Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Hamilelik oluşumu için bekleme süresi ne kadardır?

Hamileliğin oluşum sürecini hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, bu süreçte karşılaşılan kavramları açıklıyor.

Haberin Devamı

OVULASYON ( YUMURTLAMA )

Kadın periyodunun yaklaşık 14. gününde beynin hipofiz bölgesinden salgılanan hormonlardan LH’nin miktarı aniden artar. Müteakiben olgun folikülün zarı çatlayarak yumurta hücresi serbest kalır. Bu olaya yumurtlama adı verilir.

FERTİLİZASYON ( DÖLLENME )

Hamilelik oluşumu için bekleme süresi ne kadardır

Erkek üreme hücresi olan sperm ile dişi üreme hücresi yumurtanın bir araya gelerek spermin, yumurta içine girebilmesi durumudur. Bu durum fallop tüplerinin ampulla kısmında gerçekleşmektedir.

Ovumun etrafını saran ve döllenme yeteneği artan spermatozoitlerden bir tanesi ovumu çevreleyen ve zona pellisuda denen zarının incelip bombeleştiği yere yapışır ve salgıladığı bazı enzimlerin etkisi ile zarı eritir. Böylece spermatozoidin başı ve gövdesi ovumun içine girer. Kuyruğu dışarda kalır. Bundan sonra ikinci bir spermatozoidin ovum içine girmesi olanaksızdır. Fertilizasyon dendiği zaman dişi ve erkek cinsiyet hücresinin birbiriyle kaynaşması anlaşılır. Ovumun stoplazmasına giren spermatozoa hareketini durdurur. Yarısı erkek yarısı dişi cinsiyet hücresine ait olan bir canlı varlığın ilk hücresi oluşur. Bu yeni hücreye zigot adı verilir.

Hamilelik oluşumu için bekleme süresi ne kadardır

İMPLANTASYON ( YUVALANMA )

Döllenmiş olan ovumun tubadan geçerek uterusun endometriyum tabakasına yerleşmesine implantasyon adı verilir. Salgılanan bol miktardaki östrojen ve progesteron hormonunun etkisiyle endometriumda zigotun yerleşebileceği bir yatak hazırlanır. Endometriuma artık gebelik desiduası adı verilir. Desiduada gömülen zigotun üzerini örter. Zamanla plesanta oluşur.

Embriyonel plak yuvalanmanın 10.gününde şekillenmeye başlar. Önce baş ve kuyruk çıkıntısı meydana gelir. Yeni oluşan canlı varlığa implantasyondan sonraki ilk 2-3 haftalık döneme zigot adı verilir. Bundan sonra başlayan 5 ila 8.haftaya kadar süren evreye embriyo denir. Bu dönemden doğuma kadar olan süredeki adı ise fetüstür.

 Hamilelik oluşumu için bekleme süresi ne kadardır 

CİNSİYETİN OLUŞUMU

İnsan hücrelerinde cinse özgü 23 kromozom çifti vardır. Bu kromozomlardan 22 çifti otozom kromozomdur. Vücudun yapısını belirlerler. Geriye kalan 1 çift kromozom cinsiyet kromozomudur.

Erkek cinsiyetinde ise 22 çift somatik ve 1 çift cinsiyet kromozomu vardır. Fakat kromozom görüntüsü farklıdır. Buna göre vücut hücrelerinin kromozom görüntüsü 44+XY şeklindedir.

22+X kromozomlarını taşıyan ovum 22+X kromozomları taşıyan spermatozoit tarafından döllenecek olursa dişi bir cinsiyet meydana gelmiş olur. 22+X kromozomlarını taşıyan ovum 22+Y kromozomlarını taşıyan spermetozoit tarafından döllenecek olursa bir erkek cinsiyet meydana gelmiş olur. Gebeliğin oluşumunda ne zaman test yapmalıyım diye soracak olursak; Beklenen regl tarihinden beş gün ve sonraki gecikmelerde test yapmanızda fayda var. 

[fotogaleri=2064,1076,1456]

GEBELİKTE KİLO HESAPLAMA