Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert

Kısırlık tedavisinde aşılamayı kimlere yapılmalı?

Bir çift, 1 yıllık korunmasız ilişkiye rağmen kadın gebe kalamıyorsa buna kısırlık yani tıbbi ismiyle infertilite denir. Ve çiftimiz bu saatten sonra "Acaba bizim neden çocuğumuz olmuyor" diyerek doktorlara başvurur.

Haberin Devamı

Doktorlar ilk önce çiftten bazı testler ister. Kısaca bu testleri özetlersek

  • Adetin 3. günü hormon tahlili,
  • Eşinin spermiogram tahlili
  • Kadının tüplerinin açık olup olmadığını gösteren rahim filmi ilk basamağı oluşturur.

Tüm bu tahlillerin değerlendirilmesi başlı başına bir konudur.

İnfertilite (kısırlık) tedavisinde tüp bebek tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bu yöntemler çeşitli olup en alt basamaklardaki ilk tedavi yaklaşımlardan bahsedecek olursak; bu da aşılama tedavisidir. Aşılama da çiftin gebe kalma olasılığı ne yazık ki çok yüksek değildir. Bu yöntemle gebelik elde edilmesi %25’dir.

Kısırlık tedavisinde aşılamayı kimlere yapılmalı

PEKİ AŞILAMA NEDİR?

Aşılama (ıntrauterin inseminasyon ),sperm örneğinin bazı işlemlerden geçirildikten sonra özel katater yardımı ile kaviteye bırakılması işlemidir .IUI işlemi ile amaçlanan mümkün olduğu kadar sağlıklı spermi döllenme bölgesine yakınlaştırmak ve gebeliğin şansını artırmaktır.

Haberin Devamı

PEKİ KİMLERE AŞILAMA YAPALIR?

1. Açıklanamayan infertilite
2. Hafif erkek faktörü
3. Servikal faktör
4. Seksüel disfonksiyonlar
5. Ejekulasyon ve ereksiyon problemleri
6. Evre 1-2 endometriozis

Aşılamada semenin bazı işlemlerden geçirilmesi ile ileri hareketli sperm oranı çok yüksek, seminal ve prostat sıvılarından arındırılmış, toksinler veya bakterilerden temizlenmiş bir sıvı elde edilir. Bu sıvının özel kataterler ile içeri verilmesi birçok durumu bypass eder. Ayrıca spermlerin aktivasyonunun başlamasına neden olur.

Kısırlık tedavisinde aşılamayı kimlere yapılmalı

KAÇ KERE AŞILAMA YAPILABİLİR?

Tüp bebek yöntemine geçmeden önce 3 kere yapılabilir. Bu oranı artırmanın, 5-6 kere yapmanın hiçbir faydası ne yazık ki yoktur. Eğer 3 defa aşılamadan sonra sonuç görmezseniz diğer tüp bebek yöntemlerine geçin.