GeriHamilelik Hazırlığı Üreme check-up’ınızı yaptırın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Üreme check-up’ınızı yaptırın

Üreme check-up’ınızı yaptırın

Modern çağın yoğunluğundan evlilik yaşı artık 30’ları geçmeye başladı. Önceliği eğitim, kariyer ve iş planları olan kadınların yaşı ilerledikçe, doğal yollardan gebe kalması zorlaşıyor ve anne olma yolunda birçok güçlükle karşılaşıyor. Günümüzde üreme teknikleri ileri boyutlara gelse bile, uzmanlar bebek sahibi olmayı ertelememeyi öneriyorlar.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, bebek sahibi olmayı erteleyenlere “keşke” dememeleri için tavsiyelerde bulunuyor…

20’li yaşlar, gebe kalınması için ideal yaşlar… Bu dönemde aylık % 25 olan gebe kalma şansı yaş ilerledikçe düşüyor. Kadınların ideal üreme çağı, 20 – 35 yaş arası… 35 yaşından sonra kadın doğurganlığında azalma olur, 40 yaşından sonra ise bu azalma hızlanarak, 44 yaşında % 1’e düşer.

Üreme check-up’ınızı yaptırın

Doğal gebelik ve tüp bebek tedavisiyle 30 yaşındaki bir kadının hamile kalma olasılığı % 94 iken, bu oran 35 yaşında % 86’ya, 40 yaşında ise % 64’e düşer. 40 yaşında normal yollardan hamile kalamayan ve tüp bebek tedavisi uygulanan kadınların ancak % 17’si hamile kalabilir. “Nasıl olsa tüp bebek tedavisi var, çocuk için hiçbir zaman geç kalmam!” gibi bir düşünce aklınızdan bile geçmesin. Bebek sahibi olmayı ertelemeyin ve en kısa sürede üreme sağlığıyla ilgili testlerinizi yaptırın.

YUMURTA VE SPERMLERİN DONDURULMASI / KANUNİ İZNİ

Üreme check-up’ınızı yaptırın

Peki, kadınların geç gebelik şansı nasıl artırılıyor? Dr. Hakan Özörnek’in son yıllarda sıkça sorulmaya başlanan “Üremeyi koruyarak nasıl yaşlanabiliriz?” ve “İleri yaşlarda nasıl çocuk sahibi olabiliriz?” sorularına cevabı: “Bunların tek yolu, yumurta ve spermi dondurmak.” Pek çok ülkede isteğe bağlı olarak yumurta dondurma işlemine izin veriliyor. Türkiye’de ise kanser hastalarına, üreme organlarıyla ilgili ameliyat geçirmek zorunda olan erkeklere ve kadınlara üreme hücrelerini dondurma izni kanunlarla veriliyor. Fakat halen geç yaş evliliklerinde üremenin korunmasına kanunen izin verilmiyor. Türkiye’de yönetmelik değişirse, merkezlerimiz bu hizmeti vermeye başlayabilecek. Kadınların gebelik yüzdelerinin düşmesi, yumurtanın yaşlanmasına bağlı olduğu için, yumurtalarını dondurmayı talep edebilecekler. Bu ‘Biyolojik saatimi durdurayım, ne zaman istersem o zaman çocuk sahibi olayım’ anlamına geliyor. Yumurta korunabiliyorsa, rahim yaşlanmadığı için kadınlar 50 yaşında da çocuk doğurabilecek noktaya gelebiliyorlar. Yumurtanın yaşlanmasının durdurulması için tek yol var, o da yumurtaların dondurulması.

ÜREME CHECK – UP’I NEDEN ÖNEMLİ?

Üreme check-up’ınızı yaptırın

Üremede check – up kavramının artık gelişmesi ve yerleşmesi gerekiyor. ‘Evlendik, çocuk olursa olur, olmazsa olmaz” diye bir şey yok. Eğer çocuk yapmayı planlıyorsanız başınıza gelebilecek kötü sürprizleri önceden engellemeniz lazım.

HANGİ TESTLER YAPILMALI?

Üreme check-up’ınızı yaptırın

Dr. Hakan Özörnek, kadında yumurtalık deposunu gösteren, erkekte ise spermin durumunu belirleyen çok basit testler olduğunu belirtti. Teknolojinin gelişmesiyle artık gerçek bilgiye en doğru haliyle ulaşabildiklerini açıklayan Dr. Özörnek, ‘Anti müllerian’ (AMH) adlı hormonun yumurtalığın içindeki yumurta kapasitesini ortaya koyduğunu, kadının menopoza girme yaşını da yaklaşık olarak söyleyen bu testin en önemli özelliklerinden biri de adet döneminin herhangi bir zamanında yapılabiliyor olduğunu açıkladı.

Erkeklerde de sperm testi, kadınlardaki AMH testi gibi erkeğin üreme kapasitesiyle ilgili detaylı bilgiler veriyor.

False