GeriHamilelik Hazırlığı Hamilelik testi nedir? Evde hamilelik testi nasıl yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelik testi nedir? Evde hamilelik testi nasıl yapılır?

Hamilelik testi nedir? Evde hamilelik testi nasıl yapılır?

Evde hamilelik testi nasıl uygulanır? Hamilelik testinin pozitif ve negatif sonuçları ne anlama gelir? İşte hamilelik testinin nasıl yapılacağı ve test sonuçlarının ne anlama geldiğini Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı M. Bülent Tıraş anlatıyor.

Oldukça pratik ve basit bir uygulama tekniği olan kişisel gebelik testleri HCG hormonunun sap¬tanması prensibine dayanmaktadır. Fakat bu testlerde HCG hormonu kandan çok daha kolay sağlanan bir madde olan idrarda ortaya çıkar. Gerek kolaylığı ve güvenilirliği, gerekse eczanelerden satın alınarak ev¬de tek başına uygulanabilmesi gibi avantajları sebebiyle bu tür testler kendilerine oldukça yaygın bir kullanım alanı bulmuştur.

GEBELİK TESTİ NE ZAMAN YAPILMALI?

Döllenme oluşmuşsa çoğunlukla âdetin geciktiği ilk günden itibaren testin pozitif sonuç vermesine yol açacak kadar HCG idrara geçer. Fakat hamilelik testi daha erken, yani daha gecikme meydana gelmeden uygulanırsa idrarda¬ki HCG miktarı az olacağı için yanlış sonuç verebilir.

Testi sabah idrarı ile gerçekleştirmek en ideal yöntemdir. Sabah idrarında HCG oranı yüksektir, bu sebeple test daha doğru so¬nuç verecektir. 

Hamilelik testi nedir Evde hamilelik testi nasıl yapılır

EVDE GEBELİK TESTİ NASIL UYGULANIR?

Test kutusunda spesifik bir kap bulunuyor ise idrar onun içine, bulunmuyor ise temiz ve kuru bir başka kaba yapılır. Bunun ardından test kutusundaki verilere gö¬re idrar HCG karşıtı antikorlarla uygun işlemden geçirilir ve belirtilen süre ka¬dar beklenir. Netice, test kutusunun üze¬rindeki açıklamalara göre anlaşılabilir. Hamileliğin gerçekleşip gerçekleşmediği testin türüne göre renk değişikliğine ya da test çubu¬ğu üzerindeki başka değişikliklere bakılarak saptanır.

Gebelik testleri güvenilir sonuçlar verir mi?

Kutu üzerindeki açıklamalara tam olarak uyulması şartı ile testin sonucuna güvenilebilir. Bundan önce yapılan açıklamalarda belirtildiği gibi test âdet gecikmesinin birinci gününden itibaren uygulandığında negatif sonuç vermişse ve birkaç gün sonra hâlâ âdet kanaması başlamaz ise test yeniden tekrar edilmelidir.

Hamilelik testi nedir Evde hamilelik testi nasıl yapılır

KANDA GEBELİK TESTİ DAHA MI GÜVENİLİRDİR?

Kan testleri, idrar testlerine göre daha kesin sonuç veren yöntemlerdir. Fakat kan testi, idrar testleri kadar çabuk ve pratik uygulanabilen yöntemler değildir. Bu sebeple, idrar testleri daha pratik sonuçlar verir.

Evde uygulanan hamilelik testleri kutuda yazan adımlar doğru takip edildiğinde güvenli ve doğru sonuç verir. Teste başlamadan önce bu adımların dikkatlice okunduğuna ve anlaşıldığına emin olmak gerekir.

KANDA GEBELİK (HAMİLELİK) TESTİ NASIL YAPILIR?

Günün herhangi bir saatinde açlık ve tokluktan etkilenmeden alınan kanın laboratuvara gönderilmesiyle beta HCG hormonunun tespit edilmesidir.

GEBELİK TESTİ SONUCUNA GÖRE NE YAPILIR?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Belgin Polat “Gebelik testi pozitif çıkarsa gebelik kesesinin görülmesi esastır ve hemen doktora başvurulmalıdır. Eğer negatif çıkarsa adet düzenindeki değişikliğin araştırılması nedeniyle jinekolojik muayene gerekir.

GEBELİK TESTİ POZİTİF SONUÇ VERDİYSE NE ANLAMA GELİR?

Gebeliği gösteren beta HCG hormonunun pozitif olduğunu gösterir. Sağlıklı bir gebelik olduğunun tespiti için ultrason ile gebelik kesesi görülmelidir.

Hamilelik testi nedir Evde hamilelik testi nasıl yapılır

GEBELİK TESTİ NEGATİF SONUÇ VERDİYSE NE ANLAMA GELİR?

Beta HCG hormonunun salgılanmadığı yani hamilelik olmadığı anlamına gerekir. Gecikmiş adet düzeni için jinekolojik muayene olmalı, sebepler araştırılmalıdır.

İDRARDA YAPILAN GEBELİK TESTİ İLİŞKİDEN NE KADAR SONRA SONUÇ VERİR?

Döllenmeden yaklaşık 2 hafta sonra test doğru sonuç verir. Ancak beklenen adet tarihindeki gecikme esastır.

[fotogaleri=2532,2121]

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False