GeriHamilelik Hazırlığı Kolay hamile kalmak için yöntemler nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kolay hamile kalmak için yöntemler nelerdir?

Kolay hamile kalmak için yöntemler nelerdir?

Hamile kalmak bazen hiç beklenmeyen zamanlarda tahmin edildiğinden çok kolay gerçekleşebilir. Bazen ise hamile kalmaya çalışmanıza rağmen bir türlü hamilelik gerçekleşmez. Kolay hamile kalmak için nelere dikkat edilmelidir? Adet düzensizliği olan kadınlar nasıl kolay hamile kalabilir?

HAMİLE KALMA ŞANSININ EN YÜKSEK OLDUĞU GÜNLER HANGİLERİ?

28 günde bir adet gören yani adet düzensizliği olmayan bir kadında yumurtalama adetin 14. günü gerçekleşir. Dolayısıyla adetin 1. gününden itibaren sayıldığında 10-14. gün hamile kalma şansının en yüksek olduğu günlerdir. Adet döngüsünün uzunluğuna göre hamile kalma şansının en yüksek olduğu günler değişebilir. Mesela adet döngünüz 30 gün ise yumurtlama 16. gün gibi gerçekleşirken 27 günde bir adet olan bir kadında yumurtlama 13. gün görülür.

KOLAY HAMİLE KALMAK İÇİN NE KADAR SIK CİNSEL İLİŞKİYE GİRİLMELİDİR?

Hamile kalma şansının en yüksek olduğu günler belirlendikten sonra bu süreçte haftada ortalama 2-3 kez cinsel ilişki önerilmektedir. Kadının en doğurgan olduğu dönemdeki cinsel ilişki sıklığı hamilelik şansını artırır. Ancak daha çok cinsel ilişkiye girenin daha kolay hamile kalacağı garantisi yoktur. Bildiğiniz gibi hamilelik için pek çok başka etken söz konusudur.

Kolay hamile kalmak için yöntemler nelerdir

KOLAY HAMİLE KALMAK İÇİN ANNE ADAYLARI NELER YAPABİLİR?

Hamile kalma şansını artırmak için düzenli bir hayat önemlidir. Düzenli uyku, düzenli beslenme, az stres gibi etmenler hamilelik şansını etkiler. Hamile kalmaya çalışırken kronik hastalığı olan kadınlar kullandığı ilaçlar sebebiyle hamile kalamıyor olabilir. Hamile kalmaya karar verildiğinde mutlaka doktora ilaçlar ile ilgili danışılmalıdır. Aynı şekilde erkeklerin de kronik hastalıklar için kullandığı ilaçlar sperm kalitesini ve miktarını etkileyebilir. Çiftler hamilelik kararı verdiğinde uzman gözetiminde tedavilerini yeniden düzenleyebilir.

KOLAY HAMİLE KALMAK İÇİN BESİN ÖNERİLERİ

Aslına bakarsanız hamilelik ihtimalini artıran kanıtlanmış bir yiyecek söz konusu değil. Yani tek bir şey yiyerek hamilelik şansını artırmanız pek mümkün görülmüyor. Fakat hamilelik öncesinde özellikle anne ve bebek sağlığı için tavsiye edilen bir takım besin grupları ve besin takviyeleri söz konusu. Folik asit bunlardan en önemlisi. Hamile kalmaya karar veren ve hamile kalmaya çalışan annelerin doktor kontrolünde folik asit alması önerilmektedir. Onun haricinde demir, çinko ve kalsiyum da hamile kalmaya çalışan annelerin beslenmesinde mutlaka yeterli miktarda bulunmalıdır. Bol yeşil yapraklı sebze tüketimi, omega 3 zengini ceviz, balık eti, baklagiller, süt ve süt ürünleri hamile kalmaya çalışılan dönemde özellikle beslenmeye dahil edilmelidir.

Kolay hamile kalmak için yöntemler nelerdir

VÜCUT ISISI ÖLÇEREK HAMİLE KALINABİLİR Mİ?

Vücut ısısı ölçerek hamile kalmak için yataktan kalkmadan yani henüz hiçbir aktivitede bulunmadan önce vücut ısısını ölçmek gerekir. Ölçülen bu vücut ısısına “bazal vücut ısısı” denilir. Vücut ısısı yumurtlamayı takiben arttığından yumurtlamanın gerçekleştiğini ve hamilelik şansının yüksek olduğunu haber verebilir. Ancak vücut ısısının enfeksiyon, hastalık, uykusuzluk gibi sebeplerle de artabileceğini unutmamak gerekir. Bu sebeple sadece vücut ısısını ölçerek hamile kalmak yeterli olmayabilir.

ADET DÜZENSİZLİĞİ OLAN KADINLAR NASIL KOLAY HAMİLE KALABİLİR?

Adet düzensizliği çok sık rastlanılan sorunlardan biridir. Polikistik over sendromu gibi adet düzensizliğine sebep olabilen durumlar yumurtlamanın belirsiz olması nedeniyle hamile kalmayı zorlaştırır. Adet düzensizliği olan kadınların yumurtlamayı belirlemek için kullanabileceği kitler mevcuttur. İdrarda LH hormonunun arttığı zamanları belirlemeye yarayan bazı kitler sayesinde yumurtlama günleri tespit edilebilir ancak bu kitlerin güvenilirliği de kesin değildir. Adet düzensizliğine neden hastalık veya sağlık sorununun belirlenmesi için düzenli doktor kontrolü önemlidir. Adet düzensizliğini gidererek hamilelik şansı artırılabileceğinden doktor yönergelerini izlemek etkili olacaktır.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False