Tekrarlayan gebelik kayıpları neden kaynaklanır?

İki ya da üçten fazla düşük söz konuysa ileri tetkik ve tedaviler yapılmalı...

Haberin Devamı

Tekrarlayan gebelik kayıplarında mutlaka erkek ve kadının birlikte değerlendirilmesi gerekir. Her 6 gebelikten birinde düşük olabileceği göz önüne alınarak iki ya da daha fazla gebelik kayıplarında ileri tetkiklere geçilmesi tavsiye edilir. Gebelik, annenin vücudunda geliştiği için düşüklerin sebebi de genellikle kadınlarda aranır. Oysa düşüklerin büyük kısmında sorun kromozomlara aittir, yani genetiktir. Diğer yandan çocuğun kromozomlarının yarısı anneden geliyorsa diğer yarısı da babadan gelir. Bu nedenle düşüklerde sorun spermden de kaynaklanabilir.

SPERMDEN KAYNAKLI SORUNLAR DA DÜŞÜĞE SEBEP OLABİLİR

Aslında her ay yumurtlama döneminde kadında bir yumurta gelişir. Yani yumurta bakımından seçim şansı olmaz. Yumurta, kromozom bozukluğu taşısa bile yine de döllenecek yumurta tektir. Fakat milyonlarca sperm arasından doğal seçilim, en kaliteli olan spermin yumurtaya girmesine izin verir. Dolayısıyla döllenmede kaliteli spermin yumurtayla birleştiği, neticede de böyle spermlerde kromozom anomalisinin olma sıklığının düşük olacağı düşünülmektedir. Oysa babanın sperminden kaynaklı sorunlar da düşüğe neden olabilir. Tekrarlayan düşük sorunlarında sperm kalitesini değerlendiren testlere de başvurulması gerekir.

Haberin Devamı

Sperm kromozom anomalileri, DNA hasarı, polimorfizimleri ya da enfeksiyonları nedeni ile düşük sebebi olabilir. Yapılan testler ile eğer spermin kalitesinin bozulmasına neden olan bir durum bulunursa çeşitli yöntemler ile tedavi edilebilir. Ayrıca tekrarlayan düşüklerin her zaman nedeni bulunamayabilir. Böyle durumlarda diğer olası tedbirlerin yanı sıra sperm kalitesini düzeltecek bazı önlemler de alınabilir. Ne de olsa embriyoyu oluşturan hücrelerin oluşmasında görev alan yapıtaşlarının yarısı babadan spermle gelmektedir. Dolayısıyla bu malzemenin kalitesi ne kadar iyi olursa embriyonun gelişmesi de o derece sağlıklı olacaktır.

[webtv=32599]

2 YA DA DAHA FAZLA DÜŞÜK SÖZ KONUSU İSE…

Sonuç olarak tekrarlayan gebelik kayıplarında mutlaka erkek ve kadının birlikte değerlendirilmesi gerekir. Her 6 gebelikten birinde düşük olabileceği göz önüne alınarak, eğer iki ya da daha fazla gebelik kaybı oluşmuş ise ileri tetkiklere geçilmesi, bozulmuş spermin sağlığını düzeltecek tedavi verilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

HAFTA HAFTA GEBELİK HESAPLAMA

Yazarın Tüm Yazıları