GeriHamilelik Hazırlığı Hamilelik Öncesi Diş Tedavisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelik Öncesi Diş Tedavisi

Hamilelik Öncesi Diş Tedavisi

Anne adaylarının diş doktoruna giderken tüm problemleri dile getirmesi gerekir.

Diş problemlerinin hamileliği olumsuz yönde etkilediğini biliyor muydunuz? O nedenle anne adaylarının diş doktoruna giderken tüm problemleri dile getirmesi gerekiyor. 

1-Gömülü veya yarım gömülü 20 yaş dişi
2-Diş eti sorunları
3-Çürük ve ağrılı dişler

Bunların hepsi gebelik öncesinde tedavi edilmelidir.

Çürük Dişiniz mi Var?

Diş sağlığı, gebelik sırasında beklenmedik hızlı problemlerle hamile kadını zor durumda bırakabilir. Eğer problemli 20 yaş dişi, çürük diş veya dişler ya da kanamalı diş eti problemi mevcutsa, hamilelik öncesi tedavi ve bakım mutlaka gereklidir. Çünkü gebelik sırasında vücutta meydana gelen hormonal değişimler diş etleri problemlerinin artmasına bulantı ve tükürük ph’sının değişmesi de çürük artışına sebep olur. Herkesin bildiği gibi gebelikte ilaç kullanımı sakıncalıdır.

Ağrılı Diş Neden Tehlikeli?

Özellikle apse ağrı gibi durumlarda antibiyotik ve ağrı kesici kullanım gerekliliği zor bir tablo oluşturur. Hamilelik östrojen seviyesinin oldukça yükseldiği bir dönemdir. Kollojen dokulara olan etkisi nedeniyle (diş eti de kollojen dokudur) mevcut bir problem hızla ilerleyebilir. Özellikle gebelikte oluşan çoğunluklada ön iki diş arasında görülen doku büyümesi (hamilelik tümörü), hormon değişikliği ile alakalıdır. Bulantının ve hijyen olması halinde fırçalama sıklığı ve şekli değiştiği için diş eti problemleri hızla artabilir.

“Her Çocuk Bir Diş Kaybı” mı?

Hamilelik gingivitisi denen kırmızı kanamalı diş eti ve ağız kokusu ortaya çıkar. Ayrıca hem bu hem de sık kusmalar çürük oluşumunu etkiler. Bu nedenle sanki “Hamilelik diş kaybına neden olur” gibi halk arasında “her çocuk da bir diş kaybı” inanışı mevcut ki, bu da tamamen yukarıdaki sebeplere bağlıdır. Yoksa bebeğin annenin diş etlerinden kalsiyum alma gibi bir durum söz konusu değildir. Gıdalarla yeterli kalsiyum sağlanmazsa, bebeğin kalsiyum ihtiyacı annenin kemiklerinden sağlanır. Bu dönemde annenin kemiklerinin ve bebeğin sağlıklı olması için günlük 1200-1500 mg kalsiyuma gereksinin vardır.

Dişleriniz tükettiğiniz Besinlerle Barışık mı?

Bebeğin diş gelişimi 5.ve 6.haftalarda başlar. Bu nedenle dengeli vitamin ve kalsiyum açısından zengin temel gıdalar alınırken, mümkün olduğunca şekerli gıdalardan kaçınılmalıdır.

Eğer gerekli hazırlık yapılmadan gebe kalındıysa ve diş problemleri ortaya çıkarsa, mutlaka hekime başvurmalıdır. İlk üç ay bebeğin çok hassas olduğu bir dönemdir. Gereksiz müdahaleler düşüğe sebep olur. Sadece çok acil durumlar için müdahale edilir.

Hamileliğin 3. ve 6. ayı arasında jinekolog doktorunun da, danışmanlığı ile özellikle ağrılı dişlere anestezi altında müdahale yapılmaktadır. 2.trimestır denilen bir dönemdeki lokal anestezinin bebeğe zararı olmamaktadır. Tam tersi enfeksiyonun giderilmesi ve ağrıdan kurtulmak gebe kadın için çok önemlidir. Bu stres kaynağı gebeliği etkilemektedir. Anne adayının ağrıdan kurtulması bebek içinde önemlidir.

Son üç ayda tedavi için hastanın rahat pozisyon alamaması ve koltukta uzun oturamaması nedeniyle ve oluşan ağır stres erken doğuma neden olabileceği için tedavi mümkün olmamaktadır. Ancak çok acil durumlarda müdahale edilmektedir.

Dr. Dt. Sibel Öznur Örsal
Diş Eti Hastalıkları Uzmanı

GEBE KALMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAYIN

False