GeriHamilelik Hazırlığı Suni sancı nedir? Suni sancı nasıl verilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Suni sancı nedir? Suni sancı nasıl verilir?

Suni sancı nedir? Suni sancı nasıl verilir?

Suni sancı, vakti geldiği halde başlamayan normal doğumun ilaç ile başlatılması için verilen oksitosin hormonudur. Verilen bu hormon sayesinde rahim kasılmaları ve dolayısıyla sancılar başlar.

SUNİ SANCI NEDİR?

SUNİ SANCI, uygulaması normal vajinal doğumun başlaması için gebeye ilaç verilmesi işlemidir. Peki, suni sancı nasıl ve hangi durumlarda verilir? Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Ünal, konuyla ilgili anne adaylarını bilgilendirdi.

SUNİ SANCI NASIL VERİLİR?

Doğum ihtimalinin yüksek olduğu düşünüldüğünde yani rahim ağzı değerlendirmesi 6 ve üzeri ise doğum sancılarını başlatmak için suni sancı damardan serum ile verilir. Bunun için bir ilaç kullanılır. Bu ilaç aslında normal doğumda rahmi kasan doğal hormondur. İlacın yavaş dozda damardan verilmesi ile rahim kasılması başlatılır. Etkili bir şekilde kasılmaya başladığında artık bu dozda devam edilir.

SUNİ SANCI VERİLDİKTEN NE KADAR SÜRE SONRA DOĞUM BAŞLAR?

Suni sancı uygulaması vajinal doğumun gerçekleşmesini sağlayan çok etkili ve faydalı bir uygulamadır, fakat ailenin ve doğum ekibinin sabırlı olması gerekir. Bazen verilen sancı ilacına rağmen doğum eylemi başlamaz. 8 saat suni sancı verilmesine rağmen hala rahim ağzında değişiklik olmuyorsa sancı uygulamasına ara verilmelidir, buna başarısız indüksiyon denir. 12 saat gebe dinlendikten sonra tekrar suni sancı denenebilir veya sezaryen ile doğum yaptırılır. Şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki, eğer ilk gebeliğiniz ise ve rahim ağzı henüz doğuma hazır değilse suni sancının başarısız olması ve sezaryene geçme ihtimali yükselir. 

HANGİ DURUMLARDA SUNİ SANCI VERİLMEZ?

İkiz gebelik mevcutsa, daha önce sezaryen hikayesi varsa, bebeğin eşi rahim ağzını tıkayacak şekilde yerleşmişse suni sancı uygulaması yapılmaz.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False