GeriHamilelik Hazırlığı Tüp bebek yönteminde en çok sorulan sorular
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tüp bebek yönteminde en çok sorulan sorular

Tüp bebek yönteminde en çok sorulan sorular

Tüp bebek tedavisi hakkında en çok merak edilenler...

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu Tüp bebek tedavisi hakkında merak edilenleri anlattı, sıkça sorduğumuz sorulara cevap verdi.

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek doğal olarak döllenme sırasında sağlık sorunlarından dolayı döllenmenin gerçekleşmemesi durumunda laboratuvar ortamında sağlanan döllenme çeşididir. Bazen bir veya birden fazla yumurtanın ultrasonografi ile birlikte anestezi yapılmış bir şekilde iğne ile alındıktan sonra Baba’dan alınan sperm ile birlikte laboratuvarda döllendirme işlemi gerçekleşir. Döllendirme işleminin ardından 2 ila 5 gün içerisinde embriyo olarak ana rahmine yerleştirilir. Bu işlemlerin tamamına tüp bebek tedavisi denir. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce hekim bir kısım değerlendirmeler yapar. Bunlardan ilki baba adayının değerlendirilmesidir.

Baba Değerlendirmesi

Erkeklere infertilite sorunun ortaya çıkarılması için bir takım testler yapılmaktadır. Bunlar;

  • Spermiogram testi
  • Hormon testleri
  • Genetik değerlendirme testleri
  • Radyolojik tetkikler
  • Testis biyopsisi testleri
  • Bu işlemler sırasında spermiogram, testosteron, FSH ve Prolaktin tektikleri uygulanmaktadır.

Spermiogram

Doğal ve hastalığı bulunmayan erkeklerde 2-5 ml olarak mevcuttur ve milimetrede 20 milyon sperm bulundurmaktadır. Bu 20 milyon spermin yarısından fazlası hareketli spermlerdir. Sayıca az beyaz küre içeren bu spermlerin değerlerin normalin altında olduğu durumlarda hormon analizleri yapılmaktadır. Yapılan ürolojik muayene sonucunda testislerin sağlık durumu ve varikosel içerip içermediği tetkikleri yapılmaktadır. Varikosel testislerin içerisine kan taşıma görevini damarları genişleterek akan kanın hızını düşürmektedir. Bu gibi durumların ortaya çıkması sonucunda spermin sıcaklığı ve kalitesinde olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Serviks

Serviks ismi verilen bölge rahimin iki duvarı ve vajen arasında kalan açık bölgedir. Bu kısımda bulunan şeffaf renkli akan sıvı yumurta akına benzemektedir. Bu sıvı sayesinde spermler hızlıca endometriuma ulaştırılmaktadır. Anormal durumlarda ise bu renk koyu rengi alarak sperm akışını tıkamaktadır.

Tüpler

Tüpler her annede iki adet olarak bulunmaktadır. Döllenmeye hazır olan yumurtaları rahim içine taşıyarak embriyo oluşmasını sağlamaktadır. Bu tüpler belli bir yaştan sonra kapanmaktadır. Tüplerin aktif olup olmadıklarını öğrenmek için HSG (Histerosalpingogram) adı verilen bir ilaç ile bir takım testler uygulanmakta ve tüplerin durumu ortaya çıkmaktadır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu 
Tüp bebek yönteminde en çok sorulan sorular

False