Prof. Dr. Recai Pabuçcu
Prof. Dr. Recai Pabuçcu
Prof. Dr. Recai PabuçcuYazarın Tüm Yazıları

Over kistler ve miyomlar tüp bebek tedavisini etkiler mi?

Günümüzde pek çok kadının karşılaştığı kist ve miyomlar çoğu zaman zararsız olmakla birlikte, bazı durumlarda gebe kalmanın önündeki bir engel olarak anne adaylarının karşısına çıkıyor. Centrum Clinic Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, böyle durumlarda kist ve miyomların düzenli takibinin gerekliliğinden ve doğru tedavi ile birlikte bu kistlere sahip anne adaylarının sorununun çözülebildiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan kadınların %20’sinde çikolata kisti bulunuyor

Çoğu kadında bulunan yumurtalık kistleri, genellikle kendiliğinden geçici ve zararsızdır. Ancak zaman zaman, halk arasında “çikolata kisti” olarak bilinen ve endrometriozis hastalığının ileri evrelerinde karşımıza çıkan bu kistler dikkatlice ele alınmalı ve takipleri yapılmalıdır. Özellikle ağrılı adet gören kadınlar bu hastalık için dikkatli olmalıdır. Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan kadınların %20’sinde çikolata kisti bulunmaktadır ve bu kistlerin tedavisi, hem doğal gebelik hem de tüp bebek yönteminin uygulanması için önemlidir.,

DİĞER BASİT KİSTLER

Basit yumurtalık kistleri, oldukça sık karşımıza çıkıyor. Boyutça büyük olsalar da kendiliğinden genellikle kaybolup kısırlık yaratmıyorlar. Ancak 1 yıldan fazla sebat eden ve 7-8 cm üzerindeki kistler cerrahiye gidebilir.,

Haberin Devamı

MİYOMLAR KISIRLIK YAPAR MI?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, 30-40 yaşlarındaki kadınlarda, rahim duvarında sıkça görülen miyomların da döllenmiş yumurtanın yerleşmesine engel olabileceğini söylüyor. Özellikle 3 cm üzerinde olan ve rahim iç tabakasına baskı yapan miyomlar kısırlığa ve hatta tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olabiliyor.

KİST VE MİYOMLARI OLAN KADINLAR DOĞRU TEDAVİYLE ÇOCUK SAHİBİ OLABİLİR

Over kistler nedeniyle doğal yollarla hamile kalamayan pek çok anne adayı için, tüp bebek tedavisi önemli bir seçenektir. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, bu kistlere sahip olan kişiler için, öncelikle kistin çeşidinin ve takibinin gerekli olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Kadınlarda üreme çağlarında sıkça karşılaştığımız over kistin hangi tip olduğunun belirlenmesi ve buna uygun bir tedavi sürecinin planlanması gerekiyor. Çoğu zaman iyi huylu olan kitle için bazı şüpheli durumlarda, kötü huylu olması riskine karşın ameliyat ile tanı konulabilir.”

Çikolata kisti olanlar ameliyata gerek kalmadan tüp bebek tedavisi görebilir.
Endometriozis, yani çikolata kistine sahip olan kadınlar için tüp bebek yöntemi oldukça yararlı.Prof. Dr. Recai Pabuçcu, çikolata kistleri ve tüp bebek tedavisini şöyle anlatıyor: “Endometriozis ilerleyici bir hastalık. İleri evrelerinde 2 taraflı ve büyük çikolata kistleri görülebiliyor. En çok sorulan soru ise, bu kistlerin varlığında çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere direk tüp bebek mi yoksa ameliyat mı yapılmalı?

Haberin Devamı

• - İleri kadın yaşı (>37-38),

• - Over rezervi azalmış (AMH değeri 1'in altında olan),

• - Daha önce kistten ameliyat geçirmiş,

• - İki taraflı çikolata kistleri olanlar,

Ön planda tüp bebek düşünülmeli. Çünkü ameliyat ile yumurtalık rezervini daha da düşürüp tüp bebek şansını da ortadan kaldırabiliriz. Ne kadar usta cerrah olursak olalım, bu ameliyatlardan sonra rezerv mutlaka azalıyor. Çikolata kistinin aşırı derecede büyük olmadığı durumlarda, zaman kaybetmeden tüp bebek tedavisine başlanabilir. Burada en önemli nokta, kistin doğru bir tanı ile belirlenmesi ve takip edilmesidir. Doğru teşhis ile kişinin problemine yönelik tedavi uygulanır ve başarı oranı oldukça artar.”

Haberin Devamı

Pabuçcu, çoğu zaman, over kistlerin ve miyomların günümüzde çocuk sahibi olmak için engel olmadığını, sadece güvenli ve doğru bir tedavi gerektiğini de ekliyor.

Yazarın Tüm Yazıları