Kısırlığının en önemli sebeplerinden biri: Yumurtlama düzensizliği

Üreme çağındaki her kadında yumurtlama normalde her ay 1 kere olan ve bu sayede adet görme, üreme gibi fonksiyonların devamını sağlayan, kadın vücudundaki hormonal değişimlerin ana sebeplerinden birisidir. Yumurtlama yani yumurta çatlaması hakkında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr.Dr. Selen Sakar Ecemiş bilgi verdi.

Haberin Devamı

KADIN KISIRLIĞI ARASINDA EN SIK GÖRÜLEN NEDEN YUMURTLAMA DÜZENSİZLİĞİ

Kadın kısırlığının en büyük nedenlerinden biri yumurtlama problemidir. Kısırlık nedenleri arasında en sık nedenlerden birisidir. Kadınlarda görülen kısırlığın üçte biri yumurtlama problemleri ile ilgilidir. Yumurtlama düzensizliği olan kadında yumurtlama olur ancak düzensiz ve seyrek olur, bu nedenle adetleri de düzensiz olur. 

YUMURTLAMA BOZUKLUĞU STRES VE BAZI HASTALIKLARA BAĞLI GELİŞEBİLİR

Yumurtlama düzensizliğinin altında birçok sebep yatabilir. Bunların başında da stres ve bazı hastalıklar gelişebilir. Nedenler arasında en sık görülenlerden birisi polikistik over hastalığıdır (PCOS) ancak her yumurtalama düzensizliği polikistik over anlamına gelmez. Polikistik over hastalarında genellikle yumurtlama düzensizliği (seyrekliği) dışında, adetlerin seyrek olması, aşırı tüylenme, şişmanlık gibi belirtiler de vardır. Aşırı kilolu kadınlarda da yumurtlama problemi en sık karşımıza çıkan sebeplerin başında gelmektedir.

YUMURTLAMA BOZUKLUĞU MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİDİR

Yumurtlama ile ilgili belirtilerin hastada birkaç ay üst üste olması yumurtlama olmadığı hakkında şüphe uyandırabilir. Ancak tıbbi olarak bir kadında o ay yumurtlama (ovulasyon) olup olmadığını belirlemek için bazı yöntemler vardır. Doktor kontrolünde bu yöntemler çok zaman kaybetmeden mutlaka yapılmalıdır. Bunlar: Ultrason ile büyüyen yumurtanın takibi ve yumurtlama olayının gözlenmesi, adetin 21. günü progesteron hormonu bakılması. Progesteron hormonu düzeyinin belli bir değerden yüksek olması yumurtlama olduğunu gösterir, vücut ısısı takibi yapılır. Adetin 13.-15. günlerinde yumurtlama olduktan sonra kadının vücut ısısında yaklaşık yarım derece bir artış meydana gelir, bütün bunların yanısıra yumurtlama (ovulasyon) testleri de yapılır.

YUMURTALAMA DÜZENLEYİCİ TEDAVİLER NELERDİR?

Bu hastalara yumurtlama tedavisi (ovulasyon indüksiyonu) denilen tedaviler verilir. Bazen bu tedaviler yetersiz kaldığında tüp bebek tedavisi de uygulanır. Yumurtlama düzenleyici tedaviler ile hamilelik (gebelik) elde edilebilmesi için bazen aşılama da tedaviye eklenir. Yumurtlama düzenleyici yani yumurta büyütücü ilaçlar tablet şeklinde ağızdan alınan ilaçlar veya enjeksiyon (iğne) şeklinde kullanılan ilaçlar olabilmektedir.

SADECE GEBELİKLE İLGİLİ DEĞİLDİR

Yumurtlama düzensizliği problemi sadece gebelik istemi ile ilgili değildir. Gebelik istemi olmayan hastalarda da adet düzensizliği, tüylenme gibi problemler yumurtlama bozukluğuna bağlı meydana gelebilir. Bu durumlarda adet düzenleyici tedaviler, tüylenme azaltıcı ilaçlar, epilasyon, doğum kontrol hapları gibi tedaviler sık kullanılır. Ancak doktor tavsiyesi olmadan bu tür ilaçların kullanılmasını önermiyoruz. Bitkisel ilaçlar, kürler, otlarda yine doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. .

AŞIRI KİLO YUMURTLAMAYI ENGELLER

Aşırı kilolu olma (obezite) yumurtlamayı engelleyen, düzensizleştiren nedenlerin başında gelmektedir. Bu nedenle fazla kilosu olan hastalara mutlaka kilo vermeleri önerilir. Bunun için sağlıklı beslenme kurallarına dikkat etmeleri, gerekirse diyetisyenlerden yardım almaları, egzersiz ve spor yapmalarını istiyoruz. Kilo verdiklerinde hastaların çoğu yumurtlamalarının ve adet düzeninin eskisine göre çok daha iyi olduğunu ifade ederler. Kilo verdikten sonra bir grup hastada düzenli adet görme geri gelir ve kendiliğinden gebe kalabilirler. Eğer kilo vermeye rağmen gebe kalamazsa hastalar ağız yoluyla kullanılan hap tedavisiyle yumurtla sağlanır. Bu tedaviyle hastaların yüzde 30-40’ında yumurtlama elde edilir ve yaklaşık yüzde 15-20’si gebe kalır.

Yazarın Tüm Yazıları