Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Gebelik öncesi folik asit kullanımı

Gebelik öncesi folik asit kullanımının önemine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, anne adaylarına önerilerde bulunuyor.

Haberin Devamı

Gebelik öncesinde folik asit kullanımı oldukça önemlidir. Folik asit, bebeğin hücre gelişimini ve sinir sisteminin gelişimini önemli derecede etkileyen, bebek gelişimi için çok önemli ve mutlaka tüketilmesi gereken bir vitamindir. Folik asit vücutta protein sentezi ve kemik iliğinin çalışmasına kadar birçok faydası vardır ve vücutta depolanmaz. Bundan dolayı, anne adaylarının folik asit ihtiyacını her gün karşılamaları gerekmektedir. Folik asit, kan hücrelerinin ve sinir sistemi dokularının gelişmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Folik asidin bebeğin fetal büyümesini, gelişmesini, DNA ve RNA üretiminde de rolü vardır. Eğer gebelik döneminde folik asit alımı yeterli olursa bebekte merkezi sinir sistemi anamolileri görülme olasılığı oluşmaktadır.

Haberin Devamı

Folik asit gebelikte çok önemli bir yere sahip olduğundan dolayı anne adayları hamileliğe hazırlık döneminde folik asit tüketimine başlamalıdırlar. Gebelikten 3 ay önce folik asit tüketimine başlatılmalıdır. Folik asit vücutta depolanmaz ve günlük tüketilmelidir. Folik asit tüketimi bebekler için çok daha önemli olduğundan bu vitamine gebeliğe hazırlık döneminde başlanmalıdır. Folik asit günlük yediğimiz besinlerden rahatlıkla alabilirsiniz.

Gebelik öncesi folik asit kullanımı

Folik asit depolanmadığından dolayı her gün düzenli olarak vücuda alınması gerekir. Bunun için anne adayları hangi besinlerde folik asit olduğunu da bilmelidirler. Yeşil sebzeler, yumurta, karaciğer, badem, fındık, fıstık, mercimek, maydanoz, kuru fasulye gibi besinlerden karşılayabilirsiniz. Folik asit açısından çok zengin besinler olmasına rağmen karaciğer, tavuk gibi besinler çok A vitamini içerirler. Bu da gebeliğe zarar verebilir. Bunun için bu besinler çok fazla tüketilmemeli. Folik asit kullanımı çok önemli olduğundan dolayı tüm gebelerin de alması gerekli olan bir vitamindir. Bunun için her gebenin tüketmesi gerekir. Toparlayacak olursak gebelikte folik asit kullanımı önemlidir.

Haberin Devamı

Folik asit birçok hastalığa iyi gelir. Bunu için gebelik öncesinde kullanımı önemlidir. Folik asit bebeğin hücre gelişimini ve sinir sistemi gelişimini sağlamak gibi çok çok önemli bir vitamindir. 

[fotogaleri=2162,949,1677]

AY AY GEBELİK HESAPLAMA