Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler

Tüp bebek tedavisinde yeni tetkik!

Bu yöntem ile sperm elde etme şansı artırılıyor.

Haberin Devamı

Yıllardır uğraşıp bebek sahibi olamayanlar için mucizevi yöntemlerden biri de tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek yöntemi için anne ve baba adayı, genellikle konuyla ilgilenen kadın doğum uzmanına başvurur. Kadın doğum uzmanları da tedavide başka uzman doktorlarla iş birliği halinde çalışır.

Bilindiği gibi bebek oluşması için anne ve babaya gerek vardır. Bebeğin doğal yollardan olmamasının nedeni anne olabileceği gibi baba da olabilir. Bu nedenle her ikisinin de değerlendirilmesi gereklidir.

Konuyla ilgilenen Kadın Doğum Uzmanı, kadının değerlendirilmeleri sırasında radyoloji uzmanı ile birlikte, erkeğin değerlendirilmeleri sırasında üroloji ve radyoloji uzmanı ile birlikte çalışır.

TESTİKÜLER HARİTALAMA NEDİR?

Erkeğin değerlendirilmesi sırasında yapılan ve halk arasında çok bilinmeyen bir tetkik olan "testiküler haritalama" ile ilgili bilgi detaylar ise şöyle...

Baba adayının yapılan sperm testlerinde problem varsa, uzman bir radyolog tarafından "Skrotal Doppler Ultrasonografi" yapılır.
Skrotal doppler ultrasonografide, öncelikle testisler (yumurtalar), epididim (spermin hareketlendiği testis yanındaki kordon) ve testis etrafındaki sıvının miktarı değerlendirilir. Ardından testis etrafında varikosel (damar genişlemesi) olup olmadığı, varsa venöz yetmezlik (geri akım-varis ) bulunup bulunmadığına bakılır.Tüm bunların değerlendirilmesinin ardından testiküler haritalamaya geçilir.

"Doppler Ultrason" ile testiste kanlanma olup olmadığı, varsa özellikle hangi bölgelerde olduğu belirtilir, hangi bölgelerde kanlanmanın çok olduğu hem yazılır hem de resimle çizilir. Böylece, yapılan testiküler haritalama ile üroloji doktoruna mikroTESE işlemi sırasında yardımcı olarak sperm elde edilme şansının arttırılması sağlanır.

Haberin Devamı

Radyoloji Uzmanı
Dr. Rengin Türkgüler

GEBE KALMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAYIN