D vitamini eksikliği hamileliği engelliyor

Son yıllarda yapılan araştırmalarda kalsiyum ve fosfat dengesi için gerekli D vitamininin aynı zamanda üreme organlarına önemli etkileri olduğu tespit edildi. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, D vitamini eksikliğinin önemine değinerek, ne gibi sorunlara yol açacağını açıkladı.

Haberin Devamı

D vitamini eksikliğinin kısırlık ve gebelikte oluşabilen bazı ciddi sorunlarla bağlantılı olduğu düşünülmektedir.

ÖNCEKİ YILLARA GÖRE 4 KAT ARTTI

Dünya genelinde D vitamini eksikliği önceki yıllara göre 4 kat artmıştır. D vitamini eksikliği; güneş ışığının yetersiz alınması, kullanılan güneş koruma faktörleri, çevre kirliliği ve yetersiz beslenme nedeniyle ortaya çıkabilir. Obezite de D vitamini eksikliği için bağımsız bir risk faktörüdür.
D vitamininin önemli kısmı cildimizde güneş ışınları (ultraviole B) etkisiyle oluşur. Günlük D vitamini ihtiyacını karşılamak için kollar, bacaklar ve yüzün 15-20 dakika güneş ışığına maruz kalması yeterlidir. Yaz aylarında kullanılan faktör 20 ve üzerindeki güneş koruyucular deride D vitamini oluşmasına engel olur.

İlerleyen yaşlarda ciltteki D vitamini üretimi giderek azalır. D vitamini ihtiyacının yüzde 20’den daha azı yiyeceklerle elde edilir. Yağlı balıklar (ton, uskumru, somon), peynir, süt, tereyağı, sıvı yağlar, balık yağı, yumurta sarısı, patates, yulaf, ısırgan otu, maydanoz D vitamini açısından zengin besinlerdir. 

Haberin Devamı

Yapılan çalışmalar D vitamininin, polikistik over sendromlu kadınlarda önemli bir sorun olan insülin direncini ve kandaki androjen hormonlarını azalttığını göstermiştir.

D vitamini eksikliği hamileliği engelliyor

Kısırlığın önemli nedenlerinden biri olan endometriozis oluşumunda D vitamini metabolizmasındaki sorunların rol oynayabileceği araştırılmaktadır. Şiddetli adet sancılarına karşı D vitamini verildiğinde şikayetlerin azaldığı saptanmıştır.

Yumurtalıkları uyarmak için verilen ilaçları kullanan ve D vitamini eksikliği mevcut kadınlarda , daha az folikül yani yumurta geliştiği ve gebelik oranlarının da düşük olduğu tespit edilmiştir.

Tüp bebek tedavisinde kan ve folikül (yumurta) sıvısında D vitamini değerleri yüksek olan kadınlarda, düşük olanlara göre daha fazla gebelik elde edildiği düşünülmektedir.

D vitamini eksikliği hamileliği engelliyor

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ; ÜREME SAĞLIĞINI, YUMURTA REZERVİNİ, YUMURTANIN KALİTESİNİ VE DÖLLENME ORANLARINI OLUMSUZ ETKİLER

Ayrıca D vitamini eksikliğinde döllenmiş yumurtanın anne rahmine tutunma oranı da düşüktür. 

Haberin Devamı

Özellikle kısırlık ve tüp bebek tedavisi görecek olan hastalarda mutlaka D vitamini düzeyine bakılmalıdır. D vitamini tüm vücut bağışıklık sistemini düzenleyerek direnç artıran bir vitamindir. 

AY AY GEBELİK HESAPLAMA

[fotogaleri=2579,2991]

Yazarın Tüm Yazıları