Tekrarlayan düşüklerin nedenleri nelerdir?

Tekrarlayan düşükler anne ve baba adaylarının kabusu halinde geldi. Tıbbi literatürde 'habituel abortus' adı verilen bu düşükler gebelik sürecinin ilk üç ayında ve en az üç kez ortaya çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Çiftlerin yaklaşık yüzde 2’sinde bu rahatsızlık görülüyor. Gebelik kayıplarının birçoğu kromozomal ya da genetik anormalliklerden kaynaklanır ve rastgele olur. Bu anormallik yumurta, sperm ya da erken embriyodan kaynaklı olabilir. Düşük görülme oranı tüm gebeliklerde %20 civarındadır. Düşük riski ilerleyen yaşla paralel olarak artış gösterir. Düşük görülme olasılığı 24 yaş ve altı olan kadınlarda yüzde 9.5 iken, 30 yaş civarında yüzde 11 ve 40 yaş civarında ise yüzde 53’tür. Rahimdeki bazı anormallikler de düşük yapmaya neden olabilir.

DÜŞÜĞÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, “Düşüğün en önemli belirtisi vajinal kanamalardır. Bu kanamalar genellikle açık renkli olarak görülse de vajinal salgılarla karıştığında koyu kahverengi bir renkte de olabilir. Hamilelik sırasında vajinal kanamanın olması halinde acilen doktora başvurmak gerekmektedir. Gebeliğin ilk haftalarında, embriyonun rahme tutunmasından kaynaklı bazı lekelenmeler görülebilmekte, bu lekelenmeler anne adayları tarafından sık sık vajinal kanama ile karıştırılabilmektedir. Ancak vajinal kanama ile beraber kasık ağrısı ve kramplar düşüğün en önemli göstergesidir. Lekelenmelerde ise herhangi bir kasık ağrısı ya da kramp hissedilmemektedir. Gebelikten sonra görülen bulantının ve göğüslerde gerginliğin bir anda kesilmesi de düşük olduğu anlamına gelebilir.” diyor.

Haberin Devamı

TEKRARLAYAN DÜŞÜKLERİN TEDAVİSİ

“Tekrarlayan düşüklerin yaşanmaması için buna neden olan problemin bulunup, tedavi edilmesi gerekir. Tekrarlayan düşüklere genetik anormalliklerin neden olup olmadığını anlamak için genetik inceleme yapılmaktadır.” ifadesini kullanan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, “Rahim anormalliği kaynaklı düşüklerde ameliyat yapılabilir. Antitosfolipid sendromu da tekrarlayan düşüklerin nedenleri arasındadır. Bu sendroma sahip olanların düzenli olarak kan pıhtı oluşumunu azaltan ilaçlar kullanması tekrarlayan düşükleri engeller. Tiroid bozukluğu ya da diyabet gibi rahatsızlıklar da tekrarlayan düşüklere neden olabilir. Bazı kişilerde B12 vitamini eksikliği bile bu durumun yaşanmasına yol açmaktadır. Anne adayında olan bu rahatsızlığın belirlenmesi ve tedavi edilmesinin ardından bir sonraki gebelikte başarı oranı herhangi bir anormalliğin olmadığı durumlarda %77, herhangi bir anormalliğin bulunduğu durumlarda ise %71’dir.” diye konuştu.

Haberin Devamı

AY AY GEBELİK HESAPLAMA

Yazarın Tüm Yazıları