Gebelik öncesi dönemde neler yapılmalı?

Bebeğin nasıl şekilleneceği ve gelişimi açısından çok hassas bir dönem

Haberin Devamı

Halk arasında “gebelik öncesi dönem” olarak bilinen prekonsepsiyon dönemi, anne adayları için çok dikkat edilmesi gereken bir süreç. Çünkü bu zaman dilimi, bebeğin nasıl şekilleneceği ve gelişimi açısından hassas bir zaman dilimini içeriyor. Haliyle sadece dikkatli olmakla kalmayıp adım adım doktorunuzun tüm tavsiyelerine kulak vermelisiniz.Bu sürecin hem teknik anlamda hem de psikolojik açıdan kendinizi hazır hissetmeniz gereken bir zaman aralığı olduğunu unutmayın.

GEBELİK ÖNCESİ İLK DÖNEM

Bu dönem planlı hamileliklerde mutlaka dikkat edilmesi gereken önemli bir dönem. Bu dönemde bebek sahibi olmak isteyen çiftler, kendilerini psikolojik olarak sürece hazırlarken anne adayları da fiziksel olarak hamilelik için hazırlanırlar.

Anne adayları bu dönemi büyük bir titizlikle geçirmeli. Bu dönemde hamileliğin nasıl şekilleneceği ve bebeğin gelişiminin başlamasının nasıl olacağı belirlendiği için mutlaka doktor tavsiyelerine uyulmalı.

Haberin Devamı

Gebelik öncesi dönemde neler yapılmalı

PLANLI HAMİLELİKLER VE PREKONSEPSİYON DÖNEMİ

Planlı hamilelikler, genellikle çalışan kadınlar ve bebek sahibi olmak için doğru zamanda olduğunu düşünenler için büyük önem taşır. Bebek sahibi olmak için plan yapılan durumlarda doktor tavsiyesine uyularak hareket edilmeli.

Burada amaç psikolojik olarak sürece hazırlanmak, maddi olarak bebek sahibi olmayı karşılayabilmek, fiziksel açıdan da bu sürece hazır olmak çok önemli. Çiftlerin sağlıklı olması gebelik şansını yükseltirken anne adayının sağlıklı olması ise bebeğin gelişimini doğrudan etkilemeye yardımcı olur.

Korunmayan ve doğurganlık sorunu olmayan çiftlerin doğru zamanda bebek sahibi olma şansı % 25’dir. Bu hesaplama çiftin yaşına, ilişki sıklığına ve ilişkiye girdiği zamana göre farklılık gösterebilir. Hamile kalma ihtimalini arttırmak için de adet dönemiyle doğru hesap yapabilirsiniz.

Adetin başladığı günü 1. gün kabul eden ve 28 günde bir adet gören kadınlar için 13, 14 ve 15. günler hamile kalmak için en ideal günlerdir. Bu hesabı adet düzenine göre yapmalısınız.

DOĞURGANLIK DÖNEMİNİZİ HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN

Prekonsepsiyon döneminde çiftler korunmayı bırakırlar. Eğer daha öncesinde doğum kontrol hapı ile korutuluyorsa hap kullanımını bırakır bırakmaz hamilelik gerçekleşmeyebilir. Uzun süreli ilaç kullanımı yumurtlamaya ilaç kullanımı sonrasında etki edilebileceği için bir süre beklenmesi ve umutsuzluğa düşülmemesi son derece önemli.

Haberin Devamı

BU DÖNEMDE GEBELİK ŞANSINI NASIL YÜKSELTİRSİNİZ?

Hamilelik için en önemli unsur yumurta ve sperm kalitesinin yüksek olmasıdır. Bu yüzden çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, bu süreçte sağlıklarına dikkat etmesi, düşük yağlı ve bol lifli gıdalar tüketmeli. Hızlı kilo almak ya da vermek, gebelik şansını azaltacağı için mutlaka sağlıklı diyetler uygulamalısınız. Bu anlamda uzman diyetisyenlerden yardım almanızı tavsiye ederim.

  • Hamilelik öncesinde folik asit takviyesi almanızda fayda var.
  • Kahve ve asitli içecek tüketimine sınır koymak ve günde 300 mg’dan fazla kafein almamalısınız.
  • Alkol ve sigara tüketimi de yine hamilelik döneminde mutlaka kesilmesi gereken bir diğer uyarılarımdan.
  • Ayrıca sperm ve yumurta kalitesini bozduğu için prekonsepsiyon döneminde de bırakılması gereken zararlı alışkanlıklar arasında yer alıyor. 
Yazarın Tüm Yazıları