Tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran 4 etken

Tüp bebek tedavisini, çiftlerin ve hekimin bir arada yürüttüğü bir takım çalışması olarak yorumlayabiliriz. Gebelik şansının artırılması için hem hekimin hem de hastaların üzerine düşen görevler vardır. Bunları kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:

Haberin Devamı

SAĞLIKLI YAŞAM

Çiftlerin yaşam tarzlarında yapacakları değişiklikler tedavi başarısını önemli ölçüde etkiler. Bu değişikliklerin ilk sırasında sigarayla vedalaşmak geliyor. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin tedaviye başlamadan mümkün olan en kısa sürede sigarayı bırakması, yumurta ve sperm kalitesini olumlu yönde etkileyecektir. Sigaranın yanı sıra alkol tüketimi de sonlandırılmalı, kahve minimum seviyede tüketilmelidir.

Dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığı edinmek de üreme sağlığını olumlu etkiler. Özellikle kilo sorunu olan kadınların tüp bebek tedavisine başlamadan önce kilo vermeleri başarıyı olumlu yönde etkiler. Mümkün olduğunca doğal besinlerle beslenmeleri, meyve, sebze ve protein ağırlıklı besinler tüketmeleri, katkı maddesi içeren besinlerden uzak durmaları hem tüp bebek tedavisi için hem de daha sağlıklı bir gebelik süreci için önem arz etmektedir. Haftada en az 4 gün hafif egzersiz yapmak, stres seviyesini olabildiğince minimum seviyede tutmak ve düzenli uyku alışkanlığı da başarı şansını etkileyebilecek faktörler arasında sayılabilir.

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ

Başarılı bir tüp bebek tedavisi için birinci kural çocuk sahibi olmaya engel olan nedenin doğru tespit edilmesidir. Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerde altta yatan farklı sebepler olabilir. Bu yüzden; doğru tanıyı koymak nasıl bir tedavinin yapılacağına karar vermede oldukça önemlidir. Örneğin; yaşa bağlı sorun yaşayan bir hasta ile tüplerinde tıkanıklık olan bir hasta veya genetik bir problemi olan hasta için uygulanacak tedaviler arasında belirli farklar olacaktır.

Bu nedenle; gerektiğinde tedavi protokollerini hastaya göre değiştirmek ve en uygun tedaviyi seçmek çok önemlidir. Burada hekime düşen en önemli görevler; çift ile yapılan ilk görüşme sırasında detaylı bir öykü almak, daha önce yapılmış olan test sonuçlarını incelemek ve ardından hastayı muayene etmektedir. Tüm bunların neticesinde hekim doğru tanıya ulaşmak için ek test isteyebilir veya ek önerilerde bulunabilir. Tedavi planı tüm faktörler ortaya konulduktan sonra daha güvenli ve doğru bir şekilde yapılabilir.

BAŞARI ARTIRAN YÖNTEMLER

Günümüzde, teknolojik ilerlemeler sayesinde tüp bebek tedavi uygulamalarında yeni yöntemler halen geliştirilmektedir. Bu yeni yöntemler sayesinde özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında ve yumurtalık rezervi düşük olan vakalarda başarı oranları ciddi oranlarda artmaktadır. Bununla birlikte; her yeni yöntem veya tekniğin başarıyı artırmadığı bilinmeli ve etkinliği kanıtlamış yöntemler hastalara önerilmelidir. Yeni tekniklerin uygulama şekli ve kime uygulandığı da başarı için son derece önemlidir. Burada temel prensip etkinliği kanıtlanmış tedavileri doğru hasta grubuna uygulamaktır. Günümüzde EMMA & ALICE testleri, ERA testi, kapsamlı kromozom taraması gibi pek çok farklı yöntemi kullanarak gebelik şansını artırmak mümkün.

GELİŞMİŞ EMBRİYOLOJİ LABORATUVARI

Yukarıda da bahsettiğim gibi başarılı bir tüp bebek uygulaması için iyi bir hekim tarafından değerlendirmenin yapılması önemli olduğu kadar; hastaların da sürece aktif olarak katılması çok önemlidir. Tabii ki, teknolojinin bize sunduğu yeni yöntemleri kullanarak bu başarıyı daha da artırmak mümkün. Ancak, unutulmamalıdır ki tüm bunlara ek olarak yüksek standartlara sahip bir embriyoloji laboratuvarı tüp bebekte başarı için olmazsa olmazların başında gelir. Çünkü elde edilen yumurta ve sperm hücreleri laboratuvarda belirli aşamalardan geçer ve kaliteli embriyolar elde edilir. Bu yüzden; iyi hekim, uyumlu hasta, yüksek teknoloji sadece ve sadece iyi bir embriyoloji laboratuvarınız varsa sizi başarıya götürebilir. 

Yazarın Tüm Yazıları