GeriHamilelik Hazırlığı Nasıl hamile kalınır? Kolay hamile kalmanın yöntemleri nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Nasıl hamile kalınır? Kolay hamile kalmanın yöntemleri nelerdir?

Nasıl hamile kalınır? Kolay hamile kalmanın yöntemleri nelerdir?

Hamile kalmak için en uygun zaman hangisi? Hamile kalmak için hangi günler cinsel ilişkiye girilmeli? Hangi pozisyonlar hamile kalmayı kolaylaştırır? Hamile kalmak için ne sıklıkta cinsel ilişkiye girilmeli? Hamile kalma ihtimalinizi artırmak için beslenmenizde nelere dikkat etmelisiniz?

Nasıl hamile kalınır Kolay hamile kalmanın yöntemleri nelerdir

NASIL HAMİLE KALINIR?

Günümüzde üreme potansiyellerini nasıl artırabileceklerini ve nasıl daha kolay gebe kalabileceklerini merak eden pek çok çiftle karşılaşmaktayız. Çiftlerin özellikle yaşam tarzı ve genel sağlık durumlarının üreme kapasitelerine olan etkilerini öğrenme ve bununla ilgili tavsiyeler alma noktasında oldukça hevesliler.

Yapılan çalışmalarda bazı yaşam tarzı değişkenlerinin küçük fakat birikici bir etki ile gebelik elde etmeye kadar geçen olumsuz yönde etkileyebildiği tespit edilmiştir. Yine benzer biçimde bu faktörlerin düzenlenmesi üreme potansiyeline katkı sağlamaktadır.

HAMİLE KALMAK İÇİN NE KADAR DENEMELİYİM?

Hamileliklerin büyük kısmı korunmayı bırakıp düzenli cinsel aktiviteye başlandıktan sonraki ilk 6 ayda elde edilir. Bu dönemde çiftlerin yaklaşık %80’i hamile kalır. Bir yılın sonunda çiftlerin yaklaşık %85’i hamilelik elde etmeyi başarır. Sonraki 3 yıl içerisinde kalan çiftlerin yaklaşık yarısı kendiliğinden hamile kalır. Sonraki yıllarda (4. yıldan sonra) korunmasız düzenli ilişkiyle kendiliğinden hamile kalma oranı ise oldukça düşüktür.

HANGİ GÜNLERİNDE HAMİLE KALMA İHTİMALİ DAHA YÜKSEK?

Her bir adet döngüsünün fertil (üreme) aralığı ovulasyondan (yumurtlamadan) önceki 5 gün ve ovulasyon günüdür. Fertil aralığın süresi yaşa bağlı olmamakla birlikte kadından kadına değişkenlik gösterebilir. Hamile kalma ihtimali ovulasyon günü ve ovulasyondan 1 ya da 2 gün önceki dönemde cinsel ilişkiye girilerek en yüksek düzeye getirilebilir. Bu günler evde ovülasyon kiti (LH kiti) kullanılarak ya da vajinal akıntı takip edilerek (vajinal akıntı şeffaf ve uzayan bir karaktere dönüştüğünde) de kadın tarafından tespit edilebilir.

YUMURTLAMA DÖNEMİ NASIL HESAPLANIR?

HAMİLE KALMA İÇİN NE SIKLIKTA CİNSEL İLİŞKİYE GİRİLMELİ?

Hem semen kalitesinin iyi hem de fertil aralığı yakalamak adına adet kanaması biter bitmez haftada 2-3 defa (iki günde bir) cinsel ilişkiye girilmesi önerilir.

Nasıl hamile kalınır Kolay hamile kalmanın yöntemleri nelerdir

SIK CİNSEL İLİŞKİYE GİRMEK SPERM KALİTESİNİ ETKİLER Mİ?

Haftada 2-3 kereden daha uzun aralıklarla ya da daha sık cinsel ilişki sperm kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.

HAMİLE KALMAK İÇİN CİNSEL İLİŞKİ POZİSYONU ÖNEMLİ Mİ?

Cinsel ilişkideki pozisyon, ilişki sonrası uzun süre yatmanın hamile kalma ihtimaline pek fayda sağlamadığı bilinmektedir.

KADININ YAŞI HAMİLE KALMA KAPASİTEMİ ETKİLER Mİ?

Evlenme ve kariyer planı yaparken ilerleyen yaşla birlikte gebe kalmanın da güçleştiği akılda tutulmalıdır. 30’lu yaşların sonundaki bir kadın 20’li yaşların başındaki bir kadından yaklaşık %40 daha az üreme kapasitesinde sahiptir.

DİĞER FAKTÖRLER HAMİLE KALMAYI NASIL ETKİLER?

Sigara, alkol kullanımı, obezite (vücut kitle endeksinin 27 kg/m2’nin üstünde olması) ya da aşırı zayıflık (vücut kitle endeksinin 17 kg/m2’nin altında olması), 6-8 fincandan fazla kafein tüketimi, stres, ağır metal, tarım ilaçları çevresel atık ve toksinlere maruziyet, cinsel yolla bulaşan hastalıklar gebe kalmayı zorlaştırmaktadır. Bu faktörlerin de gebelik planı olan çiftler tarafından kontrol altına alınması son derece önemlidir.

Nasıl hamile kalınır Kolay hamile kalmanın yöntemleri nelerdir

DOĞAL YOLLARLA HAMİLE KALMANIN YOLLARI NELERDİR?

Bebek sağlığının anne karnında başladığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Birgül Karakoç, doğal yollarla hamile kalmanın yollarını şu şekilde sıraladı:

• Sağlıklı yiyecekler yediğinizden emin olun,
• Sağlıklı kiloyu koruyun,
• Sigarayı ve uyuşturucuyu bırakın,
• Alkolü ölçülü olarak kullanın,
• Düzenli olarak egzersiz yapın.
Yukarıdaki başlıklara ilave olarak ayrıca kadınlar;
• Günde 0,4 mg folik asit almalıdır.
• Hamilelik öncesi sağlıklarının en iyi durumda olduğundan emin olmak üzere antenatal tarama yaptırmak için doktorlarını ziyaret etmelidir. Bu tarama rubella (kızamıkçık), ve varicella (suçiçeği) kontrolleri, kan grubu, antikorlar ve RH faktörü, hepatit B ve hepatit C, HIV, frengi ve tam kan sayımı dâhil çeşitli kan testlerini içerebilir.
• Son iki yıl içinde normal sonuçlar veren bir pap smear testi ve göğüs kontrolü olduklarından emin olmak üzere doktorlarıyla görüşmelidir.
• Doktorunuzla beraber kullandığınız ilaçları ve onların hamilelik üzerindeki etkilerini gözden geçirin.
• Diş hekimi kontrollerinizi ihmal etmeyin.

DAHA KOLAY HAMİLE KALMAK İÇİN BUNLARI YAPIN

HÜRRİYET AİLE ÖZEL
 

False