Tüp bebek başarısını arttıran faktörler nelerdir?

Gebe kalamayan çiftlerde hiç kuşkusuz tüp bebek uygulamaları devrim niteliğinde olmuştur. Seçilmiş hasta gruplarında başarı şansı oldukça yüksek olmakla birlikte; tekrarlayan başarısızlık yaşayan bir grup hastada mevcuttur. İlk tüp bebek uygulamasında başarısızlık bizi çok endişelendirmez ancak kaliteli embriyo elde edilmesine rağmen iki veya daha fazla başarısızlık artık çiftin ayrıntılı incelenmesini gerektirir.

Haberin Devamı

Embriyo transferi rahim içi tabakaya yapılır. Bu tabakanın adı endometriumdur. Endometrium da önceki doğumlara, kürtajlara ve/veya geçirilmiş enfeksiyonlara bağlı bir takım yapışıklıkların olması, polip veya myom tarzı endometirum düzenliliğini bozan yapıların olması embriyo tutunmasını engelleyecektir. Bu durumun tanısında en sık kullanılan yöntem HSG (histerosalpingografi; rahim tüp filmi) dir. HSG de şüphelenilen yapı olması durumunda hastaya histeroskopi ameliyatı yapılır. Histeroskopi seçilmiş hastalarda hem tanı hem tedavi edici yöntemdir. Tüp bebek başarı şansını artıracaktır.

Kadında tüplerin tıkanması ve içerisinde sıvı birikimi ''hidrosalnpinks'' olarak adlandırılır. Hidrosalpinks durumunda tüplerde biriken sıvı endometrium tabakasına geri akacak ve embriyonun tutunmasını engelleyecektir. Bu durumun tanısında yine HSG kullanılır. HSG'de gerek tüp içi sıvı birikimi ve gerekse de endometirumda bozukluk olması durumunda laparoskopi ile beraber aynı seansta histeroskopi uygulanması hem tanş hem tedavi edici olduğundan tüp bebek başarısını artıracaktır.

Haberin Devamı

Kadına ait bir diğer tüp bebek başarısızlığı sağlayan durumda endometriosis (çikolata kisti hastalığı) dir. Bu hastalığın bulunması da tüp bebek başarısızlığı riskini artıracaktır. Böyle bir durumda yine laparoskopi ile endometirosis odaklarının ortadan kaldırılması başarı şansını artıracaktır.

Hem kadın ve hem de erkek de fonksiyon bozukluğuna yol açan çok önemli bir neden ''İnsülin Direnci'' yani gizli şeker bozukluğudur. Kadında yumurtlamayı bozması ve erkek de sperm kalitesini azaltması nedeni ile insülin direnci ve varsa diyabetin kontrol altına alınması sonrası yapılacak tüp bebek uygulamasında başarı şansı artmaktadır. Tiroid bozuklukları ve süt hormonu artışları da tedavi edilmediği sürece tüp bebek başarısızlığına neden olacaktır.

Tüp bebek öncesinde düzenli ve sağlıklı beslenme, egzersiz programları, kilo verme, alkol ve sigaradan uzak durma, stres yaratacak durumlardan uzaklaşma gibi hayat tarzı değişiklikleri de tüp bebek başarısını artıracak faktörlerdendir.

Yazarın Tüm Yazıları