GeriHamilelik Hazırlığı Hafta hafta hamilelik- 28. hafta ile 33. hafta arası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hafta hafta hamilelik- 28. hafta ile 33. hafta arası

Hafta hafta hamilelik- 28. hafta ile 33. hafta arası

Hamilelikte 28 ile 33.hafta arası anne adayında ve bebekte ne gibi değişimler yaşanır?

28.HAFTA

Hafta hafta hamilelik- 28. hafta ile 33. hafta arası

Hamileliğinizin 28. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz yaklaşık olarak 1000 gram

Bu hafta bebeğinizin kilosu yaklaşık olarak 1000 gram, boyu ise 36 cm civarındadır. Gözlerini kırpabilir, böylece kirpiklerini hareket ettirir. Görme gelişimiyle birlikte rahime doğru gelen ışığı görebilir. Beyninde milyarlarca sinir hücreleri oluşur ve kendini dış dünyaya hazırlamak için kilo almaya başlar.

Bu hafta bebeğinizin nasıl göründüğüne bakınız.

Kontrolleriniz sıklaşmaya başlıyor

Üçüncü ve son trimester (üç aylık dönem) bu hafta başlar. Siz de diğer hamile bayanlara benziyorsanız bu trimesterde yaklaşık 5 kilo alırsınız.

Bu noktada, doktorunuzu ya da ebenizi iki haftada bir ziyaret edebilirsiniz. Bebeğiniz 36 haftalıkken bu ziyaretler her hafta gerçekleşmeye başlar. Risk faktörlerine bağlı olarak pratisyeniniz, durumunuzdan emin olmak için, doğumdan önce, sizden klamidya ve gonore yani bel soğukluğu testlerinin yanısıra sifilis ve HIV için de kan testi isteyebilir. Aynı zamanda, glukoz tarama testi sonucunuz yüksek çıkmışsa ve muayeneyi sürdürüyorsanız, size yakın zamanda 3 saatlik glukoz tolerans testi verilir. İlk doğum öncesi ziyaretinizde kanınızın Rh negatif olduğu ortaya çıkarsa, vücudunuzda bebeğinizin kanını etkileyecek antikorların oluşmasını önlemek için Rh immunoglobülin aşısı olursunuz( Eğer bebeğiniz Rh pozitifse, doğumdan sonra bir daha Rh immunoglobülin aşısı olursunuz.

Bu dönemde, bazı bayanların alt bacakları uyuşup rahatsız edici bir hal alır ve dinlenmeye ya da uyumaya çalışırken sizi ayağa kalkmaya zorlar. Eğer bu his, hareket ettiğinizde geçtiyse buna huzursuz bacak sendromu adı verilir (RLS). Huzursuz bacak sendromuna neyin sebep olduğu kesin olarak bilinmez fakat anne adayları arasında sıklıkla görülen bir durumdur. Bacaklarınıza masaj yapmaya çalışın ve semptomları daha da kötüleştiren kafeini azaltın. Huzursuz bacak sendromunu geçiren demir takviyesi alıp almamanız konusunda doktorunuza danışınız.

29.HAFTA

Hafta hafta hamilelik- 28. hafta ile 33. hafta arası

Hamileliğinizin 29. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğinizin kafatası günden güne büyüyor

Bebeğiniz şu an 1250 gr ağırlığında yani bir balkabağı kadar ve 37 cm uzunluğunda! Kasları ve ciğerleri gelişmeye devam ediyor. Kafası yeni gelişen beyin hücrelerine yer açmak için günden güne büyüyor.

Bebeğiniz her gün 250 mg kalsiyum depoluyor

Bebeğinizin temel ihtiyaçlarını karşılamanız için bu dönemde belirli bir miktar; protein, C vitamini, folik asit ve demir almanız gereklidir. Bu dönemde her gün bebeğiniz, iskelet yapısının gelişmesi için 250 mg kalsiyum depolar.

Bebeğiniz çok hareketlenmeye başladı

Bebeğiniz şu an çok aktif. Doktorunuz size her gün bebeğinizin hareketlerini saymanızı önermiş olabilir. Bebeğinizin hareketlerinde herhangi bir değişiklik (Aşırı artış ya da azalma) fark ederseniz doktorunuza bilgi vermeniz gerekir. Böyle durumlarda bebeğinizin durumunu anlamak için bazı testlere ihtiyacınız olabilir.

Hazımsızlık ve mide şikayetleriniz artabilir

Mide yanması ve kabızlık gibi sorunları tekrar yaşıyor olabiliriniz. Progesteron hormonu hamileliğinizde yumuşak kaslarınızın rahatlamasını sağlar. Bu rahatlık midenizde hazımsızlığa yol açar. Özellikle de büyük porsiyonlar tükettikten sonra hazımsızlık, gaz ve mide ekşimesi hissedebilirsiniz.

Karnınıza ve rahminize olan basınçtan dolayı hemorid (basur) problemi yaşıyor olabilirsiniz. Rektumdaki damarların şişmesi hamilelik döneminde bayanlarda yaygın olarak görülen bir durumdur. Hamileliğinizin bitiminde bu problemden de birkaç gün içerisinde kurtulacaksınız. Eğer size acı veriyor ve kaşıntıya sebep oluyorsa; problemli bölgeye fazla uzun tutmamaya dikkat ederek soğuk kompres yapmayı deneyin. Aynı zamanda böyle bir durumda, çok fazla ayakta durmaktan ve oturmaktan da kaçınmalısınız. Bu size daha çok problem yaratabilir. Eğer rektumda kanama olursa, doktorunuza haber vermelisiniz. Yüksek lifli beslenmeniz, bol sıvı almanız ve sizi fazla zorlamayacak egzersizler yapmanız size bu dönemde yardımcı olabilir.

Ayağa kalkarken yavaş hareket edin

Bazı bayanlarda da “Pasif Düşük Tansiyon” adı verilen bir durum görülür. Sırtüstü uzanınca kalp atışının değişmesi ve pozisyon değiştirene kadar tansiyondan dolayı baş dönmesi, ayağa birden kalkınca sersemlemiş hissetmek bu duruma örnektir. Bu durumla karşılaşılırsa, sırtüstü yatmak yerine yan tarafa doğru yatmayı ve ayağa kalkarken yavaş hareket etmeyi, mümkünse öncelikle oturmayı, daha sonra ayağa kalkmayı denemelisiniz.

30.HAFTA

Hafta hafta hamilelik- 28. hafta ile 33. hafta arası

Hamileliğinizin 30. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz yaklaşık 38 cm boyunda

Bebeğiniz yaklaşık olarak 38 cm boyunda, 1350 gram ağırlığındadır. Bebeğinizin çevresinde amniyotik sıvı olacak fakat bu sıvının hacmi bebeğiniz büyüyüp rahimde daha çok yer kaplamaya başladığında azalacaktır.

Görme duyusu gelişiyor

Görme duyusu gelişmiş fakat hala çok keskin değildir. Doğduktan sonra bile gözlerini belli bir süre kapalı tutacaktır. Gözlerini açtığında ışık farklılığına cevap verecek fakat 20/400 görme yetisine sahip olacaktır. Bu da demek oluyor ki, sadece yüzünden birkaç cm uzaklıktaki cisimleri seçebilir (Normal yetişkin görüşü i20/20).

Kendinizi yorgun hissedebilirsiniz

Bu günlerde, özellikle uyku probleminiz varsa kendinizi biraz yorgun hissedebilirsiniz. Aynı zamanda kendinizi her zamankinden daha sakar görmeniz de oldukça normal bir durumdur. Sadece daha ağır değilsiniz, aynı zamanda da ağırlık merkezinde de değişiklikler var. Buna ek olarak, hormonal değişikliklerden dolayı bağlarınız, eklemleriniz daha gevşek olur. Aslında kasların gevşemesi ayaklarınızın yayılmasına sebep olur. Bu yüzden biraz büyük ayakkabılar almakta yarar var.

Duygusal anlar yaşayabilirsiniz

Hamileliğinizin ilk dönemlerini, ruh halinizin çalkantılı olduğu zamanları bir hatırlayın. Hormonal değişiklikler ve rahatsız edici semptomlar ruh halinizi etkileyip, duygusal anlar yaşamanıza sebep olur. Ne tür görevlerinizin olacağına ya da iyi bir anne olup olamayacağınıza dair kuşkularınızın olması doğaldır. Fakat bu tür duygularınız aşırıya kaçarsa doktorunuza başvurmalısınız. Hamilelik döneminde depresyonla savaşan 10 anne adayından 1’i olabilirsiniz. Aynı zamanda çok sık endişeli olduğunuzu da doktorunuza belirtmeniz gerekir.

31.HAFTA

 

Hafta hafta hamilelik- 28. hafta ile 33. hafta arası
 

Hamileliğinizin 31. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz gittikçe tombullaşıyor

Şu an bebeğiniz; 39 cm ve 1 kg 500 gram ağırlığında. 4 tane olgun portakal taşırsanız, bebeğiniz ağırlığını yaklaşık olarak hissedebilirsiniz. Artık bebeğiniz başını sağa-sola hareket ettirebiliyor!

Kolları, bacakları daha doğrusu bütün vücudu artık iyice tombullaşıyor. Hareketlenen bebeğiniz, tekmeleriyle ve taklalarıyla sizi bütün gece uyutmayabilir! Rahatlayın, tüm bu hareketler bebeğinizin gayet sağlıklı geliştiğinin göstergesidir.

Göğüslerinizden hafif hafif süt gelmeye başlayabilir

Rahminizdeki kasların zamanla daha da gerildiğinin farkında mısınız? Hamileliğinin ikinci bölümünü yaşayan kadınlarda bu kasılmalar sıkça görülür ve genellikle 30 saniyeyi aşmayan, anne adayına acı vermeyen, düzensiz kasılmalardır. Sıkça tekrarlanan ve acı veren kasılmalar, alışılmadık ve sıkça görülen vajinal akıntılar (Kanlı, pembe vs), sürekli karın ağrısı, alt karın boşluğunda basınç ve ağrı hissetmek gibi belirtiler erken doğumun habercisi olabilir. Özellikle de hamileliğinizin bu dönemine kadar bu tür şikayetleriniz olmadıysa ve sürekli tekrarlanıyorsa, vakit kaybetmeden doktora danışın.

Göğüslerinizden hafif hafif süt gelmeye başlamış olabilir. Eğer böyle bir durum varsa, kıyafetlerinizi korumak için koruyucu göğüs bantlarından kullanabilirsiniz. Normalde giydiğiniz sütyenleriniz artık sizi rahatsız ediyorsa emzirme sütyenlerinden edinebilirsiniz. Bir beden büyük almaya gayret gösterin çünkü ileride ihtiyacınız olacak.

Eğer bebeğiniz erkek olacaksa ve doğduktan sonra hemen sünnet ettirmeyi düşünüyorsanız konuyu eşinizle ve doktorunuzla konuşabilir, eksilerini ve artılarını öğrenebilirsiniz.

32.HAFTA

Hafta hafta hamilelik- 28. hafta ile 33. hafta arası

Hamileliğinizin 32. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz bu hafta yaklaşık olarak 1800 gram ağırlığında ve 40 cm uzunluğundadır. Artık rahminizde daha çok yer kaplamaktadır. Haftada ortalama 1,5 kg alırsınız ve bu kilonun neredeyse yarısı bebeğe gider. Aslına bakarsanız bebek önümüzdeki 7 hafta boyunca doğum kilosu almaya başlar. Böylece kendini dış dünyaya hazırlar.

Bebeğinizin cildi gelişiyor

Artık bebeğinizin ayak tırnakları, el tırnakları ve gerçek saçı bulunmaktadır ( Ya da ayva tüyleri). Kendini doğuma hazırlarken de cildi yumuşak ve pürüzsüz bir hal alır.

Doğum yaklaştığı için bel ağrılarınız artabilir

Sizin ve bebeğinizin gereksinimlerini sağlamak için voleniniz hamile kaldığınız günden bu yana %40-50’ye ulaşmıştır. Rahminizin diyafram ve karnı sıkıştırması sonucu nefes darlığı ve mide yanması olabilir. Bu sıkıntıdan kurtulmak için karnınızın altına yastıklar dayayarak uyumayı ve az ama sık yemeği deneyiniz.

Doğum zamanınız yaklaştığı için bel ağrılarınız olabilir. Eğer daha önce bel ağrınız olmadıysa derhal durumu doktorunuza bildirin. Çünkü bu erken doğum sancısının sinyali olabilir.

Sizi rahatsız eden bu durumun erken doğum sancısı olmadığını varsayarsak, sırt ağrılarınızın nedenini hormonal değişikliklere ve büyüyen rahme bağlarsınız. Genişleyen rahim sizin ağırlık merkezinizi değiştirir, karın kaslarınızın direncini azaltır, duruşunuz değişir ve sırtınızın arkasına bir ağırlık yapar. Hamilelikte hormonal değişiklikler leğen kemiklerinizi omurganıza bağlayan bağları ve eklemleri çözer. Bu durum sizin çok sabit duramamanıza ve yürürken, ayakta dururken, uzun süreli otururken, yatakta dönerken, alçak sandalyeden kalkarken, eğilirken ya da bir şeyler taşırken acı çekmenize sebep olabilir.

33.HAFTA

Hafta hafta hamilelik- 28. hafta ile 33. hafta arası

Hamileliğinizin 33. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

İskelet yapısı iyice oluşmaya başladı

Bebeğiniz artık bir ananas kadar yani yaklaşık 2000 gram ağırlığında ve yaklaşık 41 cm uzunluğunda. Her geçen gün birazcık daha gelişiyor! Cenin görünümünden gün geçtikçe uzaklaşıyor ve iskelet yapısı artık iyice oluşmaya başlıyor yani kemikleri sertleşiyor. Kafatasındaki kemikler ise daha tam olarak kaynaşmamış durumda. Bu da normal bir durum çünkü bebeğinizin doğum kanalından kolayca geçmesini sağlayacak. Bu kemikler erken erişkinlik dönemine kadar tam olarak kaynaşıp, sertleşmez. Böylece beyin hücrelerinin gelişmesine olanak sağlar.

Artık paytak paytak yürüyorsunuz

Bebeğiniz karnınızda iyice büyümeye başlayınca çoğu şey değişmeye başlar. Önceleri hafifçe süzülürken, artık paytak paytak yürüyorsunuz. Oturmak için rahat bir pozisyon bulmak artık iyice zorlaştı. Ellerinizde, bileklerinizde, parmaklarınızda kramp ya da hissizleşme olabilir. Vücudunuzdaki diğer dokular gibi bu bölgelerde de hamilelik döneminizde bu bölgelerde bazı ağrıya yol açabilecek değişiklikler olur. Bu durumun adı: “Karpal Tünel Sendromu”dur. Problemli bölgelere bastırmadan hafifçe masaj yapmayı deneyin. Eğer ağrılarınız çok fazlaysa doktorunuza danışın.

Bazı hamileler bu dönemde hala kendilerini çok çekici hissederler ve eşleri de aynı fikirdedir! Hamilelik döneminizde cinselliği yaşamak gayet sağlıklı bir durumdur. Fakat bazı problemli hamileliklerde doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

False