Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Hamilelik çalışma hayatını olumsuz etkiler mi?

Gebelik döneminde çalışma hayatında bir takım hususlara dikkat edilmesi gerektiğin söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, çalışma şartlarının bu konuda belirleyici olacağını söylüyor.

Haberin Devamı

Gebelikte çalışma hayatı, eğer gebeliğiniz risksiz ve iş şartlarınız iyi ise bir sorun teşkil etmemektedir.

Çalıştığınız iş çok uzun saatler aralığındaysa, ağır kaldırıyorsanız, 8 saat ve üzerinde çok ayakta kalıyorsanız ve çok yoruluyorsanız bu şartlar ya iyileştirilmelidir ya da işe ara verilmelidir. Eğer iş şartlarınız iyiyse, yorulmuyorsanız ve gebeliğiniz riskli değilse gebeliğin son aylarına kadar çalışmanız mümkündür.

İşte daha dikkatli olmanız sizin için iyi olacaktır. Çok ayakta kalmamanız, rahat giysiler tercih etmeniz, iyi sıvı tüketmeniz sizin yorulmanıza ve yıpranmanıza engel olacaktır.

Eğer yorucu, olumsuz iş şartlarına sahipseniz ve gebelik döneminizde bu şartlar iyileştirilmez ise işe ara verilebilir veya kanama, düşük tehdidi, annenin ek hastalığı gibi risk taşıyan bir ek bulgunuz varsa bu durumda izin, rapor gibi destekler kullanarak çalışmayabilirsiniz. Aksi takdirde bu olumsuz şartlarda çalışmanız; erken doğum, düşük, yüksek tansiyonun getirdiği gebelik komplikasyonlarına yol açacaktır.

Haberin Devamı

 Hamilelik çalışma hayatını olumsuz etkiler mi 

Gebeliğiniz çoğul gebelikse mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir ve çalışıyorsanız bile iş şartlarının sizi zorlamaması gerekmektedir.

İş hayatınızda kimyasal içeren maddeler içeriyor ise ve bu kimyasallar bebeğe toksik madde içeriyor ise çalışma alanında değişikliğe gidilmesi söz konusudur. Bunu mutlaka doktorunuzla paylaşmanız gerekmektedir.

Aynı şekilde çalışma koşullarında bir radyasyon söz konusu ise mutlaka işinize gebelik döneminde ara vermeniz gerekmektedir.

Riskli gebeliklerde doktorunuza danışarak ve çalışma şartlarını doktorunuzla paylaşarak çalışma hayatınıza yön vermeniz gerekmektedir.

  Hamilelik çalışma hayatını olumsuz etkiler mi  

Özetle iş hayatının hamileliği etkileyip etkilemeyeceği büyük bir problemdir. Anne adayları bu konuyu oldukça merak ederler. Anne adayının iş koşulları hamilelikte sıkıntı yaratmayacak şekilde ise bir problem olmayacaktır. Anne adayının bu konuya dikkat etmesi gerekir. İş şartları gebeliği kaldıramayacak şekilde ise gebe kadın işe daha fazla devam etmemelidir. Anne adayını eğer işi hamileliğe uygun ise karnı iyice büyüyünceye kadar çalışmasında bir sıkıntı yoktur. Eğer anne adayını işi gebeliğin ilerleyen dönemlerinde sıkıntı yaratmayacak şekilde ise gebelik boyunca da çalışabilir. Anne adayı çalışmaya giderken daha çok dikkat etmelidir. Anne adayı işe giderken daha rahat giysiler tercih etmelidir. Rahat ayakkabılar giyinmelidir. Anne adayının yemek yemeye mutlaka vakit ayırabilmelidir. Anne adayı azar azar yiyerek sık aralıklarda beslenmelidir.

Haberin Devamı


GEBELİKTE KİLO HESAPLAMA

[fotogaleri=3040,2660,2594]