Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Obezitenin gebelik oluşumuna etkisi

Obezitenin gebeliği engelleyen unsurlardan biri olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, fazla kiloların kişiyi olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Obezite gebeliği ve gebe kalmayı engelleyen hususlardandır. Obezite olmak kişiyi her yönden olumsuz etkilemektedir. Bunun için anne olmaya karar verdiğiniz zaman hatta hayatınızın her döneminde normal vücut ağırlıklarında olmanız size avantaj ve sağlık sağlayacaktır. Bundan dolayı da çok kilolu olmanızın size hiçbir yararı olmayacaktır; tam testi hayatınızın birçok yerinde işinizi zorlaştıracaktır. Obezite tanımlanacak olur ise kişilerin kilolarının normal ölçeklerin üzerinde olması durumudur.

Obezitenin gebelik oluşumuna etkisi

Vücut kitle indeksi 30 ve üzerindeki kişiler morbid obez 40 ve üzerindeki kitle indeksleri ise ağır morbid obez olarak bilinir. Kilolu kadınlar hayatında birçok korkuları vardır. Hamile kalamamak da bu korkuların başında gelmektedir. Bu korkunun gerçeklik payı ise büyüktür. Çünkü gebe kalmış olsalar bile fazla kiloları gebelikte onları çok çok zorlayacak, hareketlerini kısıtlayacak hatta beraberinde getirdiği şeker, tansiyon, damarda kan pıhtılaşması gibi ek hastalıklar nedeniyle gebeliklerini tehlikeye sokacaktır.

Haberin Devamı

Obezitenin gebelik oluşumuna etkisi

Açıklayacak olursak Gestasyonel diyabet; obezite olan gebelerde normal ağırlıklara sahip olan gebelere göre, gestasyonel diyabete yakalanma oranları daha yüksektir.

Preeklamsi; obez gebelerde gebeliğin belirli haftalarından sonra yüksek tansiyon başlar ve bu gebelerin preeklamsi nöbetlerine girmesine kadar ilerleyebilir.

Tromboz; obez gebelerde kanın damar içinde pıhtılaşma olasılığı yüksektir. Ve bu olay tromboza neden olur. Tromboz çok ciddi boyutlarda kişinin ölümüne neden olabilecek kadar problemlere yol açabilmektedir. Doğumla ilgili problemler ise obez olan gebelerde rahimde açılmanın kendiliğinden olması daha zordur. Bunun için obezlerde suni sancı ihtiyacı daha fazladır. Normal doğumda ağrıyı kesmek için ya da sezaryende anestezi uygulamak epidural veya genel anestezi obezlerde daha zordur.

Haberin Devamı

 Obezitenin gebelik oluşumuna etkisi 

Obez olmanın gebelikte yol açtığı birçok sıkıntı ve problem vardır. Bunun için gebelik düşünen kadınların, gebe kalmadan önce mutlaka diyete başlamaları gerekmektedir. Bu kilolardan sağlıklı beslenme ve gerekli olan egzersizlerden yararlanarak kurtulmak gerekmektedir. Kilo gebe olsanız da olmasınız da sizi çok çok zorlayacaktır ve sadece gebelik döneminde zorlayacağını düşünmeyin. Bu kilolar sizi hayatınızın her döneminde ve her koşulunda sizi oldukça zorlayacaktır. Bu nedenle ipleri baştan sıkı tutmalıyız. Morbid obez olmak gebe kalmanızı etkilediği gibi var olan anne karnındaki bebeğinizi de etkiler. Bebeğinizde de iri bebek (makrosomi), kronik hastalıklar, doğumsal kalp anomalileri gibi sorunlara ve hastalıklara neden olabilir.

Haberin Devamı

GEBELİKTE KİLO ALIMI HESAPLAMA