GeriHamilelik Hazırlığı Hafta hafta hamilelik- 33. hafta ile 40. hafta arası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hafta hafta hamilelik- 33. hafta ile 40. hafta arası

Hafta hafta hamilelik- 33. hafta ile 40. hafta arası

Hamilelikte 33-40 hafta arası

34.HAFTA

Hafta hafta hamilelik- 33. hafta ile 40. hafta arası

Hamileliğinizin 34. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğinizin cildi artık daha pürüzsüz

Bebeğiniz yaklaşık olarak 42 cm boyunda ve 2250 gram ağırlığındadır. Doğduğunda vücut ısısını düzenleyecek olan yağ tabakaları bebeğe kilo aldırır. Bebeğinizin cildi artık daha pürüzsüzdür. Merkezi sinir sistemi ve ciğerleri de gelişmeye devam etmektedir. Erken doğum sancılarına dair endişeleriniz olduysa şunu bilin ki 34-37 haftaları arasında doğan ve sağlık sorunu olmayan bebekler herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmazlar. Neonatal (yeni doğan) hemşireliğinde belli bir süre kalabilir ve kısa süreli sağlık sorunları olabilir. Fakat uzun vadede 9 aylık bebekler kadar sağlıklı olurlar.

Doğum için enerji toplama vakti

Bu hafta itibariyle tekrar bir halsizlik durumu söz konusu olmuş olabilir fakat bu, muhtemelen sizin ilk üç aylık döneminizde hissettiğiniz halsizliğin aynısı değildir. Vücudunuzdaki yükün, uykusuz gecelerin, gece yarısı tuvalete kalkmaların verdiği yorgunluk oldukça normaldir. Artık durulma ve doğum zamanı ( ve sonrası) için enerji toplama vakti. Eğer uzun zamandır oturuyor veya uzanıyorsanız birden kalkmayın. Kollarınıza ve ayaklarınıza kan toplanabilir ve ayağa kalktığınızda tansiyonunuz düşüp başınız dönebilir. Eğer bel çevrenizde ve muhtemelen kalçanızda ve bacak aralarınızda kırmızı şişlikler ya da pütürlerin farkına varırsanız bu, gebeliğin pruritik urtikarial papul ve plakları (kısacası PUPPP) adı verilen bir rahatsızlık olabilir. Hamile bayanların yaklaşık olarak yüzde birinde görülen bu hastalık zararsızdır fakat oldukça rahatsız edicidir. Bu durumda doktorunuza danışırsanız doktorunuz ciddi bir durum olmadığından emin olup, sizi rahatlatmak için tedavi uygulayabilir ve gerekirse sizi dermatologa yönlendirebilir. Aynı zamanda bütün vücudunuzda yoğun kaşıntılar olursa mutlaka doktorunuzu arayınız. Çünkü bu bir karaciğer probleminin sinyali olabilir.

35.HAFTA

Hafta hafta hamilelik- 33. hafta ile 40. hafta arası

Hamileliğinizin 35. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğinizin takla atacak yeri pek kalmadı

Bebeğinizin artık taklalar atmaya pek yeri kalmadı çünkü yaklaşık 43 cm ve 2400 gram oldu. Yani artık bir kavun kadar! Karnınızda artık çok fazla yeri kalmadığı için size kendini hatırlatmak için yaptığı manevralar yerini tekmelere bıraktı. Böbrekleri artık tamamen oluştu, karaciğeri ise bazı besinleri işlemden geçirebilecek kadar gelişti. Bebeğinizin temel fiziksel yapısı hemen hemen tamamıyla oluştu. Geri kalan haftalarını kilo almak için kullanacak.

İdrara daha sık çıkma ihtiyacı duyabilirsiniz

Eğer bu dönemde karnınızın içerisine bakabilseydiniz, bebeğinizin tamamını görebilirdiniz. Şişen uterusunuz, diğer organlarınıza da baskı yaptığı için daha sık idrara çıkma, mide yanması ve gaz problemleriniz olabilir. Eğer bu problemleriniz sıklaşmamışsa ve sizi rahatsız etmiyorsa çok şanslı bir hamilelik geçiriyorsunuz!

Doğum için planlama yapma zamanı

Artık doktorunuzu daha sık görmeniz gereken bir dönemdesiniz. Bu zamanlarda GBS kontrolü yapmak isteyebilir. Merak etmeyin tamamen acısız bir uygulamadır ve bebeğiniz için gereklidir. Aynı zamanda artık doğumunuz için ciddi bir planlama yapmanız gerekir. Doktorunuzla ve ailenizle doğumla ilgili beklentilerinizi, nerede ve nasıl doğum yapmak istediğinizi, doğumdan sonra nerede kalmak istediğinizi konuşmalısınız. Doğum genelde planlı bir zamanda gerçekleşmez. Yaptığınız planlar çoğu zaman tamamıyla doğru çıkmaz fakat seçeneklerinizi öğrenmenizde de fayda vardır.

36.HAFTA

Hafta hafta hamilelik- 33. hafta ile 40. hafta arası

Hamileliğinizin 36. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz doğum kanalına doğru ilerliyor

Bebeğiniz bir önceki haftaya oranla kilo almaya devam ediyor. Şimdi 2700 gram ağırlığında ve 44-45 cm boyunda. Bu haftada bebeğinizin kafa çevresi ile karın çevresi yaklaşık olarak birbirine eşittir. Yağ birikimi giderek yavaşladığından kilo alımı da yavaşlamıştır. Bebeği kaplayan tüylü lanugo tabakasının çoğu kaybolmuştur ve peynir benzeri tabaka “vernix caseosa” da yok olmuştur. (Bir kısmı doğumda kalabilir). Her ikisi de, diğer sekresyonlarla birlikte bebek tarafından yutulacak ve bebeğin bağırsaklarında tutulacaktır. Bebeğiniz yuttuğu bu maddelerin yanı sıra diğer ifrazat (Salgı) ile meconium adı verilen bu siyahi karışım onun ilk bağırsak hareketini oluşturacaktır.Bağlantı

Bebeğinizin hareketleri dışarıdan izlenebilir

Bu haftadan itibaren bebeğin başının leğen kemiği boşluğuna girmesiyle mide yanması, sindirim ve solunum güçlüğü yakınmaları azalır. İdrar torbanız baskı altında olduğunda daha sık idrara çıkmak isteyebilirsiniz. Bu haftalarda karnınızın üst kısmında bir boşluk ve rahatlama hissedebilirsiniz. Bu bebeğinizin doğum kanalına doğru indiğini belirtir ve angajman olarak adlandırılır. Midenizdeki baskı ortadan kalkacağı için iştahınızın yeniden açılabilir. Benzer şekilde akciğerlerinizdeki baskı da olmayacağından soluk alıp vermeniz kolaylaşır. İdrara çıkma sıklığınız angajman sonrası tıpkı hamileliğinizin ilk başlarındaki gibi iyice artacaktır. Bebeğinizin hareketleri dışarıdan rahatlıkla izlenebilir. Zaman zaman karnınızın bir bölgesinde aniden bir yükselti fark edebilirsiniz. Bebeğinizin hareketleri özellikle göğüs kafesinizin altında size acı verebilir, canınızı yakabilir.

37.HAFTA

 

Hafta hafta hamilelik- 33. hafta ile 40. hafta arası
 

Hamileliğinizin 37. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz artık gelişimini tamamladı

Tebrikler! Bebeğiniz artık gelişimini tamamladı! Bu demek oluyor ki, eğer şu anda bile doğum yapsanız bebeğinizin sağlıklı doğma ihtimali çok yüksek ve dış dünyaya kolaylıkla uyum sağlayabilecek. Bebeğiniz yaklaşık 46 cm’in üzerinde ve 3kg’a yakın bir ağırlıkta. Yani gelişmiş, tamamen sağlıklı bir bebek görünümünde! Bebeğiniz saçlı doğarsa sakın şaşırmayın. Hatta bazı koyu renk saçlı çiftler; sarışın veya kızıl saçlı bebekle, dümdüz saçlı olanlar; “Elvis” gibi kıvırcık saçlı bebeklere bile sahip olabilirler.

Kasılmalarınız artık daha uzun sürüyor

Kasılmalarınız artık daha sık ve daha uzun sürüyor. Ayrıca vajinal akıntılarınız oluyor. Eğer kanlı akıntılarınız oluyorsa, doğumunuz muhtemelen birkaç gün sonra gerçekleşebilir. Ama akıntılarınız çok yoğun ve uzun sürüyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Artık geceleri uyumanız iyice zorlaşmıştır. Uykunuzu gün içerisinde de almaya çalışın. Böylece bebeğiniz doğmadan önce kendinizi dinlendirebilirsiniz. Ayrıca rahatsız uyuma, rüyalar görme de çoğu hamilelerde bu dönemlerde görülen bir durumdur. Doğum yaklaştıkça endişeleriniz de artar. Rahatlamaya çalışın ve endişelerinizi sevdiklerinizle paylaşın.Bağlantı

Bebeğinizin hareketlerini izleyin

Bebeğinizin hareketlerini izlemeniz, saymanız, bu dönemde rahatlamanızı sağlayabilir. Böylece hem onun sağlığından emin olacak hem de onun varlığını hissedeceksiniz. Eğer bebeğinizin hareketlerinde ciddi bir azalma görüyorsanız doktorunuza haber vermelisiniz.

38.HAFTA
Hafta hafta hamilelik- 33. hafta ile 40. hafta arası

Hamileliğinizin 38. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz dış dünya için neredeyse hazır

Bebeğiniz kilo aldı, toparlandı. Artık 3200 gram ağırlığında ve yaklaşık olarak 48 cm uzunluğundadır. Yumruklarını sıkabilir. Bebeğinizin elini ilk kez tuttuğunuzda siz de ne kadar sıkı yumrukları olduğunu göreceksiniz! Organları gelişti ve dış dünya için artık hazırlar.

Bebeğinizin göz rengi ne olacak?

Bebeğinizin göz renginin ne olacağını mı merak ediyorsunuz? İlk başta bunu tam olarak söyleyemezsiniz. Eğer kahverengi gözlü doğarsa gözleri muhtemelen kahverengi kalacaktır. Eğer çelik gri ya da koyu mavi gözlü doğarsa gözleri 9 aylık oluncaya kadar griye, yeşile ya da kahverengiye dönecektir. Bunun nedeni bebeğin irisi (gözün renkli kısmı) doğumdan sonraki aylarda daha fazla pigment kazanır. Fakat göz rengi genellikle açılmaz ya da daha maviye dönüşmez. (Yeşil, hazal ve kahverengi gözler gri ya da mavi renkli gözlerden daha çok pigmente sahiptir).

Bebeğinizin odasını hazırlama vakti

Önümüzdeki birkaç hafta çoğu bayan için beklemek, oyun gibidir. Bu süreyi bebeğinizin odasını hazırlamak ya da bebeğiniz doğduktan sonra yapmaya vakit bulamayacağınız işleri yaparak geçirin. Yatıp dinlenin, bir şeyler okuyun ve eşinizle vakit geçirin.

Ayaklarınız ve ayak bilekleriniz iyice şişti

Ayaklarınız ve ayak bileklerinizdeki şişmeler bu son haftalarda doğaldır. Fakat ayak ve bileklerinizde ya da suratınızda, göz çevrelerinizde aşırı ya da ani şişmeler, hızlı kilo alımı varsa gecikmeden doktorunuzu arayınız. Ayrıca şiddetli ve sürekli bir baş ağrısı, görmede değişiklik (Çift ya da bulanık görmek, ışığa duyarlılık, geçici görme kaybı gibi) üst karın bölgesinde şiddetli ağrı, mide bulantısı, kusma gibi durumlarda direkt doktorunuza durumu bildiriniz. Bu preeklamsi denilen rahatsızlığın belirtisi olabilir.

39.HAFTA

Hafta hafta hamilelik- 33. hafta ile 40. hafta arası

Hamileliğinizin 39. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz bir karpuz büyüklüğünde

Bebeğiniz artık dış dünyayla ve sizinle tanışmayı bekliyor! Doğduğunda yaklaşık 50 cm uzunluğunda ve 3000-3400 gram ağırlığında olacak. Yani küçücük bir karpuz kadar… Doğuma en yakın olan bu dönemde, bebeğinizin derisinin en üst katmanı soyuluyor ve yeni deri formu ortaya çıkıyor.

Doktorunuzla doğum zamanını netleştirin

Artık doktorunuza her yaptığınız ziyarette; doktorunuz, bebeğinizin durumunu ve pozisyonunu görmek için gerekli tetkikleri yapacaktır. Aynı zamanda rahminizi muayene edecek ve bir açılma olup olmadığını kontrol edecektir. 40. haftadan sonra ise hamileliğin devam edip etmemesi gerektiği bazı testler ve muayeneyle belli olacaktır. Eğer doğum kendi kendine gerçekleşmiyorsa, doktorunuz doğum için en uygun zamanı belirleyecektir.

Doğumu beklerken, bebeğinizin hareketlerini kontrol edin. Herhangi bir azalma söz konusu ise doktorunuza haber vermeniz gerekir. Doğum günü yaklaşırken bebeğiniz daha aktifleşebilir. Hareketlerindeki azalma da bir problemin habercisi olabilir. Eğer suyunuzun geldiğini hissediyorsanız, bir an önce doktorunuza haber verin. Bazı durumlarda doğum başlıyor olabilir, bazı durumlarda ise hafif akıntı ya da sızıntı olarak görülebilir. Ama sızıntınız olsa bile, kendi kendinize teşhis koymaktan vazgeçip doktorunuza danışmalısınız.

40.HAFTA

Hafta hafta hamilelik- 33. hafta ile 40. hafta arası

Hamileliğinizin 40. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

40. haftada bebeğiniz doğum için hazırdır. Cildi pembe-kırmızı bir renktedir. Bebeğinizin tam olarak ne kadar ağırlıkta ve uzunlukta olduğunu söylemek biraz zordur ancak yeni doğmuş bir bebeğin ortalama ağırlığı 3400 gram, boyu ise 50 cm civarındadır.

Bebeğiniz doğuma hazır!

Doğum anı başladıkça rahim ağzı yavaş yavaş açılmaya başlar. Bu açıklık yaklaşık 10 cm’ye ulaştığında doğumun ilk evresi tamamlanmış olur. Bundan sonra bebeğin anne karnında geçirdiği zamanla 41. haftayı doldurmuş olur.

Küçük bebeğinizi kucağınıza almanın vakti geldi!

Normal doğuma karar verildiğinde ultrason ve NST ile bebeğin iyi olduğu gösterilmek kaydı ile MDT geçmesine rağmen doğurmayan gebeler 10–14 gün daha bekleyebilirler. Bu süre sonunda da doğum olmazsa önce suni sancı denenir. Suni sancı da başarısız olursa bebek sezeryan ile doğurtulur. Küçük bebeğinizi kucağınıza almak için daha fazla beklemenize gerek kalmayacaktır. Fakat eğer doğum tarihiniz gelir ve geçerse paniklemeyin, doğumlar da bu dönemin aşılmasında normal bir durumdur. Bu bir terslik olduğunun göstergesi olmayabilir.

False