Taze embriyo ile dondurulmuş embriyo arasında fark var mı?

Tüp bebek tedavisinde en çok merak edilen noktalardan bir tanesi de taze embriyo ile dondurulmuş embriyo arasındaki farklar olmaktadır. Temel olarak normal tüp bebek ile dondurulmuş embriyo arasında hiçbir fark bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

Normal tüp bebek tedavisinde embriyo vakit kaybetmeden anne rahmine yerleştirilirken, dondurulmuş embriyolarda gebeliği daha sonra gerçekleştirmek üzere toplanan embriyolar saklanmaktadır. 

Bu embriyolar özel cihazlar içerisinde sıvı nitrojen ile saklanmaktadır. -196 derecelik ortam sıcaklığında saklanan dondurulmuş embriyolar transferden kısa bir süre önce çözülür ve anne rahmine yerleştirilir.

Dondurulmuş embriyolarda canlılık oranı %90’ın üzerindedir. Tüp bebek yönteminde anne adayları hemen hamile kalabilirken dondurulmuş embriyolar ile gebelik istenildiği zaman oluşabilmektedir.

Dondurma Yöntemlerinde Yaşanan Gelişmeler

Embriyo dondurma işlemi dünyada uzun yıllardan beri tercih edilmektedir. Daha önceleri toplanan embriyolar yavaş bir şekilde dondurulmaktaydı.

Haberin Devamı

Bu yöntem ile dondurulan embriyolar çözüldüğünde ise embriyoların canlılık oranı yaklaşık olarak %60 seviyelerindeydi. Ancak teknolojinin gelişmesi ile beraber yavaş dondurma yöntemi yerini hızlı dondurma yöntemine bırakmaya başlamıştır.

‘Vitfirikasyon’ adı verilen bu şok dondurma yöntemiyle dondurulan embriyoların çözüldüğünde canlılık oranları %90’ın üzerinde olmaktadır.
Dondurulmuş embriyo özellikle anne adaylarının yaşadığı sağlık problemlerinde sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Kanser tedavisi gibi vücut üzerinde kalıcı etkileri bulunan tedavi yöntemlerine başlamadan önce embriyo ya da yumurta dondurma işlemi gerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir.

EMBRİYO DONDURMA KİMLERE UYGULANABİLİR?

Taze embriyo ile dondurulmuş embriyo arasında fark var mı

Embriyo dondurma işlemi normal bir tüp bebek tedavisinde elde kalan diğer sağlıklı embriyoları kullanmak için tercih edilebilmektedir. Ancak dondurma işleminin 2 ana nedeni bulunmaktadır.

Bunların birisi sosyal nedenler diğer ise tıbbi nedenlerdir. Herhangi bir tıbbi hastalığı bulunmayan ancak yumurtalık rezervinde azalma riski bulunan ve anne olmak isteyen adayların daha sonraki bir hamilelik için embriyo dondurma işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Haberin Devamı

Tıbbi nedenler arasında ise aile de görülen erken menopoz, meme kanseri, endometriozis gibi nedenlerle embriyo dondurma işlemi yapılmaktadır.

Ayrıca kanser, myelodisplastik sendrom, sickle cell anemi gibi tedavisi yumurta üzerinde toksik etkiye neden olan rahatsızlıklarda da tedaviye başlamadan önce embriyo ya da yumurta dondurma işlemi başarıyla uygulanabilmektedir. 

Yazarın Tüm Yazıları