Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Polikistik over sendromu nedir?

Polikistik over sendromunun birçok nedeni olabilir!

Haberin Devamı

Polikistik over, yumurtalıklarda birden fazla kistin oluşmasıdır. Yumurtaların tam olarak gelişmemesi ve yumurtaların kist oluşturmasına “polikistik over” adı verilir.

Polikistik overın olmasının sebebi ise yumurtlamayı sağlayan hormonların çeşitli nedenlerden dolayı salgılanmaması ve yumurtanın tam olmasına ve yumurtaların gelişmemesine bağlı kistleri ortaya çıkarır.

Polikistik over nedenleri

  • Troid hormon salgı bozuklukları
  • Şişmanlık
  • Şeker hastalığı
  • Stres
  • Böbrek üstü bezlerde fazla erkeklik hormonu salgılanması

 Polikistik over sendromu nedir 

POLİKİSTİK OVER BELİRTİLERİ

Polikistik overın en belirgin belirtisi aşırı tüylenmedir. Yüzde, boyunda, göğüs aralarında, göbek çevresinde, bacak iç kısımlarında çok fazla tüylenme görülür. Bir diğer belirti ise sivilcelerdir. Saç dökülmesi de bu hastalığın diğer belirtisidir. Bu hastalığın diğer belirtileri ise adet gecikmesi ve düzensizliğidir. Polikistik hastalarında yumurtlama olmadığından dolayı kısırlık oluşabilir. Bu bayanlarda hormon düzensizliğinden dolayı kilo alımı da olacaktır. 

Haberin Devamı

  Polikistik over sendromu nedir  

POLİKİSTİK OVER TEDAVİSİ

Polikistik overın 2 tedavi yöntemi vardır. Bunlardan biri medikal tedavi, diğeri ise cerrahi tedavidir. 

Yukarıdaki belirtilenlerden kendinizde gözlemliyorsanız mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Toparlayacak olursak polikistik over yumurtalıklarda birden fazla kistin olmasıdır. Bu hastalığın asıl sebebi ise yumurtlama düzenin tam olmamasıdır. Polikistik over yumurtlamalarda olan yumurtaların tam olarak gelişememesi ve yumurtaların kiste dönmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bu yumurtaların tam olarak büyümemesinin sebebi ise yumurtlamayı sağlayan hormonların tam çalışmamasıdır. 

 Polikistik over sendromu nedir 

POLİKİSTİK OVER SENDROMUNUN NEDENLERİ

Polikistik overin birçok nedeni vardır. Bu hastalıklar genetik de olabilir. Troid hormon salgı bozuklukları, prolaktin salgı artışı, şişmanlık, şeker hastalığına, stres, böbrek üstü bezlerden fazlaca erkeklik hormonu salınması nedenler arasında gösterilebilir. Bu hastalık, gidilen jinekolojik muayeneler ve ultrasonlar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Polikistik overin birçok belirtisi vardır. Kadınları, bu aralarda gittikçe artan polikistik overe konusunda uyarmak istiyorum. Kendilerinde bir belirtisini ve/veya bulgusunu hisseden her kadın doktoruna danışmalıdır. Bu hastalığın en belirgin özelliği ise aşırı tüylenmedir. Sivilce, adet gecikmesi, adet düzensizliği, saç dökülmesi gibi belirtileri vardır. Bu belirtileri gözlemlediğiniz zaman mutlaka doktorunuza başvurun ve gerekli tetkikleri yaptırın.

Haberin Devamı

GEBE KALMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAYIN

[fotogaleri=2173]