GeriHamilelik Hazırlığı Endometriozis kısırlığa neden olur mu?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Endometriozis kısırlığa neden olur mu?

Endometriozis kısırlığa neden olur mu?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Deniz Gökalp anlatıyor.

Yapılan araştırmalar, Endometriozis hastalığı ile kısırlık arasında kuvvetli bir ilişki olduğunu göstermektedir.İnfertil ( çocuk sahibi olamayan bayanlarda) endometriozis hastalığına rastlanma sıklığı %50 ye kadar yükselir. Bir çiftin normal yolla bir ayda gebelik elde etme şansı %20 lerde iken, orta-ileri evre endometriozisli hastalarda bu oran %2 ye kadar düşer.

Endometriozisin kısırlığa nasıl sebep olduğu tam olarak açıklanamasa da, muhtemelen hastalığın sebep olduğu inflamasyon ( yani iltihap hücrelerinin bu alana göçü), hormonlarda değişiklikler yaratması, Fallop tüplerinin fonksiyonunu bozması, pelviste yani üreme sorganları arasında yapışıklığa yol açması, dolayısıyla yumurtanın salıverilme ve Fallop tüpünce yakalanmasının bozulması katkıda bulunan en önemli faktörler gibi gözükmektedir.

Endometriozis hastalığı nasıl teşhis edilir?

Sadece hastanın semptomlarıyla bile yani, şiddetli adet ağrılarının varlığı, ilişki sırasında ağrı, gebe kalmayla ilgili problemler oluşu ve kronik kasık ağrısı şikâyetlerinin varlığı biz doktorları şüphelendirmeye yeter. Pelvik muayenede, özellikle vajinadan elle yapılan muayenede rahim ağzının arka tarafında hassas ve ele gelen nodül dediğimiz yapıların hissedilmesi, rahmin arkaya ( geriye) dönük ve fikse oluşu yine doktorları endometriozis varlığı açısından şüphelendirir. Ancak her ne kadar hasta öyküsü ve fizik muayenede endometriozisden şüphelenilse de kesin tanı için cerrahi şarttır.

Bizler bugün için Endometriozisi teşhis ve tedavisi için Laparaskopik cerrahi tekniğini kullanıyoruz. Yani göbek deliğinin hemen altından yapılan küçük bir kesiden karın boşluğu içine kamerayla girip üreme organlarının yüzeyini, yani rahmi, yumurtalıkları, Fallop Tüplerini görebiliyor, endometriozis varlığını araştırabiliyor, endometriozis hastalığını evrelendirebiliyor ve gerekli cerrahi müdahaleyi de yine aynı seansta, yine çok küçük kesilerden uygulanan laparaskopi enstrümanlarıyla gerçekleştiryoruz. Bunu endometriozis odaklarını yakarak, tahrip ederek, yumurtalıkta çikolata kisti varsa çıkararak ve varsa yapışıklıkları açıp mümkün oldukça hastaya orijinal anatomisini kazandırmaya çalışarak yapıyoruz.

GEBE KALMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAYIN

False