Tüp bebekte yaşın önemi

Tüp bebek tedavisinde başarı oranı yüzde yüz ve kesin değildir. Genç anne-baba adaylarının doğal yollardan bir ayın sonunda gebe kalma şansı % 20 iken tüp bebek tedavisinde başarı oranı en fazla bunun 2 – 2.5 katıdır.

Haberin Devamı

Anne adayının yaşı, yumurta rezervi ve kalitesi tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen en önemli faktörlerdir.

35 yaşından küçük anne adaylarının gebe kalma şansı yüksektir. 35-38 yaş arasındaki anne adaylarının gebe kalma şansı orta derece iken 38-40 yaş arasındaki anne adaylarının düşüktür. 40 yaşından sonra ise başarı oranı yok denecek kadar azdır. Normal yaşından ziyade anne adayının biyolojik yaşı da önemli bir etkendir.

BİYOLOJİK YAŞ 

Kız çocukları vücudunda belirli sayıda (ortalama 2 milyon) yumurta olduğu halde dünyaya gelir. Yumurta sayısı her kız çocukta farklıdır. Doğdukları andan itibaren bir daha asla yumurta üretimi gerçekleşmeyecektir. Doğumdan sonra var olan yumurta hücreleri harcanmaya başlar. Her kişi yumurtalarını aynı hızda tüketmez (harcamaz). Kişiye göre değişen bu tüketim hızına ‘biyolojik saat’ denir. Dolayısıyla aynı yaşta her kız çocuğunun yumurtalıklarındaki yumurta sayısı birbirinden farklı olabilir. 

Haberin Devamı

Kadınlarda yaş ilerledikçe yumurta kalitesi de düştüğünden doğurganlık azalır. Bu yüzden yaş ile doğurganlık arasında ters bir orantı vardır. Buna bağlı olarak 35 yaş sonra tüp bebekle gerçekleştirilen gebelik oranı da düşer. 

Tüp bebekte yaşın önemi

Anne adayının biyolojik yaşı (yumurta rezervi-tüketimi) hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. 24 yaşında olup 40 yaşında bir kadının yumurtalık rezervine sahip olmak mümkün olduğu gibi 40 yaşında olup 30 yaşında bir kadının yumurtalık rezervine sahip olmak da mümkündür. 

Her kadının yumurta deposunu harcama hızı farklı olduğundan kimi 36-37 yaşında hala iyi bir yumurta rezervine sahipken kimi de 33 yaşında erken menopoza girebilir. Menopoz, yumurta rezervinin tamamen tükenmesi demektir. 

Tüp bebek tedavisinde 35 yaş altı kadınlarda gebelik oranı tek embriyo transferi ile %35 civarı, iki embriyo transferi ile ise %50 civarıdır. Tüp bebek tedavisinde çoğul gebelik istenmediği için başarı oranı yüksek olmasa da genç anne adaylarında genellikle tek embriyo transferi tercih edilir. 

Haberin Devamı

35 yaş üstünde ise yumurta kalitesinin azalmasına bağlı gebelik oranı yavaş yavaş %30’un altına düşer. 

TÜP BEBEK TEDAVİSİ KAÇ KEZ DENENMELİ?

Yapılan klinik çalışmalar ve tecrübeler, gebelik elde edilmesi için tüp bebek tedavisinin en az üç kez tekrarlandığını göstermektedir. Üç kez uygulanmasına rağmen gebelik elde edilmediği durumlarda çoğunlukla tedaviye devam edilmesi önerilmez. 

Ancak yine de izlenecek yol çift ile hekimin tasarrufundadır. Denemeye devam etmek isteyen çiftler için biraz ara verip ruhen ve fiziken dinlenmeleri önerilebilir.  

GEBE KALMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAYIN

[fotogaleri=3518,2640]

Yazarın Tüm Yazıları