GeriHamilelik Hazırlığı Gebelik şansını arttırmanın yolları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gebelik şansını arttırmanın yolları

Gebelik şansını arttırmanın yolları

Çevresel faktörler hamile kalma şansınızı etkiliyor.

Hangi çevresel faktörler hamile kalma şansınızı etkiler?

Gebelik şansını arttırmak için sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli uykunun yeri tartışmasızdır. Bazal vücut kitle indeksi dediğimiz vücut kitle indeksinin gebe kalma üzerine etkisi çok fazladır. Aşırı zayıf ve kilolu bayanların gebe kalma ihtimalinin diğerlerine göre daha düşük olduğu yapılan pek çok araştırmalarla ispatlanmıştır. Stresten bizleri en iyi koruyan mutluluk hormonu olan endorfini artıran sporun da düzenli bir şekilde yapılmasını öneriyorum.

Düzenli ilişkiye giren, hiçbir sağlık problemi olmayan, tamamen normal bir çiftin her adet döneminde gebelik olasılığı %25'dir. İlk bir yılda gebelik oranı ise %85'dir. Bazı durumlarda ise doktora müracaat etmek için 1 yıl beklemeye gerek yoktur.

Örneğin; kadın yaşının ileri olması, çok sık veya seyrek düzensiz adet kanamaları, ikiden fazla düşük yapmış olmak, daha önce geçirilmiş pelvik enfeksiyonlar, erkeklerde ise prostat enfeksiyonu, testislerin çok küçük olması gibi.

Çevresel faktörler ve yaşam tarzı üreme sağlığını etkiler;

- Sigara,

- Alkol,

- Uyuşturucu,

- İlaçlar,

- Radyasyon,

- Yüksek ısı, özellikle sauna ve sıcak su banyoları sperm üretimini olumsuz etkiler.

Bu dış faktörleri mümkün olduğunca minimuma indirilmesi özellikle sigara, alkol ve uyuşturucudan tamamen uzak durulması gerekir.

Op. Dr. Filiz Çataklı Tosun

GEBELİKTE KİLO HESAPLAMA

False