Embriyolara genetik tarama yapılması tüp bebek başarısını artırıyor mu

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı, ileri kadın yaşı veya tekrarlayan düşüklerin olduğu vakalarda başarı şansını artırmak adına bazı yöntem ve teknikler kullanılır. Bunlardan biri de embriyoya uygulanan genetik tarama yöntemidir.

Haberin Devamı

EMBRİYOLARA GENETİK TARAMA NASIL YAPILIR?

Embriyolara genetik tarama yapabilmek için öncelikle yumurtalıkları günlük kullanılan ilaçlarda uyarıyoruz. Yumurtalar belirli bir büyüklüğe geldikten sonra topluyoruz ve ardından erkekten alınan sperm hücreleri ile yumurta arasında döllenmeyi gerçekleştiriyoruz. Elde ettiğimiz embriyoları laboratuvarda takip ediyoruz ve bu embriyoların belirli bir büyüklüğe ulaşmasını bekliyoruz. Belirli bir büyüklükten kasıt, embriyoların laboratuvarda en az beşinci günü kadar yani blastokist aşamasına kadar büyüyüp gelişmesi gerekir.

Burada laboratuvar şartlarının oldukça önemli olduğunu vurgulamak isterim. Bu embriyolardan birkaç hücre alıyoruz ve embriyoyu dondurarak test sonucunun çıkmasını bekliyoruz. Genetik test sonucu normal olan embriyoları transfer ediyoruz. Genetik test sonucu anormal olan embriyoları ise transfer etmiyoruz.

EMBRİYOLARA GENETİK TARAMA BAŞARIYI ARTIRIR MI?

Tüp bebek tedavisinin başarası birçok faktöre bağlı olarak değişir. Tüp bebek başarısını olumsuz yönde etkileyen faktörlerin başında; ileri kadın yaşı, azalmış yumurtalık rezervi ve düşük sperm sayı ve kalitesi gelmektedir. Eğer bu faktörlerin biri varsa elde edilen embriyoların genetik olarak anormal olma olasılığı artmaktadır. Bu hastalardan elde edilen embriyolara genetik tarama yapılarak genetik olarak normal embriyolar tespit edilebilir. Bu embriyoların transferi çok yüksek oranda canlı doğumla sonuçlanmaktadır.

Ayrıca, tekrarlı tüp bebek başarısızlıklarının da en önemli sebeplerinden biri embriyoların anormal olmasıdır. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığından kasıt; üç defa embriyo transferi yapılmasına rağmen gebeliğin meydana gelmemesi ya da gebelik oluşsa bile erken dönemde kaybedilmesidir. Bu hastalarda da genetik tarama ile normal embriyo bulunduğu takdirde transfer yapılarak başarı artırılabilir.

Yine, kendiliğinden gebe kalmasına rağmen tekrarlayan düşükleri olan hastalarda da aynı yol izlenebilir. Genetik taramada temel amaç; tek bir transfer yaparak yüksek oranda başarı elde etmektir. En önemli avantajları; daha az sayıda transfer ile daha yüksek başarı elde edilir, gebe kalan hastalarda gebelik kaybı oranı düşüktür ve en önemlisi canlı doğum oranları oldukça yüksektir.

  

Yazarın Tüm Yazıları