GeriHamilelik Hazırlığı Erken menopozda tüp bebek başarısı var mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erken menopozda tüp bebek başarısı var mı?

Erken menopozda tüp bebek başarısı var mı?

Günümüzde erken menopoz giderek artmaktadır.

Tıpta 35 yaşından önce menopoza girmeye ‘Erken Menopoz’ adının verildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel erken Menopoz yaşayan kadınlarda tüp bebek yönteminden bahsetti.

Normal menopoz yaşı 48-52’dir. Annenizin menopoz yaşı bunu cok etkiler. Her 10 yıl için günde içilen bir paket sigara 1 yıl , 2 paket sigara 2 yıl öne alabilir. Örneğin 20 yıl 2 paket/gün sigara içiyorsanız 4 yıl menopoz yaşı öne gelebilir.

Tıpta 35 yaşından önce menopoza girmeye ‘Erken Menopoz’ denmekle birlikte olmanız gereken menopoz yaşından (yani annenizin menopoz yaşı gibi) yıllar önce menopoza girmeye de erken menopoz denmektedir. Günümüzde erken menopoz giderek artmaktadır. Bunda, artan yaşam stresi, sigara, hava kirliliği, radyasyon, kötü beslenme vs neden olabilir. Erken menopozun ilk belirtisi düzensiz adet kanamalarıdır. Adetler daha sık veya seyrek olabilir ve miktarı azalır. Adetten önceki dönemde hafif ateş basması ve terleme görülebilir.

Erken menopozda tüp bebek başarısı var mı

Özellikle ailesinde erken menopoz hikayesi olan ve sigara içen gençlerin böyle durumlarda hormon tahlili yaptırmasını öneriyoruz. Adetin üçüncü günü yapılan hormon testi ve ultrason muayenesi ile teşhis konabilir. Menopoza girmeden yani kadının bütün yumurtaları bitip de adetten kesilmeden önce hormon testleri yaklaşan tehlikeyi gösterir. Erken veya normal menopozu geciktirmek mümkün değildir ama hormon takviyesi yapılarak adetlerin devamı ve menopoz sıkıntıları giderilir. Erken Menopoz’un gerçek tehlikesi artık yumurta üretilemediği için gebe kalamamaktır. Bunun çözümü yoktur. Amaç hormon testleri ile tanıyı erken koyup çocuk sahibi olmayı hızlandırmak, eğer bu mümkün değil ise kalan az sayıdaki yumurtayı dondurup saklamaktır.

Son söz: Her genç kız annesinin, teyzesinin, ablasının menopoz yaşlarını sorup ortalamayı bulmalı ve bu yaştan 10 sene kadar önce anne olma sürecini tamamlamalıdır. Erken menopozda tüp bebek de başarısız olmaktadır.

Kadın Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel

GEBE KALMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAYIN

False