birçok çift bu şekilde çocuk sahibi olmuş ve olmayı denemektedir. Çok etkili bir yöntem olmasa da iyi hesaplamalar sonucunda doğru çıkmaktadır.


BİRÇOK FARKLI YÖNTEM KULLANILIYOR

Yumurtlama döneminin hesaplanması neden önemli

Kadınlar yumurtlama günü hesaplamasında birçok farklı yöntem kullanırlar. Genellikle ovülasyon günü tahmin etmeleri ve bazal vücut ısısı ölçümünden faydalanırlar. Adet dönemleri tipik olarak 28 gün süren bir kadında ovülasyon yani yumurtlama, yaklaşık adet ortasına rastlar.

Yumurtalama kandaki LH düzeyinin aşırı yükselmesi, olgunlaşmış durumdaki yumurtanın over follikülünden serbest kalmasını sağlamakta ve bu şekilde gerçekleşmektedir. Karına düşen yumurta, ardında fallop tüplerine girer, erkeğin spermiyle döllenmeye hazır duruma gelir ve döllenme gerçekleşir. Döllenen embriyo anne rahimine doğru ilerler. Rahimde eğer tutunma gerçekleşir ise gebelik gerçekleşmiş olur. Bu yumurtlama dönemi hesaplamaları da tutmuş olmaktadır. Adet döngüsü normal olan kadınlarda bu yöntem işe yaramaktadır. Fakat adet döngüsü düzensiz olanlarda bu yöntem pek tutmamaktadır.


KORUNMA AMAÇLI DA KULLANILABİLİR

 Yumurtlama döneminin hesaplanması neden önemli 

Ovülasyon takibi veya takvim yöntemi kullanarak gebe kalmış ve çocuk sahibi olmuş olan çift sayısı fazladır. Bu yöntem, özellikle eski dönemlerde daha çok kullanımı olan bir yöntemdir. Bu yöntem eğer çift bebek istemiyorsa korunma amaçlı da kullanabilir.

GEBE KALMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAYIN