GeriHamilelik Hazırlığı Obezite, çocuk sahibi olmayı zorlaştırıyor mu?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Obezite, çocuk sahibi olmayı zorlaştırıyor mu?

Obezite, çocuk sahibi olmayı zorlaştırıyor mu?

Obezite; kısaca vücuttaki yağ kitlesinin anormal artışı olarak tanımlanabilir. Obezite tüm sistemleri olumsuz etkileyen ve maalesef her geçen gün görülme sıklığı artan fakat özellikle cerrahi yöntemler dahil olmak üzere tedavisi mümkün bir hastalıktır. Op. Dr. Türker Karabuğa kadınlarda obezitenin risklerini, bebek sahibi olmayı nasıl etkilediğini anlatıyor.

Dünya Sağlık Örgütü son dönemlerdeki yayınlarda, kadınlarda obeziteye erkeklere göre daha sık rastlandığını ve gelişen teknoloji ile bunun adeta bir salgın gibi yayıldığından bahsetmiştir. Obezitenin hem kadınlarda hem de erkeklerde çocuk sahibi olmayı zorlaştıracak bir dizi etkisinin olduğu kanıtlanmıştır.

KADINLARDA OBEZİTENİN RİSKLERİ NELERDİR?

Kadınlarda beden kitle indeksinin yüksek olması adet düzensizliklerine, kronik oligo-anovülasyona ve erişkin yaşta doğurganlığın azalmasına yol açar. Kadınlarda obezite gebeliğin erken sonlanması (abortus-düşük) riskini arttırabilir. Kadınlarda beden kitle indeksi 30 kg/m2'yi aştığında İn vitrofertilizasyon (Tüp Bebek) yöntemi ile elde edilen gebeliğin sonuçları da olumsuz etkilenebilir. Obezitenin, gebe kalma sürecindeki olumsuz etkilerinin temel sebepleri insülin fazlalığı ve insülin direnci olduğu düşünülmektedir.

OBEZİTE ERKEK FERTİLİTESİNİ DE OLUMSUZ ETKİLİYOR

Obez erkeklere düşük testosteron düzeyleri eşlik eder. Morbitobez yani beden kitle indeksi 40 ve üzeri olan erkeklerde, ciddi testesteron düşüşüne eşlik eden spermatogenez (sperm üretimi) azalması erkek fertilitesini olumsuz etkiler. Son olarak, ereksiyon işlev bozukluğunun sıklığı beden kitle indeksi doğru orantılıdır. Özellikle beden kitle indeksi 35 ve üstü hastalarda yapılan obezite cerrahisi sonrası, tüm bu tablonun dramatik olarak düzeldiği görülmektedir.

HEM ANNEYİ HEM BEBEĞİ ETKİLEYEN RİSKLİ DURUMLAR OLABİLİR

Obezite sadece doğurganlık oranını düşürmekle kalmaz. Beden kitle indeksi yüksek gebelerde, gebelik sürecinde hem anne adayını, hem de bebeği olumsuz etkileyen yüzlerce riskli durum oluşur.Obezite ile gestasyonel diyabet yani gebelik şeker hastalığı, gebelik zehirlenmesi (preeklampsi), gestasyonel hipertansiyon, sezeryanla doğum,doğum travmaları, bebek ölümleri, doğum sonrası anemi ve şişman çocuk gibi sorunlar arasında kuvvetli ilişki bulunmaktadır.

GEBELİK ÖNCESİ KİLO VERİLMELİ

Obeziteye bağlı gebelikte oluşabilecek problemlerin önlenmesindeki en iyi yol, gebelik öncesi kilo kaybıdır. Çünkü gebelik kilo kaybı için doğru bir zaman değildir. Özellikle gebe kalmayı düşünen beden kitle indeksi 35 ve üzeri olan hastaları, gebelik öncesi kilo kaybı için teşvik etmek gerekir. Bunun için obezitenin cerrahi tedavisi hızlı sonuç almak için çok değerlidir. Obezite cerrahisi sonrası ise 1 yıl sonra gebelik planlanmalıdır. Anne adayının gebelik öncesi obezite sorununu çözmesi, hem kendisi için hem de bebek için daha sağlıklı koşullar oluşturur.

False