GeriHamilelik Hazırlığı Çiftlerin tüp bebek tedavisinde cevap aradığı sorular ve yanıtları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çiftlerin tüp bebek tedavisinde cevap aradığı sorular ve yanıtları

Çiftlerin tüp bebek tedavisinde cevap aradığı sorular ve yanıtları

Tüp bebek tedavisi öncesinde çiftlerin akıllarında pek çok farklı soru oluşabiliyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, tedavi olacak kişilerin kendisine en çok yönelttiği soruları yanıtladı.

Hipo hipo (Hipogonadotropik hipogonadizm) hastasının ilaçla tedavi şansı var mı? Normal yolla gebe kalınabilir mi?

Cevap: Hipogonadotropik hipogonadizm beyinden yumurtalık fonksiyonlarının devamı için salgılanan hormonların üretilmemesi durumudur. Bu hastaların kendiliğinden adet görme ve kendiliğinden gebe kalma şansları yok denecek kadar azdır. Bu hastalarda kullanılacak özel ilaçlar ile aşılama veya tüp bebek yapılabilir.

Rahim küçük olduğunda nasıl bir yol izleniyor?

Cevap: Öncelikle rahim filmi çekilmesi gerekiyor. Rahmin küçük olmasının sebebi hormonal ise bir süre hormon tedavisi, ardından gebelik desteğine geçilebilir. Sebep eğer yapısal bir bozukluk ise örneğin T, I, Y şeklinde rahim veya perde gibi bir sorun varsa bunlar kapalı bir ameliyat olan histeroskopi yöntemiyle düzeltilebilir.

Rahim yapışıklığında nasıl bir tedavi yöntemi uygulamak gerekiyor?

Cevap: Histeroskopi ile rahim içine girilip dikkatli bir şekilde rahim duvarları açılabilir. Tekrar yapışıklık olmaması için operasyonun ardından hastanın durumuna göre hormon tedavisi uygulanmalı, spiral takılmalı ya da özel jeller kullanılmalıdır.

HSG raporunda ‘tüplerde minimal yapışıklık’ sonucu varsa nasıl bir yol izlemek gerekiyor?

Cevap: Minimal yapışıklık problemlerinde de hastalara histeroskopi yapmak gerekiyor. ‘Minimal’ olduğu için tüpler rahatlıkla açılıp eski haline getirebiliyor.

Vajinismus problemi olup aşılamada gebelik oluşmayınca nasıl bir yol izlenmesi gerekiyor? Bu gibi durumlarda tüp bebek tedavisi yaptırılabiliyor mu?

Cevap: Bu gibi durumlarda eşlerin birlikte muayene olması gerekiyor. Öncelikli yol vajinismus sorunun ortadan kaldırılmasına yönelik tedavidir. Bu tarz durumlarda tüp bebekle gebelik elde etme şansı yüksektir.

AMH değeri 0.05 çıkıyor. Düşük AMH değeri ile tüp bebek tedavisi olabiliyor mu?

Cevap: AMH değeri düşük olup da tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olan çok sayıda hasta var. Bu durumda önemli olan ultrason eşliğinde değerlendirilen yumurtalık rezervidir. Yumurta rezervinde yumurta varsa hamilelik oluşabiliyor.

İlk bebek doğduktan sonra ikinci tüp bebek tedavisi için ne kadar beklemek gerekiyor?

Cevap: İki sene iyi bir zaman dilimidir. Ancak hasta yaşı 40 üzeri ise bu süre daha kısa tutulabilir.

Embriyo kalitesi iyi olmasına rağmen tüp bebek tutmaması sonucu tedavi nasıl olur?

Cevap: Yanlış zamanda embriyo verilmiş olabilir. Dondurulmuş embriyo tedavisi ile hem hormonal dengenin doğru olduğu bir zamanda hem de gebelik başarısının yüksek olduğu dönemde transfer yapılarak başarı sağlanabilir. Çok iyi embriyo verilmesine rağmen gebe kalamayan hastalarda tutunmaya engel bir durum olup olmadığını anlamak ve “endometrial Scratching” (Embriyo tutunmasına zemin hazırlama ) açısından histeroskopi yapmak uygun olur.

Normal gebelikten sonra tüp bebek tedavisi yapılabilir mi?

Cevap: Evet yapılabilir.

Varikosel ameliyatından sonra hamilelik oluşması için ne kadar beklemek gerekiyor?

Cevap: Genelde operasyon sonrası yeni sperm yapımının kalitesini değerlendirmek için 3 ay beklemek uygun olacaktır.

Rahim ağzı yetmezliği durumunda ne yapılması gerekiyor?

Cevap: Rahim ağzı yetmezliği durumunda gebeliğin 11-12 haftasında serklaj (rahim ağzı dikişi) yapılması uygun olacaktır.

Embriyo NGS yapıldı, trozomi 21 çıkıyor. Trozomi nedir, embriyo NGS nedir? Değerlerin ne olması gerekir ki hamilelik olsun? 

Cevap: NGS, İngilizce’de “next-generation sequencing” denen Türkçe’ye “yeni nesil dizileme” olarak çevirdiğimiz bir yöntemdir. Tüp bebekte sağlıklı bebeğin detaylı bir kromozomal inceleme ile seçilebilmesine zemin hazırlamaktadır. Trizomi 21 Down sendromudur. Bu yöntem ile down sendromlu olduğu saptanan embriyolar transfer edilmez.

Rahmin ters olması gebeliğe engel midir?

Cevap: Rahim tersliği gebeliğe engel değildir, herhangi bir sorun yaratmaz. Halk arasında rahim çektirme gibi hiçbir faydası olmayan tehlikeli uygulamaların hiçbir anlamı yoktur.

45 yaşında menopoz olmamış birinin tüp bebekle hamile kalması mümkün mü?

Cevap: Yaş ileri olmasına rağmen menopoz gerçekleşmemişse ve yumurtalık rezervi iyiyse tüp bebek tedavisiyle hamilelik şansı denenebilir. Ancak 45 yaşta gebelik elde etme şansı çok düşüktür.

Polikistik over hastaları normal yolla gebe kalabilir mi?

Cevap: Yumurtlama bozukluğu olduğu için kendiliğinden gebelik şansı düşüktür. Bu hastalara haplarla veya iğnelerle yumurtaları çok uyarmadan dikkatli bir tedavi vermek gerekir. Bu hastalarda tüp bebek aşamasında yumurtalıklarda aşırı uyarılma riski vardır. “Freeze all” yani o ay için özel çatlatıcılar ile yumurtalar çatlatılıp embriyoların tamamı dondurulabilir. Yumurtalıklar tamamen normale döndükten sonra embriyo transfer edilir. Bu yöntemi ile OHSS yani yumurtalıkların aşırı uyarılma ve şişme riski neredeyse sıfıra indirilmiş olur.

Histerekopi ile polip alımından kaç ay sonra normal yolla hamilelik denenebilir?

Cevap: Operasyondan hemen sonraki aydan itibaren gebelik düşünülebilir. İlk ay gebelik şansı bir miktar daha fazla olacaktır.

Sperm hareket hızı sıfır olanlar için tedavi yöntemi nedir?

Cevap: Tüp bebek tedavisi yapılabilir. Sperm hareketlerini arttırıcı maddeler kullanılarak elde edilecek hareketli spermlerle mikroenjeksiyon yapılabilir.

Tüp bebek tedavisinde kilonun önemi var mı?

Cevap: Var, ancak kilolu olmak tedaviye engel değil. Kilo vermek tüp bebek tedavisinin başarı şansını arttıracaktır.

Perdeli rahim normal hamile kalmayı engeller mi?

Cevap: Perde rahim yerleşme alanını daralttığı için gebelik şansını düşürür. Bu tarz hastalarda histeroskopi ile perdenin alınması gerekir.

False