Çocuğumuz olmuyor, nereden başlayalım?

Evlilik dediğimiz hayat arkadaşlığının temel dürtüsü çocuk sahibi olmaktır. İlk aylarda bir sorun oluşturmamakla birlikte, zaman geçtikçe çevresel beklentilerin de baskısıyla bir kuşku başlar ve nihayetinde çocuk sahibi olamayanlar tedavi arayışına geçer.

Haberin Devamı

Tabii ki her evlenenin ertesi gün doktora başvurup fertilite durumlarını sorgulaması beklenmez. O halde doktora gitmek için ne kadar beklemeli? Üç ay, beş ay ya da bir yıl mı? Yoksa boşuna mı bekliyoruz! İşte bu endişeleri yaşamamak için bilimsel olarak önerilmiş belli bir takip planı vardır. En sağlıklı olanı, bu öneriler doğrultusunda hareket etmektir.

Öncelikle şu nokta unutulmamalı; hiç sorunu olmayan bir çiftin bile her ay doğal yolla çocuk sahibi olma şansı ortalama %20’dir; yani her 10 kadından ancak 2’si gebe kalabilmekte, bu normaldir. İnsan biyolojisi böyledir. Zaten bu nedenle doğal yolla çocuk olmak için biraz beklemek gerekir ama ne kadar beklemeli?

Sabırla bekleyen çiftlerin %85’i, çocuk sahibi olmaya niyetlendikten sonraki ilk bir yıl içerisinde bu arzularına kavuşur. Geri kalanların ise ya daha ileri yıllarda şansı gülecek ya da bu kişiler gerçekten tedavi edilmedikleri takdirde hiç çocuk sahibi olamayacaklar.

Haberin Devamı

ÇOCUK SAHİBİ OLMAYA ENGEL PROBLEMLER

Kadın yönünden 35 yaşın üzerinde olunması, adet düzensizlikleri ya da genital organlarla ilgili geçirilmiş bir hastalık hikayesi varsa hiç beklemeden bir tedavi arayışına girmek gerekir, yoksa yıllar geçtikçe bu fırsat da kaçabilir. Erkek içinse spermde ciddi yapısal ya da fonksiyonel bir kusur bulunması, radyoterapi veya kemoterapi öyküsü olması, geçirilmiş testis iltihapları, meninin çok az çıkması ya da hiç çıkmaması, testislerin çok küçük olması veya yerinde olmaması beklemeksizin tedavi arayışına geçilmesini gerektiren başlıca durumlardır. Cinsel sorunlar, genital organlarda gelişim bozuklukları ve cinsiyet özelliklerinin kaybolması da bu grupta sayılabilir.

Şayet bu şikayetler yoksa 1 yıl beklenebilir. Ancak bu süre içerisinde spermin kalitesini yükseltecek bazı tedbirlerin alınması da gebelik olasılığını artıracaktır. Erkek yönünden bu anlamda kanal tıkanıklığı, varikosel, sperm sayısı, hareket ve morfolojisi, sperm kirliliği, erken sperm yaşlanması, sperm DNA hasarları ve genetik kusurları ile enfeksiyon, araştırılması gereken önemli hususlardır.

Haberin Devamı

SON ÇARE TÜP BEBEK

Şayet bu faktörler erken tanınır ve gerekli önlemler alınırsa, zaman kaybedilmeksizin neticeye ulaşılabilir. Gecikilmesi durumunda kadın yaşı ilerleyeceği için artık doğal yolla gebelik beklentisi kalmayacak ve tüp bebek kaçınılmaz olacaktır. Günümüzde sperm sağlığını detaylı olarak ortaya koyan oldukça hassas testler geliştirilmiştir. Fiziksel muayene bulguları ve bu incelemelerin neticeleri birlikte değerlendirilirse, sperm yönünden hiçbir kuşkuya kapılmadan doğal yol gebelikleri beklenebilir. Tüp bebek, başvurulacak son çaredir.

Yazarın Tüm Yazıları