Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert

Tüp bebekte embriyo seçiminde nelere dikkat ediliyor?

Doğal bir şekilde hamilelik oluşmaması durumunda devreye giren tüp bebek tedavisi çok sayıda çiftin bebek hayalini gerçeğe dönüştürmeyi başardı. Tüp bebek tedavisinde başarı pek çok unsura bağlı ve bunlardan biri de embriyo seçimidir. Sperm kalitesinin düşük olması da kalitesiz embriyoya neden olabiliyor. Ancak genellikle embriyonun kalitesinin yumurta kalitesi ile yakından ilgili olduğunu belirtmek mümkün. Bazı çiftlerde ise embriyo kaliteli olmasına karşın gebelik farklı nedenlere oluşmayabiliyor.

Haberin Devamı

EMBRİYONUN KALİTESİ NASIL SEÇİLİYOR?

Embriyo seçiminde en çok dikkat edilen husus kaliteli ve sağlıklı olanları seçmektir. Bu durumda embriyonun kalitesi nasıl ölçülüyor sorusu akıllara geliyor. Embriyoların kalitesi döllenme ve morfolojik parametreler dikkate alınarak belirleniyor. Çünkü gebelik şansının yükselmesi için kaliteli embriyonun seçilmesi gerekiyor. Bunun anlaşılabilmesi için de her bir embriyo mikroskop yardımı ile inceleniyor. Embriyoların kalitesi 3 farklı parametre göz önünde bulundurularak değerlendirilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hücre sayısı
  • Hücrelerin boyutlarının eşit olup olmadığı
  • Fragmantasyon yani canlı olmayan hücre atıklarının olup olmadığı ve bunun oransal açıdan yüzdesi

Embriyolardaki hücre sayısı 1 ila 12 arasında değişiyor. Bu sayı arttıkça gebe kalma şansı da yükselir. Hücre sayısı azaldıkça da gebeliğin gerçekleşme şansı düşer. Ancak az önce de değindiğim gibi embriyo kalitesi gebelik şansında belirleyici tek unsur değildir ve kaliteli embriyolarla da tüp bebek tedavisinde başarı elde edilemeyebilir. Ailelerin odaklanması gereken husus embriyo kalitesinden ziyade sağlıklı bir bebek sahibi olabilmeleridir.

Tüp bebekte embriyo seçiminde nelere dikkat ediliyor

EMBRİYO SEÇİMİ NASIL YAPILIYOR?

Bundan kısa bir süre öncesine kadar gebelik şansının yükselmesi için birkaç embriyonun transfer edilmesi sık tercih edilen bir yöntemdir. Ancak bu yöntemin de sıklıkla ikiz ve üçüz gebelikleri beraberinde getirmesi zamanla tek embriyo transferinin tercih edilmesini sağladı. Günümüzde ise tek embriyo transferi çok daha önemli bir hal aldı. Dolayısıyla transfer edilecek embriyonun en iyisi olması, titiz bir değerlendirme çalışmasını da zorunlu kılıyor. Embriyo seçiminde uygulanabilen bazı yöntemler var.

EMBRİYOSKOP TEKNİĞİ

Bu yöntem embriyoların döllenme aşamasından başlayarak transfer sürecine kadar izlenmesini sağlayan ve çok önem taşıyan bir tekniktir. İnkübatörlerin içerisine kamera yerleştirilir. Bu kameralar aracılığı ile hücrelerin bölünme hızı ve diğer faktörler titizlikle takip edilir. Böylece en iyi kalitede olanlar kolayca tespit edilebilir. Bu yöntem aslında çok önemli bir sorun da ortadan kaldırdı. Çünkü öncesinde inkübatörlerin içerisinden her gün embriyoların çıkarılması ve izlendikten sonra yeniden konması gerekiyordu. Bundan kaynaklı olarak embriyolar zarar görebiliyordu. Haliyle bu da beraberinde gebelik şansının düşmesini getiriyordu. Fakat bu yeni teknik sayesinde artık söz konusu sorun da ortadan kalktı. Embriyoların çok daha kolay ve titiz bir şekilde incelenmesi mümkün olabiliyor.

METABOLOMİKSLER

Embriyolar bir yandan çeşitli maddeler tüketirken diğer yandan da bazı maddeleri salgılayan maddelerdir. Tüketilen ve salgılanan maddelerin tespit edilmesi tüp bebek uzmanlarına büyük bir veri sağlıyor. Çünkü embriyonun kalitesi, durumu ve anne karnına tutunup tutunamayacağı konusunda şansın ne kadar olduğunu gösterebiliyor. Bu nedenle embriyoların tükettiği ve salgıladığı maddelerin analiz edilmesi için yapılan bir yöntemdir. Ancak henüz ülkemizde ve dünyada yaygın şekilde kullanıldığından söz edemeyiz. Zamanla daha yaygın biçimde kullanılacağını belirtmek mümkün.

ERKEN KLİVAJ

Embriyoların döllenmenin ardından 25 ila 27 saat zaman geçtikten sonra değerlendirilmesi gerekiyor. Bu değerlendirme aşamasında bazı embriyoların erken bölünme gösterdiği gözlemleniyor. Transfer amacıyla bu embriyolar da tercih edilebiliyor. Çünkü erken klivaj gösteren embriyolar transfer edildiğinde gebelik şansının daha yüksek olduğu daha önce gözlemlendi.