Osman Denizhan Özgün
Osman Denizhan Özgün
Osman Denizhan Özgün

Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer?

Op. Dr. Osman Denizhan Özgün, adım adım tüp bebek tedavisini anlattı.

Haberin Devamı

Kısırlık; korunmasız düzenli cinsel ilişkiye rağmen bir çiftin (kadının yaşı 35 altında ise 1 yılın sonunda, 35–38 arasında ise 6 ay sonunda, 38 üzeri ise 3 ay sonunda) gebe kalamaması durumudur. Tüm dünyada çiftlerin yaklaşık %15’i kısırlık nedeni ile yardımcı üreme tekniklerine başvurmak zorunda kalmaktadır.

TEDAVİ ÖNCESİNDE ÇİFTLERİN İLK GÖRÜŞMESİNDE NELER YAPILIR?

İnfertilite yönünden kadının değerlendirilmesinde genel muayene ve üreme organlarına yönelik muayene, infertilitenin nedeninin saptanması yönünden büyük önem taşır. Doktor, ilk görüşmede dikkatli ve kapsamlı bir öykü alır, çiftin daha önceden yapılmış olan tetkikleri varsa bunları inceler. Görüşme ve anne adayının muayenesi sonrasında gerekli görülürse baba adayından sperm tahlili istenebilir.

İnfertilite süresi, varsa daha önceki gebelikler, uygulanmış olan tedaviler, ameliyatlar, adet düzeni, ilaç kullanım durumu, kullanılan doğum kontrol yöntemleri, geçirilmiş enfeksiyonlar (verem, sarılık vb), sigara, alkol gibi alışkanlıkları değerlendirilir.

Haberin Devamı

Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer

MİKROENJEKSİYON TEDAVİSİNİN AŞAMALARI NELERDİR, NE KADAR SÜRER?

Adetin 2-3. günü başlayan tedavi, 10-14 gün folikül takibi ile devam eder. Ardından anne adayının yumurtası toplanır ve aynı gün baba adayı sperm örneği verir. Laboratuvarda yumurta ve sperm buluşturulduktan sonra oluşan embriyolar, takip edilir. Yaklaşık 3-5 gün sonra da anne adayına embriyo transferi gerçekleştirilir. Adetin 2-3. günü başlayan ve embriyo transferi ile son bulan tedavi süreci, yaklaşık 13-19 gün sürer. Embriyo transferinden sonra 12. günde anne adayı kanda gebelik testi için çağırılır. Aşamalar sırasıyla aşağıdaki gibidir:

a) Folliküllerin geliştirilmesi
b) Yumurtaların toplanması OPU (Oosit Pick Up)
c) Laboratuvar İşlemleri
d) Embriyo transferi (E.T)
e) Beta HCG (Kanda gebelik testi)

Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer

A) FOLİKÜLLERİN GELİŞTİRİLMESİ AŞAMASI

Anne adayı, adetinin 2 -3. Günü tüp bebek merkezine davet edilir. Geldiğinde, ultrasona giren hastaya aynı zamanda yumurta büyüten hormon iğnelerin nasıl uygulayacağı hemşire tarafından anlatılır. Anne adayı, her gün yumurta büyüten iğneleri doktorunun uygun gördüğü dozlarda uygular. Bu arada, gün aşırı merkeze ultrason ile folikül takibine gelir. Adetin 2-3. gününden itibaren yumurta toplama gününe kadar süren bu takip aşaması yaklaşık 10-14 gün sürer.

Haberin Devamı

B) YUMURTA TOPLAMA (OOSİT PİCK UP) AŞAMASI

Foliküller, yumurta toplama işlemine uygun hale geldiğinde, anne adayına çatlatma iğnesinin nasıl yapılacağı hemşire tarafından anlatılır. Çatlatma iğnesinden 32-36 saat sonra yumurta toplama işlemi için anne ve baba adayı merkeze davet edilir. Anestezi eşliğinde anne adayından yumurta toplanırken, mikoenjeksiyon uygulamasında kullanmak üzere baba adayından sperm örneği vermesi istenir.

C) LABORATUVAR İŞLEMLERİ

Tüp bebek merkezinin embriyologu, yumurta toplama işleminden sonra, anne adayının yumurtaları ve baba adayının spermlerini mikroenjeksiyon yöntemi ile buluşturur. Oluşan embriyolar, doktor ve embriyolog tarafından inkübatör denilen cihazlarda döllenme ve bölünme açısından takip edilir.

Haberin Devamı

D) EMBRİYO TRANSFERİ

Yumurta toplama işleminden 3 ya da 5 gün sonra anne adayı merkeze çağrılır ve embriyo transferi işlemi yapılır.

E) KANDA GEBELİK TESTİ

Embriyo transferinden sonra 12. günde anne adayı kanda gebelik testi için çağırılır. Testi pozitif olanlarda iki gün sonra kan testi tekrarlanır Kan testlerinde gebe kaldığı görülen anne adayı, 2 hafta sonra ultrasonografi ile gebelik kesesi görülmesi ve bebek kalp atımlarının dinlenmesi için tekrar çağırılır.

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı
Op. Dr. Osman Denizhan Özgün


GEBE KALMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAYIN

[fotogaleri=1198]