GeriHamilelik Hazırlığı Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası

Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası

Hamileliğinizin ilk haftası sizin en son periyodunuzun ilk günüdür!

1. HAFTA

Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası

TEBRİKLER HAMİLESİNİZ!

Eğer hamile kalmaya çalışıyorsanız ya da bunu planlıyorsanız, hamilelikten önce içkiyi bırakmak ve hatta kullandığınız ilaçlar varsa bu ilaçların hamileliğinize ne kadar etken oluşturacağını araştırmak, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek açısından oldukça önemlidir. Eğer gerçekten doktor kontrolünde ilaç alıyorsanız hamileliğiniz sırasında bu ilaca devam edip edemeyeceğinizi mutlaka doktorunuza danışın.

Hamileliğinizin başlangıcı son adet tarihinizdir

Ne kadar ilginç görünse de doktorunuzun size bebeğin geliş tarihini hesaplaması, sizin en son adet tarihiniz ile doğrudan ilişkilidir. Yumurtanın ne zaman parçalandığı veya spermle ne zaman birleştiği kesin olarak belli olmadığından dolayı uzmanlar son adet tarihini hamileliğin başlangıcı olarak alırlar. Bu sebepledir ki hamileliğinizin ilk haftası sizin en son periyodunuzun ilk günüdür. Bunun sonucu olarak bebeğinizin yaşı doğduğu günden iki hafta sonrasına dayanır.

2. HAFTA

 

Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası
 

Hamileliğinizin 2. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Hormonlarınız hızla çalışmaya başlıyor

2. haftada hormonlarınız hızla çalışmaya başlamış, döllenmiş yumurtanızın gelişimi devam etmektedir. Bu haftanın sonunda östrojen hormonları harekete geçmeye, yumurtanın yerleşeceği tabaka, (rahim içindeki endometrium bölgesi) hamileliğe uygun bir şekilde kalınlaşmaya başlar. Bu zara endometrium adı verilir ve kalınlaşma nedeni ile bölgede kanlanma artabilir. Bu kalınlaşma embiryonun rahim içinde rahatlıkla tutunmasını sağlar.

Bu haftada yumurtlama meydana geliyor

Bu haftanın sonunda gelişen yumurta çatlayarak yumurtalıktan atılır. Yani yumurtlama meydana gelir. Bir adet döneminde kadında sadece 1 yumurta üretilir ve çatlar. İkizlerde ve üçüzlerde farklı olarak bir yumurta değil, birden fazla yumurta atılır. Bu yumurtaların hepsi döllenir ise çoğul gebelik olur. Yumurtlama günlerinizi sağ ya da sol kasıklarınızdaki ağrılardan ya da bir doktor yardımı ile tespit edebilirsiniz. Her ay adet kanaması olmasının nedeni olabilecek bir gebelik için rahmin iç tabakasının yenilenmesidir.

3 HAFTA

 

Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası
 

Hamileliğinizin 3. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Artık bebeğinizin yeni hayatı başladı! Bu haftanızda yumurta hücreniz sperm hücresiyle birleşti. Yaklaşık bin tane sperm hücresinden sadece bir tanesi bunu başardı ve bu uzun yolculuktan sonra döllenme gerçekleşti. Döllenme gerçekleştikten sonra bebeğiniz yeni bir hayata merhaba dedi.

Bebeğin cinsiyetini sperm hücresi belirler

Sperm, yumurtanın içine girdikten sonra, spermin 23’er kromozomluk genetik materyalleri birleşti ve 46 kromozomluk bir hücre oluştu. Eğer yumurtanıza ulaşan sperm, X kromozomu taşıyorsa bebeğinizin cinsiyeti kız, Y kromozomu taşıyorsa da bebeğinizin cinsiyeti erkektir. Yani bilinenin aksine bebeğin cinsiyetini sperm hücresi belirlemektedir.

Bebeğinizin hücre sayısı her gün iki katına çıkıyor

Döllenmeden sonra ise zigot bölünme başlamıştır. Her gün bebeğinizin hücre sayısı iki katına çıkmaktadır. Hücre sayısı 16 olduğunda ise zigot artık rahime doğru yol almaya başlar. Bu yolculuk da yaklaşık 4 gün sürer.

4 HAFTA

Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası

Hamileliğinizin 4. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bu haftanın sonunda adet gününüzün geciktiğini fark edeceksiniz. Eğer adet görür gibi birkaç gün ya da kısa süreli kanamanız olursa endişelenmeyin. Buna halk dilinde “lekelenme” deniyor. Bir hamilelik testi yaptırarak veya evde uygulayarak sonuca göre hamileliğinizi onaylayabilirsiniz. Eğer test pozitif ise doktorunuzu arayın veya bir doktor ile irtibata geçin. Böylece onunla hamileliğinizin diğer safhaları hakkında konuşup bilgi alabilirsiniz.

Hamilelikte ilaç alınması gerekiyorsa...

Belirtilmesi gerekir ki, eğer bu süreç içerisinde ilaç alıyor veya herhangi bir rahatsızlığınızdan dolayı tedavi görüyorsanız, hamileliğiniz süresince bu ilaçların sizi ve bebeğinizi nasıl etkileyeceğini mutlaka ve mutlaka bir uzmana danışın. Çünkü hamileliğin ilk haftaları en kritik dönemdir. Bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Rahminizde neler oluyor?

Peki, şu an rahminizde neler oluyor? Gerçekten çok şey! Döllenmiş yumurta hücresi hızla çoğalmakta. Gelişen yumurta, fallop tüplerinde aşağıya doğru ‘uterus’a olan yolculuğunu tamamlayıp, ‘uterus’a yerleşir. Burada ikiye bölünür. Bu parçalardan biri uterus duvarına yapışarak burada plasentayı oluşturur. Diğer yarıyı desteklemek ve gelişimine yardımcı olmak, yani hücreyi beslemek misyonlarını yüklenir. Diğer yarı ise bebeği oluşturacaktır.

Bu haftada bebeğin, beyninin oluşacağı bölüm meydana gelir ve sinirler oluşmaya başlar. Amnio sıvısı toplanmaya başlamıştır. Bu sıvı diğer haftalar ve aylar boyunca bebeğin, içinde rahat olabileceği bir ortam hazırlamış olacaktır.

5.HAFTA

Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası

Hamileliğinizin 5. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz artık bir susam tanesi kadar

Rahminizdeki embriyo, büyük bir süratle büyüyor. Bu zamanda bebeğiniz yaklaşık bir susam tanesi büyüklüğünde ve insandan çok minicik bir kurbağa yavrusuna benzer. Şu an vücudu üç tabakadan oluşuyor – ektoderm (iç deri), mezoderm (orta deri), endoderm (dış deri) – bunlar sonraları organ ve dokuların formlarını oluşturacaklar. Bebeğinizin beyin, omurilik, omurga ve sinirlerinin filizleneceği Nöral Tüp (Sinir Yolu), ektoderm denilen en üst tabakada gelişmeye başlar. Bu tabaka aynı zamanda onun deri, saç, tırnak, meme, ter bezi ve diş minelerinin gelişimini sağlar. Kalp ve dolaşım sistemi, orta tabaka yani mezodermde şekillenmeye başlar. (Hatta bu hafta bebeğinizin minik kalbi haznelere bölünmeye, atmaya ve kan pompalamaya başlıyor.) Mezoderm aynı zamanda bebeğinizin kas, kıkırdak, kemik ve deri altı dokularını da şekillendirir. Üçüncü tabaka yani endoderm ise, bebeğinizin akciğer, bağırsak, tam gelişmemiş idrar sistemi, karaciğer, tiroit ve pankreas gibi organlarını şekillendirir. Bu sırada, bebeğe gıda ve oksijen sağlayan plasenta ve göbek bağı ise, görevini yapmaya devam eder.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

3. bölümde ise akciğerlerin yerleri, bağırsaklar ve idrar yolları gelişecektir. Aynı anda bebeğin gelişiminde bunlar olurken plasentada da değişimler ve yeni oluşumlar meydana gelmektedir. Bebeği besleyecek ve oksijenin bebeğe ulaşmasına yardımcı olacak, CV adı verilen doku ve kordon bağı fonksiyonlarına başlamıştır. Eğer hala bir hamilelik testi yaptırmadıysanız 5. hafta testi yapmak için uygun bir zamandır. Böylece bir sağlık danışmanıyla irtibata geçip, bebeğin ve sağlıklı bir hamilelik geçirmenin gereklerini konuşup bilgi alabilirsiniz.

Mide bulantılarınız başlayabilir

Şu an hamileliğe özel bazı rahatsızlıkları hissetmeye başlamış olabilirsiniz. Daha ilk haftalarda birçok kadın göğüs ağrıları çekiyor, sık sık idrara çıkıyor ve halsizlik hissedebiliyor. İlerleyen haftalarda da mide bulantıları daha çok kendini hissettirmeye başlayacaktır.

Dış dünya, içinizde oluşan bu çarpıcı gelişmelerle ilgili herhangi bir şey fark edemeyecektir, ne zaman ki canınız sakıncalı şeyler istediğinde kendinizi frenlemeye başlayana kadar. Mesela sigara ve alkol. Hamileliğiniz boyunca, minik bebeğinize zarar vermemek için alkolden uzak durmalısınız.

Yürüyüş ve yüzme gibi egzersizler yapabilirsiniz

Artık egzersizi de bir rutine sokmalısınız. Egzersizler, ilerleyen haftalarda aldığınız kiloları taşıyabilmek için size ekstra bir güç ve dayanıklılık kazandıracaktır. Hamileliğin getirdiği bazı ağrı ve acıları önlemeye de yardımcı olur. Ayrıca birçok kadın da egzersizin iyi bir stres atma yöntemi olduğunda hem fikir. Egzersizler, fiziksel zorlanmalara hazır olmanızı da sağlayacaktır.

Sonuç olarak, hamileliğiniz sırasında düzenli olarak egzersiz yaptıysanız, doğumdan sonra kendinizi toparlamanız da daha kolay olacaktır. Keyifle yapabileceğiniz, güvenli ve kısmen enerjik bir aktiviteyi seçmeniz, yararınıza olacaktır. Hamile kadınlar için yürüyüş ve yüzmek, en iyi egzersiz alternatifleridir.

Babalar; bu oyunun daha çok başında olsanız bile eşinizin hamileliğine katılabilmeniz için birçok yol mevcut. Dahil olabilmek için aşağıdaki önemli tavsiyelere sizin de bir göz atmanızda fayda var.

Hamileliğinizin bu dönemleri çok kritik

Bebeğinizin gelişimi için bu ilk aylar çok kritik dönemlerdir. Hem bebeğinizin hem de kendinizin sağlığını koruyabilmeniz için birkaç önemli ayrıntıya dikkat etmelisiniz (Sağlıklı bir hamilelik için atmanız gereken önemli adımlardan oluşan listemizi sonuna kadar okuyun).

Doğum öncesi (Prenatal) dönem bakımlarınızı iyi yapmalı ve doktorunuzla randevularınızı atlamamalısınız. İyi bir doğum öncesi bakım, hem bebeğinizin hem de sizin sağlığınız için çok önemlidir. İlk doğum öncesi randevunuzda (genellikle ilk 8 hafta civarında olur.) Karşılaşabileceğiniz zorluklarla ilgili bilgilendirilirsiniz. Tedavinizi devam ettirecek doktora hala karar veremediyseniz ya da hala bir randevu alamadıysanız, bunu bir an önce yapmalısınız.

Doğum öncesi gereken vitaminlerinizi almaya başlayın. Genellikle bu alacağınız takviyelerde folik asit, demir ve kalsiyum bulunması gerekir ki bunlar da zaten standart bir multivitaminde vardır. Hamile kadınların bu besinlere daha çok ihtiyacı vardır. (Vitamin kullanırken aşırıya da kaçmamalısınız, bazen tehlikeli bile olabilirler.)

Yeterli miktarda folik asit almanız, bebeğinizin Sinir Yolu (Nöral Tüp) gelişimi için çok önemlidir ve Spina Bifida (Açık Omurga) gibi kimi anomalilerin oluşmasını engeller.

Alacağınız ilaçlar hakkında mutlaka doktorunuza danışın. (Bazı ilaçlar hatta birçoğu hamilelik için pek uygun olmayabiliyor.) Eğer kronik bir rahatsızlığınızdan dolayı ilaç tedavisi görüyorsanız, bu tedaviyi hemen kesmeyin, ancak mutlaka kullandığınız ilaçların listesini doktorunuza gösterin ve hangisinin güvenli hangisinin güvenli olmadığına dair emin olun. Sadece ilaçları değil, kullandığınız takviye ve bitkilerden de ona bahsetmelisiniz.

Sigarayı bırakın. Sigara kullanmanız; düşük yapma, plasenta ile ilgili kimi problemler yaşama ve erken doğum gibi, istenmeyen durumlarla karşılaşma riskinizi arttırır. Sigara aynı zamanda cenin gelişimini de yavaşlattığı için ölü doğum ve bebek ölümü gibi durumlarla karşılaşmanıza da sebebiyet verir. Bazı araştırmalar, sigara kullanan annelerin bebeklerinin yarık dudaklı ya da damaklı olma riskini arttırdıklarını ortaya çıkarmışlardır.

Sigaraya ara vermek ya da bırakmak için asla geç değil. Yakmadığınız her sigara, bebeğinizin daha sağlıklı olması için ona bir şans daha veriyor.

Alkol kullanmayı bırakın. Günde içtiğiniz her bir bardak alkol, bebeğinizin düşük kilolu doğma olasılığını arttırır ve öğrenme güçlüğü, konuşma-dil bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi kimi kusurlara yol açabilir. Kimse alkolün bebekleri tam olarak ne kadar etkilediğini bilmiyor ama siz yine de az bile olsa hamileyken alkolden uzak durmaya çalışın.
Evinizi ve işinizi güvenli hale getirin. Bazı işler ya da hobiler, sizin ya da gelişmekte olan bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Eğer düzenli olarak kimyasallara, ağır metallere, radyasyona maruz kalıyorsanız, en kısa zamanda yaşamınızda değişiklikler yapmaya başlamalısınız.
Bazı temizlik maddelerinin, böcek ilaçlarının, çözücülerin ve sağlıksız suları içmenizin de tehlikeli olduğunu asla unutmayın. Günlük rutininizin ne olması gerektiği hakkında doktorunuzdan mutlaka bilgi alın. Böylelikle evinizde ya da işyerinizde size zarar veren maddelerden de uzak olmuş olursunuz.

Bu haftanın aktivitesi

Bir kadın doğum uzmanı seçin ve mutlaka bir randevu alın. Hazırlanmak için, son olarak regl olduğunuz dönemin ilk gününü bir kenara not edin ve kafanızda oluşan soruların da bir listesini çıkarın.

Hem sizin hem de eşinizin akrabalarının tıbbi geçmişleri hakkında bilgi edinin. Doktorunuz ailelerinizdeki kronik rahatsızlıklar ve genetik anomaliler hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir.

Zamanlama hakkında kafanız mı karıştı? Hamilelik hesaplamaları, son regl döneminizin ilk günü göz önünde bulundurularak yapılır. Sonucu pozitif çıkan bir hamilelik testi yaptırdığınızda, (döllenmeden yaklaşık 3 hafta sonra) 5 aylık hamile sayılırsınız.

6.HAFTA

Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası

Hamileliğinizin 6. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğinizin gözleri, kulakları ve burnu oluşmaya başlıyor

Bu haftanın en büyük gelişimi; bebeğinizin öpmeye doyamayacağınız gözleri, kulakları ve burnu oluşmaya başlar. Eğer rahminizi görebilirseniz, bebeğinizin büyük kafasının, siyah küçük noktacıklar halinde gözüken gözlerinin ve burun deliklerinin oluşmaya başladığını fark edebilirsiniz. Oluşmaya başlayan kulakları kafasının iki yanında çukur halinde, kolları ve bacakları ise çıkıntı gibidir. Kalp atışları dakikada 100 ile 160 arasındadır ki bu da sizin atışınızın yaklaşık 2 katı kadardır. Tüm vücudunda kan akışı da başlar. Bağırsakları gelişir ve ciğerleri oluşturacak doku filizleri ortaya çıkmaya başlar. Beyni, kasları ve kemikleri gibi hipofiz bezi de oluşmaya başlar. Şu anda bebeğinizin boyu çeyrek inç boyunda yani bir mercimek tanesi kadardır.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Duygusal dalgalanmalara hazır olun!

Kendinizi çift karakterli gibi hissetmeye başlamış olabilirsiniz, bir gün çok mutsuz bir gün de çok neşeli olabilirsiniz. Yalnız bu yaşadığınız duygusal değişimin çok normal olduğunu da unutmamalısınız. Bu duygusal dalgalanmalara biraz da hormonlarınızda meydana gelen değişiklikler yol açıyor, ancak hormonların yanı sıra hayatınızda büyük ölçüde değişmeye başlıyor. Zaten kim böyle bir değişiklikte duygusal hissetmez ki?

Hamile kadınların dörtte birinde lekeler (idrardan sonra külodunuzda kan lekeleri) ya da kanama görülebilir. Normal bir gebelikte bunların olması doğaldır ancak bazen bu kanamalar düşüğün ya da dış gebeliğin ilk belirtileri de olabilir. Eğer leke ya da kanamanız varsa doktorunuza danışmada fayda var.

Şaşırtıcı durumlar: ikiz olabilirler mi?

Çoğul gebelik tabii ki aileden geçer ve doğurganlık tedavisi görmeniz de ikiz doğurma ihtimalinizi çok yükseltir ancak her kadın birden fazla bebeğe hamile kalabilir. Siz de bunlardan biri olabilir misiniz?

İkiz bebek taşımanın ayrıcalıkları

Genelde, her 31 doğumdan yaklaşık 1’i (yüzde 3’ten daha fazla) ikiz doğumdur. Eğer herhangi bir tıbbi bir müdahale olmazsa da ikiz doğurma olasılığınız 89’da 1’dir. Üçüz ya da daha çoklu gebelik şansınız ise 565’de 1’dir.

Eş ikiz doğurmak genelde şansa bağlıdır. Eş ikiz ya da tek yumurta ikizi (döllenen yumurtanın ikiye ayrıldığında olur) sahibi olma olasılığınız ise 250’de 1’dir.

Ayrı yumurta ikizleri ya da çoğul gebelikleri etkileyen bazı faktörler vardır. Doğurganlık tedavisi gördüyseniz bu olasılığı fazlasıyla etkiler. Doğurganlık ilaçları kullanan, dış yöntemlerle, (tüp bebek gibi) ya da farklı üreme teknikleriyle hamile kalmaya çalışan kadınların ortalama yüzde 20-25’i, tek çocuk sahibi olmuyor.

Eğer bir kere ayrı yumurta ikizi doğurduysanız, bir başka hamileliğinizde de ikiz doğurma şansınız çok fazladır.
Ayrı yumurta ikizlerine sahip olmak, aileden geçen bir özelliktir. Eğer siz ikizseniz ya da size yakın akrabalarınız da ikizlik durumu söz konusuysa, bu şansınızı arttırır. Eşinizin aile geçmişi, sizin ikiz sahibi olma ihtimalinizi pek etkilemez.

Yaşınız ne kadar fazlaysa doğal yoldan ikiz sahibi olma ihtimaliniz de o kadar fazladır. Yaşça daha büyük kadınlardaki hormonal değişimler, ikizlere olanak tanır.

Ne kadar çok hamile kaldıysanız, çoğul gebelik şansınız da o kadar artar.

Küçük kadınlardan ziyade, uzun ve daha iri kadınların ikiz sahibi olma ihtimalleri daha yüksektir.

İkizlere hamile olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Daha hamileliğinizin çok başında olsanız dahi birçok kadın ultrasona kadar, rahminde birden çok bebek taşıdığını zanneder. Eğer ilk dönem için genetik tarama yaptırmayı tercih ettiyseniz, ultrasona 11 ile 13. hafta arasında girersiniz. Eğer doğurganlık tedavileriyle hamile kaldıysanız, aşılanan embriyoların sayısını görmek için daha erken, yani yaklaşık ilk 8 hafta içinde ultrasona alınırsınız. Ultrason, 6 ile 8 haftadan sonra çoğul gebeliği anlamak için hatasız sonuçlar verir. Yine de bir bebeğe göre, birden fazla bebeğin gözden kaçırılması daha olasıdır. Doğurganlık tedavileri, sizin ikiz bebek doğurma ihtimalinizi fazlasıyla arttırır.

7.HAFTA

Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası

Hamileliğinizin 7. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğinizin el ve ayakları ortaya çıkıyor

Bu haftanın büyük haberi, minik bebeğinizin gelişen kol ve bacaklarında el ve ayaklarının ortaya çıkmasıdır. Yalnız bunlar sizin tutmak ve gıdıklamak için hayalini kurduğunuz küçük tombul el ve ayaklar değil, şu an için bir yüzgeçe benzeyen organlardır. Bebeğiniz teknik olarak hala bir embriyodur ve kuyruk kemiğine bağlı bir eklenti gibi gözüken küçük bir kuyruğu vardır. Bu kuyruk 5 hafta içinde yok olur ve bu rahminizde küçülen tek şeydir. Bebeğiniz geçen haftaya göre iki kat büyüklüğe ulaştı ve şu an yarım inç (1cm) boyunda yani bir böğürtlen kadar.

Eğer rahminizden içeriye bakabilseydiniz; onun minicik gözlerini (şu an renkleri bellidir) kaplayan göz kapağı çukurlarını, burnunun ucunu ve kağıt kadar ince olan derisinin altından geçen minik damarlarını görebilirdiniz. Beyninin her iki tarafı da gelişiyor ve ilik kemiği şekillenip alyuvarları üretmeye başlayana kadar, karaciğerleri bu görevi üstleniyor. Şu anda onun sindirimine yardımcı olacak insülin hormonunu üretecek olan pankreası ve apandisi de var. Küçük bedenine besin ve oksijen taşıyan bağımsız kan damarı gibi olan, göbek bağına bağlanmış bağırsaklarında bir düğüm vardır.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Rahminiz neredeyse iki katına ulaştı

Önceki 5 haftaya göre şu an rahminiz iki katına ulaştı. Yemek yemek, sabah bulantılarından dolayı bir angaryaya belki de daha kötü bir işkenceye dönüşmüş olabilir. Belki mideniz şu anda da tam faaliyette. (Eğer kendinizi iyi hissediyorsanız, merak etmeyin, çok şanslısınız!)

Kan değerlerinizin yükselmesi ve böbreklerinizin ekstra sıvıyı işlemesi nedeniyle, artık daha sık idrara çıkma ihtiyacı duyabilirsiniz. (Şu anda bile, hamile kalmadan önceki halinize göre vücudunuzda %10 daha fazla kan var. Hamileliğinizin sonunda da bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayabilmeniz için damarlarınızdan akan kan %40 ile 45 oranında daha fazla olacaktır. Rahminiz büyüdükçe de idrar torbanızdaki baskı da sizi daha çok tuvalete gönderecektir.

İlk dönemlerinde bulantısı olan kadınların yarısı 14. haftada rahatlamaya başlar. Diğerleri için de bu bulantılardan kurtulma 1 ay daha sürer. Normalin üstünde idrara çıkma ihtiyacı da düzene girer ve işiniz biraz daha kolaylaşır. Aslına bakılırsa yapılan araştırmalar, işeme eğiliminin sıklığının ve miktarının tüm hamilelik boyunca arttığını gösterir.

İlk muayenenin zamanı geldi

Çoğu zaman artık ilerleyen haftalarda ilk muayene için doktorunuza gitmenizi tavsiye ederiz. İyi bir doğum öncesi bakım, bebeğinizin yaşama sağlıklı bir başlangıç yapabilmesine yardım eder.

SORU 1: İlk randevuya nasıl hazırlanmalıyım?

Bütün sorularınızı bir kağıda not edin ve zamanı daha iyi kullanabilmek adına bunu yanınıza alın. Tam olarak ne hissettiğinizi ve ne kadar önemsiz gibi gözükse de varsa endişelerinizi mutlaka belirtin.

Kullandığınız tüm ilaçların (reçeteleriniz ve kullandığınız takviyeler de varsa) listesinin yanınıza alın. Böylelikle doktorunuz hangisine devam edebilip edemeyeceğinizi söyleyecektir.

Tekrar takvime bakın ve son regl döneminizin ilk gününü not edin. Doktorunuz bu sayede bebeğinizin tam olarak ne zaman geleceğini tahmin edecek (Eğer hatırlamıyorsanız ya da adetleriniz düzensizse endişelenmeyin çünkü doktorunuz sizi ultrasona alarak, tam tarihini yine tespit edebilir).

Kendi ve eşinizin tıbbi geçmişi hakkında biraz düşünün. Ailenizde genetik ya da kromozomsal bir bozukluğu olan kimse yoksa yakın akrabalarınızda olup olmadığını kontrol edin. Doktorunuz bunlara test önerilerine yardımcı olsun diye ihtiyaç duyacaktır.

SORU 2: Bu randevular sırasında neler olur?

Doktorunuz öncelikle fiziksel ve duygusal olarak nasıl hissettiğinizi, şikayetlerinizi ve endişelerinizi soracaktır. Sizin sorularınız varsa onları da yanıtlayacaktır.

Bu muayenelerin asıl amacı, hamileliğinizin nasıl gittiğini anlamak ve bebeğinizin ile sizin sağlığınızı koruyabilmeniz adına gerekli bilgileri öğrenebilmeniz içindir. Doktorunuz; kilonuzu, kan basıncınızı ve idrarınızı kontrol eder, batın bölgenizi ölçer, bebeğin pozisyonunu kontrol eder, bebeğin kalp atışlarını dinler, diğer muayeneleri yapar ve gerekiyorsa başka testler yapar. Böylelikle karşılaşabileceğiniz güçlükleri yakından inceleyebilir.

Ziyaretin sonunda doktorunuz, bulguları sizinle paylaşır, diğer muayene gününe kadar beklenen değişimlerden bahseder, yaşam tarzınız hakkında gerekli uyarıları yapar, (doğru beslenme, sigara ve alkolden uzak durma gibi.) lehinize ve aleyhinize olan testleri tartışır.

SORU 3: Eşim de benimle gelmeli mi?

Bu tamamen size kalmış. Bazı çiftler, randevulara birlikte gitmenin faydalı olduğunu düşünür. Özellikle ilk randevu, ultrason ve yapılacak olan testler için. Eğer doktorunuzdan memnun değilseniz hemen yeni bir tanesini araştırmaya başlayın. Güvendiğiniz ve sevdiğiniz bir olması çok önemli.

Bu haftanın aktivitesi

Göbeğinizin bir fotoğrafını çekin. Birinden her ay göbeğinizin fotoğrafını çekmesini isteyin. Bu çekimleri bebeğiniz gelene kadar da devem edin. Bu gelişimini izleyebilmeniz için iyi bir yöntemdir. İyi bir poz için de, her fotoğraf için hep aynı giysiyi giymeye, aynı yerde durmaya ve aynı pozu vermeye çalışın. Siyah beyaz, çıplak ve yarı çıplak çekimler özellikle çok güzel olur.

8.HAFTA

 

Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası

Hamileliğinizin 8. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz artık hareket ediyor ve yer değiştiriyor

Bebeğinizin el ve ayaklarından perde şeklinde parmakları çıkmaya başladı bu hafta. Yavaş yavaş nefes borusu genişlemeye, kuyruğu da yok olmaya başlar. Beyninde, sinir yollarını şekillendiren sinir hücreleri oluşmaya ve kollara ayrılmaya başlar. Şu an bebeğinizin cinsiyetiyle ilgili hayaller kuruyor olabilirsiniz ancak biraz daha sabretmek zorundasınız. Çünkü bebeğinizin dış genital organları henüz oluşmadı. Bir fasulye tanesi kadar olan bebeğiniz, siz her ne kadar hissedemeseniz de artık hareket ediyor ve yer değiştiriyor.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Kıyafetlerinizin bedenlerinde değişiklik yapma zamanı geldi

Bu aralar sutyenlerinizin artık size dar gelmeye başladığını fark edeceksiniz. Yakın zamanda daha geniş bedenlere ihtiyaç duyacaksınız. Hormon seviyelerinizdeki yükseliş, göğüslerinizin büyümesine ve diğer doku değişimlerine neden olur. Bunların hepsi emzirme dönemine hazırlıktır. Hamileliğiniz boyunca da göğüsleriniz büyümeye devam edecek ve bu sizin ilk bebeğinizse, özellikle bir ya da iki beden büyüyecek sutyen ölçünüz sizi şaşırtmasın.

Mide bulantılarınız ve kusmalarınız artıyor

Hormonal değişimler –önemli ölçüde progesteronunuzun yükselişi- sizi daha uyuşuk yapar. Mide bulantılarınız ve kusmalarınız da sizi güçsüz kılar. Bu aşamada, eğer rahat değilseniz ve sık sık idrara çıkıyorsanız, iyi bir gece uykusu da uyuyamayabilirsiniz.

Bu dönemde hangi testler yapılmalı?

Hamileliğiniz boyunca doktorunuz, görüntüleme ve kontrol amaçlı sizden çeşitli testler isteyecektir. Bunlardan bazıları basit kan testleri, bazıları ise biraz daha karmaşık prosedürler içeren testlerdir ancak hepsi isteğe bağlı olarak yapılır. Yaptıracağınız bir teste karar vermeden önce, doktorunuzdan ayrıntılı bilgiler isteyin. Testin tam olarak ne olduğu, neyi anlamak için yaptığını, nasıl yapıldığını, herhangi bir riski olup olmadığı hakkında bilgilenin. Doğum öncesi birçok test zaten görüntüleme amaçlıdır. Bunlar da, genel koşullar çerçevesinde oluşabilecek riskler hakkında bilgiler verir. Tanı testleri, eğer bebeğinizde problemler varsa bunları ortaya çıkarır.

Birleşik ilk üç aylık dönem taraması: Bu test, ense kalınlığı taraması ile kan testlerini birleştirerek yapılır. Tarama, 11. hafta ile 13. haftanın sonuna kadar yapılır, kan testlerinin ise ya aynı zamanda ya da birkaç hafta önce yapılması gerekir. Bu test, çocuğunuzun Down-Sendrom'lu olup olmadığını ya da başka benzer problemlere sahip olup olmayacağı hakkında bilgiler verir. Bu test, tanısal değildir ama hiçbir riski de yoktur.

Koryonik çıkıntı örneklemesi (CVS): Plasentadan bazı hücrelerin toplanarak, laboratuarda genetik incelemelerinin yapıldığı bir tanısal testtir. CVS, bebeğinizin kromozomsal anomalilerinin ve genetik bozukluklarının var olup olmadığını tespit eder. Bu test genellikle, 11 ile 12. hafta arasında yaptırılır. Erken yaptırmak, 16 ile 20. hafta arasında yaptırılan amniyosentez testi için bir avantaj sağlar.

9.HAFTA

 

Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası
 

Hamileliğinizin 9. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğinizin organları ve kasları tam olarak çalışıyor

Bebeğiniz 9. haftasında artık yavaş yavaş bir insana benzemeye başladı. Vücudunun önemli bölümleri oluşmaya başladı, ilerleyen aylarda da bu organların hassas ayarları tamamlanacak. Bebeğinizin kalbinin dört ayrı bölmeye ayrılması tamamlandı ve kapakçıkları da oluşmaya başladı. “Kuyruğu” da tamamen yok oldu. Bebeğinizin organları, kasları ve sinirleri tam olarak çalışıyor. Dış cinsel organları şu anda yerli yerinde ancak kız ya da erkek olduğunu anlayabilmeniz için birkaç hafta daha beklemelisiniz. Gözleri tamamen oluştu ama göz kapakları şu an tamamen kapalı ve 27. haftaya kadar da açılmayacak. Şu anda bebeğinizin küçük kulak memeleri, ağzı, burnu ve burun delikleri hepsi yerli yerinde yalnız biraz birbirinden uzaklar. Plasenta, hormon üretimindeki kritik görevini yerine getirecek kadar yeterli gelişimine ulaştı. Şimdi, bebeğinizin temel fizyolojisinde sıra ve o hızla kilo almayı bekliyor.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Duygusal sallantılarınız daha da sıklaşmış olabilir!

Beliniz birazcık kalınlaşmaya başlasa da hala bir hamileye benzemeyebilirsiniz. Siz gene de kendinizi hamile olarak hissedersiniz. Sadece sabah bulantıları ya da birçok kadında görülen diğer semptomlar yüzünden değil, aynı zamanda siz kendinizi duygusal anlamda da gelgitler yaşadığınız için bile hamile olduğunuzu çok rahat hissedebilirsiniz.

Duygusal sallantılarınız şimdi daha sıklaşmıştır. “Bir ebeveyn olabilme” konusunda, nöbetleşe olarak kimi zaman mutlu olabilir kimi zaman da korkabilirsiniz. Bu tabii ki çok normal bir durum. Biraz kendinizi akışa bırakmanızda fayda var. Birçok kadın, bu duygusal ruh halinin 6. ve 10. haftalarda alevlendiğini, ikinci dönemde (14 ile 27. hafta arası) biraz yatıştığını ve doğumun yaklaşmasına az bir zaman kala bu ruh çalkantılarının tekrar baş gösterdiğini düşünüyor.

İş yerine ne zaman söylenmeli?

Bazı kadınlar hamile kaldığını öğrenir öğrenmez hemen iş yerine bunu bildirirler. Diğerleri ise, patronu ya da çalışma arkadaşları hamile olduğunu fark edene kadar beklemeyi tercih ederler. Bazıları ise düşük tehlikesinin ortadan kalktığı ikinci döneme, yani hamileliği kesinleşene kadar beklemeyi tercih ederler. Peki, ya sizin için bu durumu duyurmanın en iyi zamanı nedir? İşte size bazı etkenler:

Komplikasyonlar yaşıyor musunuz? 

Eğer öyleyse ve sık sık doktora gitmeniz gerekiyor ya da bu durum sıkça kafanızı meşgul ediyorsa, içinizin rahat etmesi için çalışma arkadaşlarınıza hamile olduğunuzu en başından söylemenizde fayda var.

Ne kadar hastasınız? 

Eğer mide bulantılarına dayanmak zorunda kalıyor ya da sık sık kusuyorsanız, patronunuza bu durumu önceden bildirmeniz daha iyi olacaktır. Ona söylemeden önce, bu konuda ondan ne istediğinizi belirleyin. Şefkat mi? İstirahat mı? Yoksa bu durumu atlatana kadar esnek çalışma saatleri mi? Ona neye ihtiyacınız olduğunu belirtin ve birçok kadının 3. ayın sonunda bu sorunlardan kurtulduğuna onu inandırın.

İşiniz yorucu ve potansiyel olarak tehlikeli mi?

Bebeğinizin ve kendinizin sağlığı için en kısa zamanda bir çözüm yolu bulmalısınız. Hemen duyurunuzu yapmalı ve iş sorumluluklarınızı ve zaman çizelgenizi ona göre ayarlamalısınız.

Müdürünüz ve iş arkadaşlarınız size destek olacaklar mı?

Bu sizin iş yeri kültürünüze bağlıdır. Bu durum, diğer kadınların hamilelik sürecinde işyerindekilerin nasıl etkilendiğini ve sizin müdürünüzle olan ilişkinizi kapsar. İşvereninizin bu haberi profesyonel anlamda karşılayacağına güveniyorsanız bunu hemen söylemek, hamileliğinizi daha sağlıklı ve daha az stresli geçirebilmeniz için bir avantaj olacaktır.

Maalesef bazı işverenler hamile çalışanlar hakkında pek az bilgililer. Eğer onun reaksiyonlarından emin olamıyorsanız; ihtiyatla ilerlemeniz ve hamileliğiniz kendini gösterene kadar işvereninize bu konudan bahsetmeyi biraz bekletebilirsiniz. Daha önceden hamile kalmış bir çalışma arkadaşınızdan, işvereninizin tepkilerini öğrenebilirsiniz.

Sonuç olarak yasal haklarınızı öğrenin. Ülkemizde olduğu gibi birçok ülkede de, hamile kadınlara yapılan ayrımcılığı engellemek için belirli yasalar yürürlükte ve uygulanıyor.

Bu haftanın aktivitesi

Bu haftanın aktivitesi olarak birçok psikolog, anne adaylarına gün içinde 5 ile 10 dakikalık periyotlarla bebeklerini düşünmeyi ve hayal etmeyi öneriyor. Uyandıktan hemen sonra ya da yatağa gitmeden hemen önce, bunu uygulamanızın sizin için çok daha iyi olacağını iddia ediyorlar. Bu süreç içerisinde sessizce bir yere oturun ve elinizi nazikçe göbeğinizde gezdirin. Nefes alışlarınıza odaklanın ve bebeğinizi düşünmeye başlayın. (Hayalleriniz, umutlarınız gibi). Bağlanma sürecine alışmanız ve nasıl bir ebeveyn olacağınızı planlamanız için çok güzel ve etkili bir yöntemdir.

10.HAFTA

Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası

Hamileliğinizin 10. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz çilek büyüklüğünde

O şimdi yaklaşık bir çilek büyüklüğünde ve hemen hemen 3 cm’den birazcık daha uzun. Bebeğiniz şu anda gelişiminin en önemli ve kritik aşamasını tamamlamış bulunuyor. Artık organlarının ve dokularının hızla gelişeceği ve olgunlaşacağı, fetal periyota başlamış oluyor.

Bebeğiniz şu an sıvı yutabiliyor. Böbrekleri, barsakları, karaciğeri ve beyni gibi tüm hayati organları oluştu ve işlemeye başladı. Hamileliğiniz boyunca da gelişmeye devam edecekler. Eğer karnınıza içerden bakabilme şansınız olabilseydi; el ve ayak parmaklarında oluşan küçük tırnaklarını, hassas teninde oluşmaya başlayan ayva tüyü saçlarını görüp detaylara hayran kalabilirdiniz.

Bebeğinizin el ve ayakları bükülebiliyor artık. Ellerini bileklerinden büküp, kalbinin ortasında birleştirmiş durumda. Ayakları da vücudunun önüne çıkabilecek kadar büyüdü artık. Omurgasının ana hatları teninden belli oluyor ve bel kemiği sinirleri, omuriliğinden uzanarak gelişiyor. Bebeğinizin alnı, gelişen beyni ile birlikte geçici olarak biraz şişkindir ve kafasının biraz yukarısındadır. Neredeyse vücudunun uzunluğunun yarısı kadardır. İlerleyen haftalarda, uzunluğu yaklaşık ikiye katlanacak.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

BEBEĞİNİZİN KALP ATIŞLARINI DUYMAYA AZ KALDI

Muhtemelen doktorunuzu bir sonraki ziyaretinizde, göbeğinize dokunan stetoskop aletiyle ultrasondan minik bebeğinizin hızlıca atan kalp atışlarını dinleyebilirsiniz. Birçok kadın, bebeğinin minik kalbinin ilk atışlarını duyduğunda, bunu dörtnala giden atların gürültüsüne benzetiyor ve bunu ilk defa duymanın gerçekten çok duygulandırıcı bir durum olduğunu düşünüyorlar.

Hamile kalmadan önce rahminiz hemen hemen küçük bir armut büyüklüğündeydi. Bu haftayla birlikte yaklaşık bir greyfurt büyüklüğüne ulaştı. Şu anda hamile kıyafetlerine gerek duymayabilirsiniz. Giydiğiniz günlük kıyafetler belki size dar gelerek rahatsız edebilir ve gittikçe irileşen göğüsleriniz sütyeninizden taşmaya başlamış olabilir. Orta bölgenizdeki kalınlaşma, genelde hafifçe kilo almanızla ve şişkinliğinizle alakalıdır. Giydiğiniz pantolon ya da eteklerin bel kısımlarının elastik olmasına ya da bel kısımlarının göbeğinizin altına doğru gelmesine dikkat ederseniz, kıyafetleriniz içinde kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.

Haftanın aktivitesi

Form durumunuza göre, hamileliğiniz boyunca çeşitli aktivitelere katılabilirsiniz. Yürüyüş ve yüzme, tüm 9 ay boyunca yapabileceğiniz en iyi seçenekler arasında. Yapacağınız egzersizler, kaslarınızı güçlü, dirençli ve dayanıklı hale getirerek, hamileliğiniz boyunca aldığınız kiloları taşıyabilmenize, fiziksel yorgunluklara dayanabilmenize ve doğumdan sonra daha çabuk forma girmenize fayda sağlar.

11.HAFTA

Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası

Hamileliğinizin 11. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz artık bir incir büyüklüğünde

Bebeğiniz şu anda 4 cm'e ulaştı ve bütünüyle şekillenmiş olarak bir incir büyüklüğüne geldi. Bu hafta itibariyle, elleri yakın bir zamanda açılarak yumruk haline dönüşecek, diş etlerinin altında minik dişlerinin yerleri oluşmaya başlayacak ve bazı kemikleri giderek daha çok güçlenecek.

Tekmelemeler başlıyor

O şu anda tekmelere ve kendi kendine gerinmelere, esnemelere başladı bile, yalnız küçük hareketleri o kadar etkisiz ki rahminizde dolaşan bir su balerinini / baletini andırıyor. İlerleyen zamanda vücudu büyüdükçe, bu küçük hareketleri de daha gelişkin ve etkili olmaya başlayacak. Maalesef siz, bebeğinizin ne yaptığı akrobasilerini ne de gelişen diyaframı yüzünden oluşan hıçkırıklarını, bir ya da iki ay daha hissetmeyebilirsiniz.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Kabızlık problemi bu dönemde size biraz sıkıntı yaratabilir

Bu aralar mide bulantılarınız biraz daha azalmış olabilir ve kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz. Yalnız kabızlık size biraz sıkıntı yaratmaya başlamış olabilir (Sindirimi yavaşlatan hormonal değişimler yüzünden olur) bir de midenizde yanmalar oluşabilir (Bu da yine hormon değişimlerinden kaynaklanır). Sadece şunu unutmayın ki, bu çekilen sıkıntıların hepsi çok mucizevi bir şey için geçici olarak hissedilecektir.

Eğer mide bulantılarınız yüzünden yeterince iyi beslenemediğinizi ve sağlıklı yiyecekler yiyemediğinizi düşünüyorsanız endişelenmeyin. Bu süreye kadar yeterince kilo alamadığınızı da düşünebilirsiniz (Genelde kadınlar ilk dönemlerinde 2 ile 5 kilo arasında değişen kilolar alıyorlar). Sonrasında vücut değişimleriniz biraz daha normale dönecek ve daha rahat etmeye başlayacaksınız, kilo almaya da başlarsınız.

12.HAFTA

 

Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası
 

Hamileliğinizin 12. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğinizin refleksleri gelişiyor

Bu haftanın en büyük değişimi olarak, bebeğinizin refleksleri gelişiyor. Artık parmaklarını açıp kapayabilecek, ayak parmaklarını kıvırmaya başlayabilecek, göz kasları gelişecek ve ağzı emme hareketini yapmaya başlayabilecek. Eğer karnınızı dürterseniz, siz belki fark etmeseniz bile o kıpırdanmaya başlayabilir. Hızla gelişen bağırsakları, göbek bağından karın boşluğuna doğru harekete geçecek ve böbrekleri mesanesine doğru idrar salgılamaya başlayacak.

Bu hafta sinir hücreleri de hızla çoğalmaya başlarken, bebeğinizin beyin sinapsları da büyük ölçüde oluşmaya başlıyor. Yüzü gittikçe bir insana benzemeye başlıyor bile. Gözleri kafasının yanlarından ön kısma doğru gelmeye başladı ve şu an kulakları da olması gereken yere geldi. Başından poposuna kadar o şu anda hemen hemen 5 cm boyunda ve yaklaşık 15 gr. ağırlığında.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Bu dönemde mide yanmaları yaşayabilirsiniz

Eğer bu sizin ilk hamileliğiniz değilse, eminiz birçoğunuz çoktan hamile elbiselerinizi giymeye başladınız bile. Eğer hala hamile kıyafetleri giyebilmek için küçükseniz, endişelenmeyin en azından belinizin kalınlaştığını, dar ve sıkı giysilerin içinde rahat edemediğinizi fark edeceksiniz.

Bu hafta içerisinde mide yanmaları yaşayabilirsiniz. Göğüs kafesinizin altından boğazınıza kadar yayılan bir yanma ve ekşime hissi duymanız normaldir. Hamileliğiniz boyunca plasenta, mideyi yemek borusundan ayıran kapakçıkları rahatlatmaya da yarayan progesteron hormonu üretir. Bilhassa uzandığınız ya da yattığınız zaman, mide asitleri boruya kaçar ve bu da sizde bir yanma hissi oluşturur. Giderek büyüyen rahminiz, mideniz üzerinde böyle bir basınç yaptığı için de bu sorun oluşur. O yüzden birçok kadın bu problemi hamileliğinin geç dönemlerine kadar çok da fazla hissetmeyebilir.

13.HAFTA

Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası

Hamileliğinizin 13. haftasında bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz.

Bebeğiniz orta boy bir mandalina büyüklüğüne ulaştı

Bebeğinizin küçük parmak uçlarında parmak izleri oluşmaya, hala incecik olan teninden gelişen organları ve damarları görünmeye ve vücudu kafasının ölçüsüne ulaşmaya başladı bile. Şu an kafası vücudunun 3’te 1’i kadar. Eğer bir kızınız olacaksa, yumurtalıklarında şu an 2 milyondan fazla yumurtası var. Bebeğiniz hemen hemen 7.5 cm boyutuna ulaştı bu da neredeyse orta boy bir mandalina kadar.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Düşük yapma riskiniz azaldı!

Bu, ilk döneminizin (trimester) son haftası ve böylelikle düşük yapma riskiniz baya azaldı. Önümüzdeki hafta hamileliğinizin ikinci dönemi başlıyor ve birçok kadında olduğu gibi biraz daha rahat bir döneme giriyor olabilirsiniz, sabah bulantılarınız ve bitkinlik haliniz biraz daha azalabilir. Bir iyi haber daha: Birçok çift bu dönemde libido seviyesinde bir hayli artış olduğunu da fark etmişlerdir. Doğumunuza aylar kalsa da daha şimdiden göğüsleriniz bebeğinizin besleneceği sütü üretmeye başladı.

Kalori hesabı yapmanıza gerek yok

SORU 1: Günlük ne kadar daha fazla yemeliyim?

Hamile olduğunuzda günlük 300 kadar daha fazla kaloriye ihtiyaç duyabilirsiniz. Abur cuburu bırakın ve onun yerine bir bardak süt ile birlikte yiyebileceğiniz kepekli bir tostu tercih edebilirsiniz.

Kalori hesabını tutmayın. Eğer sağlıklı besin tercihleri yapıyorsanız ve doktorunuz da kilo alımınızdan memnunsa, sayılarla boğuşmanıza inanın gerek yok.

SORU 2: Benim için önemli besin kaynakları nelerdir?

Protein, kalsiyum ve demir sizi sağlıklı kılacak ve bebeğinizin gelişimini destekleyecek en önemli üç besin kaynağıdır.

Protein: Günde 71 gram kadar almanız uygundur. Yağsız et, yumurta, süt ürünleri, fındık, fasulye ve soya ürünleri protein bakımından zengin besin kaynaklarıdır. Bu besinlerden günde 3 porsiyon, amacınıza ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Uzmanlar ne kadar ve hangi balığı tüketmeniz konusunda hala tartışmalarını sürdürse de balık da protein açısından zengin bir besindir. (mega asitleri bakımından da).

Demir: Her gün 27 miligram demir almanız, hamile kadınların sıklıkla karşılaştıkları demir eksikliği anemisine yakalanma riskinizi düşürür. Hayvansal gıdalarda bulunan demir, bitkilerden aldığınız demire oranla vücudunuzda daha kolay emilir. En iyi besin kaynağı ise, yağsız kırmızı et! Eğer vejetaryenseniz ve hiç et yiyemiyorsanız, ıspanak gibi sebzelerden ya da mercimek gibi baklagillerden faydalanabilirsiniz. Eğer yeterli demir almadığınız düşünülürse, doktorunuz size demir takviyesi de yapabilir. (İpucu: C Vitamini demirin emilişini hızlandırır. Dolayısıyla C Vitamini de bol miktarda tüketmelisiniz. Turunçgiller, çilek ve tatlı biberlerde bol miktarda vardır.

Kalsiyum: 4 öğünde süt ürünlerinden alacağınız 1000 mg.lık kalsiyum, ihtiyacınız olanı karşılayacaktır. Bebeğinizin kemik ve dişlerinin gelişimi için kalsiyuma ihtiyacı vardır. Eğer o yeteri kadar kalsiyumu alamazsa, kemiklerinizde depolanan kalsiyumdan beslenmeye başlar ve bu da sizi zor duruma sokar.

SORU 3: Dışarıdan vitamin takviyesi alıyorum, yine de yediklerime dikkat etmem gerekiyor mu?

Evet! Takviye vitaminler diyetinizdeki bazı boşlukları doldursa da sağlıklı beslendiğiniz anlamına da gelmiyor. Öncelikle, hamilelik vitaminleri gün içerisinde ihtiyacınız olan kalsiyumu size sağlamıyor. Aynı zamanda taze meyve ve sebze tüketiyor olmanız, dokularınız açısından çok önemlidir. Eğer beslenme konusunda bilgili ve sağlıklı bir kadınsanız, dengeli bir diyet uygulamalısınız. İlk döneminizde ve doğumdan önce, yeterli miktarda folik asit almanız gerektiği konusunda doktorlar hem fikir. Demiri de özellikle ikinci ve üçüncü dönemlerinizde almanız gerekir. 

14.HAFTA

Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası

Hamileliğinizin 14. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz artık gözlerini kısabiliyor

Bebeğiniz bu hafta gözlerini kısabilir, kaşlarını çatabilir, yüzünü ekşitebilir, çişini yapabilir ve büyük bir ihtimalle baş parmağını bile emmeye başlayabilir. Beyin uyarıları sayesinde yüzünde küçük mimikler oluşturabilir ve yüzü bir ifadeden başka bir ifadeye bürünebilir. Bebeğinizin böbrekleri idrar üretmeye başladı. Bu dönemde bebek idrarını, etrafını saran su kesesine bırakır ve bu doğuma kadar böyle devam eder. Artık çişini bile tutabilir. Eğer bu aralar bir ultrasona girerseniz, muhtemelen bebeğinizi baş parmağını emerken göreceksiniz.

Bebeğinizin boyu gittikçe uzuyor

Bebeğinizin boyu gittikçe uzuyor ve şu anda başından poposuna kadar boyu tam 8.75 cm, yani bir kivi kadar oldu bile. Vücudu kafasına göre daha çok büyüyor ve boynu da bedeninden giderek ayrılmaya başladı. Bu haftanın sonu itibariyle, kolları vücuduna göre orantılı bir uzunluğa ulaşacak. (Bacaklarının biraz daha uzaması gerek.) Tüm vücudunu kaplayacak olan, lanugo denilen çok ince, yumuşak bir tüy tabakası oluşmaya başladı. Karaciğerleri de safra üretmeye başladı ki bu her şeyin doğru çalıştığına bir işarettir ve dalağı da alyuvarların üremesine katkı sağlamaya devam ediyor. Minik boksörünüzün elleri ve ayakları ne kadar esnek ve aktif olmaya başlasa da, siz henüz onun küçük tekmelerini ve kıpırdanmalarını hissetmeyebilirsiniz.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Hamileliğinizin ikinci dönemine hoş geldiniz

İkinci döneminize (trimester) hoş geldiniz! Enerjiniz yavaş yavaş dönüyor, göğüslerinizin ağrısı azalıyor ve midenizin bulantıları gittikçe seyreliyor olabilir. Eğer öyle değilse, panik yapmayın, en kısa zamanda normale döneceksiniz. Tabi az da olsa bulantıları birkaç ay daha devam edecek olan o şanssız kadınlardan değilseniz!

Rahminizin başı, kasık kemiğinizin birazcık üstüne geldi. Bu da yavaş yavaş büyüyen karnınızı belli etmeye başlar. Karnınızın büyümesi belki büyük bir heyecan. Sizin ve ailenizin bir bebek beklediğinizin gözle görülür bir kanıtı artık. Bu muhteşem zamanı planlamaya, hayallemeye ve keyfini çıkarmaya biraz zaman ayırmalısınız. Şu andan itibaren kaygı ve endişe duyuyor olmanız da çok normal ama kendinize ve bebeğinize iyi bakmaya odaklanmalısınız.

15. HAFTA

Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası

Hamileliğinizin 15. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz başından poposuna kadar ölçüldüğünde yaklaşık 10,15 cm. kadardır ve yaklaşık bir elma büyüklüğündedir. O şu anda ciğerlerindeki hava keselerinin gelişmesine yardımcı olacak amniyotik sıvıyı, burnundan üst solunum sistemine taşımakla uğraşıyor.

Bebeğinizin cinsiyetini öğrenme zamanı geldi!

Bu hafta içinde bacakları, kollarından daha fazla uzamaya başladı ve şu anda tüm eklemlerini, kol ve bacaklarını rahatlıkla oynatabilecek duruma geldi. Göz kapakları kapalı olsa da ışığı hissedebilir durumda şu an. Mesela, göbeğinize doğru bir ışık tutarsanız (fener ya da lamba gibi), bebeğiniz ışığa karşı hassas olduğu için, hisseder, yerinde hareket edebilir ve ışıktan uzaklaşmaya çalışabilir. Ayrıca, bebeğinizin tat alma duyusu pek yok ama tat alıcılarını gün geçtikçe geliştiriyor. Son olarak, eğer bu hafta ultrasona girerseniz, bebeğinizin kız mı erkek mi olacağını öğrenebilirsiniz! (Eğer bu hafta cinsiyetini öğrenemezseniz, hayal kırıklığına uğramayın, çünkü bu durum tamamen ultrason görüntüsünün netliğine ve bebeğinizin rahminizdeki pozisyonuna bağlıdır. Sizi biraz daha heyecanlandırmak için olduğu yerde kıvrılmış ya da ters durmuş bir pozisyonda duruyor olabilir…)

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Bu dönemde burnunuzda tıkanıklık hissedebilirsiniz

Siz de herhalde bu zamana kadar ortalama 5 kilo kadar aldınız (biraz daha azı ve fazlası da normaldir, endişelenmeyin) ama hala şimdi ve sonrasında beklemediğiniz belirtilerle şaşırabilirsiniz. Örneğin bu aralar burnunuzda tıkanıklık hissedebilirsiniz çünkü hormonal değişimler yüzünden burun mukozalarına doğru kan akışı hızlanır ve bu da burnunuzun tıkanmasına sebep olur. Bu durum hamilelikte oldukça yaygındır ve genelde “hamilelikte iç burun iltihabı” olarak adlandırılır. Bazı hamile kadınlarda burun kanamaları da oluşabilir, bu da tamamen burundaki kan seviyesinin yükselmesi ve kan damarlarının genişlemesinden kaynaklanır.

Bu aralar stresli olmanız çok normal

Eğer amniyosentez testi yaptırmayı düşünüyorsanız, bu hafta ile 18. hafta arası normaldir. Yüzlerce genetik ve kromozomsal bozuklukları tespit edebildiği için aslında önemli bir testtir. Eğer amniyosentez sonuçlarını beklerken çok heyecanlanıyor ve endişeleniyorsanız, size bir tavsiyemiz var. Panik yapmanıza gerek yok, çünkü bu testi yaptıran birçok kadın, bebeği hakkında olumlu haberler alarak yollarına devam ediyorlar.

Bu aralar eşinizle birlikte biraz stresli olmanız çok normal. Eminiz birçok çift gibi siz de bebeğinizin sağlığı hakkında ve oluşacak değişimlerle nasıl başa çıkacağınızla ilgili kimi endişeler duyuyorsunuz. Fiziksel ağrılarınızın azalması ve enerji seviyenizdeki yükselmeye bağlı olarak, bu dönem aslında birçok kadına göre hamileliğin en güzel dönemleri…  

16.HAFTA

Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası

Hamileliğinizin 16. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz bir armut büyüklüğüne geldi!

Bu hafta bebeğiniz bir gelişim sıçraması gösterecek. Önümüzdeki haftalarda bebeğinizin boyu ve kilosu tam iki katına ulaşacak. Şu anda bebeğiniz bir armut büyüklüğünde ve boyu da başından poposuna kadar yaklaşık 14-13 cm. uzunluğunda. Bacakları daha bir gelişti, kafasını eskisine nazaran daha fazla dik tutabiliyor ve gözleri de yüzüne doğru iyice yakınlaştı. Kulakları da olması gereken yerine geldiler. Ayak tırnakları bile oluşmaya başlasa da içeride oluşacak daha çok şey var.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Ani duygu değişimleri artık seyrekleşiyor

Rahminizin baş kısmı şu anda kasık kemiğiniz ve göbeğinizin tam ortasında duruyor ve bunu destekleyen yuvarlak bağlar da karnınız büyüdükçe kalınlaşıyor ve esniyor. Büyük ihtimalle bu aralar kendinizi bir nebze daha iyi hissediyorsunuzdur. Daha az mide bulantıları, daha seyrekleşen ani duygu değişimleri ve daha canlı bir cilt görünümü, eminiz sizi daha iyi hissettirmeye yetiyordur.

Bebeğinizin kıpırdanmalarını hissetmeye hazır olun

Çok kısa bir süre içerisinde hamileliğinizin en mükemmel deneyimlerinden birini yaşamaya hazır olun, bebeğinizin kıpırdanmalarını hissedeceksiniz! Bazı kadınlar 16. hafta içinde veya öncesinde bebeğinin hareketlerini hissederken, birçok kadın da 18. hafta ya da daha sonrasında bile bu tepkileri hissedemiyor. (Gerçi bu sizin ilk hamileliğiniz ise endişelenmeyin, birçok anne adayı 20. hafta sonrasında bebeğin tepkilerinin farkına varabiliyor.) İlk hareketlenmeleri de zaten sanki içinizde bir kuş kanat çırpıyor ya da içinizde mısır patlıyor gibi hissedersiniz. İlerleyen haftalarda ise bu tepkiler daha güçlenir ve siz bunu hem daha sık hem daha kuvvetli hissetmeye başlarsınız.  

Amniyosentez yaptırmanın zamanı geldi

Amniyosentez, gebeliğin 16 ile 20. haftası arasında yapılan bir testtir. İçinizde gelişen bebeğinizde down sendromu gibi kromozomsal bozuklukların olup olmadığını tespit etmeye yarayan amniyosentez, genellikle yüzde 99 oranında doğru sonuç verir. Bu test, aynı zamanda yüzlerce genetik bozukluluğu da ortaya çıkarabilir.

Birçok uzman hamileliğin birinci ve ikinci dönemlerinde alınması gereken opsiyonel testlerin yaptırılmasından yana. Doktorunuz da bu testlerin avantajlarını ve dezavantajlarını sizinle paylaşacaktır ancak yine de bu testler tamamen sizin kararınıza kalmıştır.

17.HAFTA

Hafta hafta hamilelik-1. hafta ile 18 hafta arası

Hamileliğinizin 17. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz artık iri bir domates büyüklüğünde

Bebeğinizin iskeleti, yumuşak kıkırdaktan kemiğe doğru dönüşmeye başlıyor ve yaşam bağı olan göbek kordonu da gittikçe güçlenip kalınlaşıyor. Yaklaşık iri bir domates büyüklüğünde olan bebeğinizin boyu da başından poposuna kadar 16-17 cm. uzunluğunda.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Düşme riskinize karşı dikkatli olun

Biraz denge problemi yaşamaya başladınız mı? Göbeğiniz büyüdükçe yerçekimi merkeziniz de değişmeye başladı o yüzden bazı zamanlarda ayakta dururken dengesizlik yaşamanız çok normal. Düşme riskinizin olduğu pozisyonlardan kaçınmanızda fayda var. Alçak topuklu ayakkabılar giymeniz herhangi bir durumda tepe taklak olma riskinizi azaltır ve karnınıza gelecek bir darbeden de sizi korur. Arabada emniyet kemerini kesinlikle takmanız gerekir. Kemeri göbeğinizin altından geçirin ve omuz kayışını da göğüslerinizi rahatsız etmeyecek bir biçimde yerleştirin.

Gözlerinizin kurumaya başladığını da hissedebilirsiniz. Bunun için göz damlası kullanabilirsiniz. Eğer kontak lens kullanıyorsanız da kısa zamanlı süreçlerde takmayı deneyin. Bu yine de sizi rahatsız ediyorsa da doğuma kadar gözlüğe dönüş yapabilirsiniz.

False