Bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur?

Hamileliğin öğrenilmesi ile birlikte anne ve baba adayları için oldukça heyecanlı bir süreç başlar. Bu süreçte bebeğin ultrasonda ilk görüleceği an, kalp sesinin duyulacağı an ve bebeğin hareketlerinin hissedileceği an heyecanla beklenir.

Haberin Devamı

Günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde anne karnındaki bebeğin 4 boyutlu görüntülemesi yapılabilir. Anne adayları için hem heyecanlı hem de stresli bir bekleyiş olan ultrason günlerinde bebeğe dair pek çok detayı öğrenmek mümkün.

Bu detaylardan birisi olan ve belki de ebeveynlerin en çok duygulandığı anlardan birisinin temeli olan kalp atışı da bebek bekleyenler için mutlaka yaşanması gereken bir deneyimdir.

Bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur

HAMİLELİKTE KALP ATIŞI NE ZAMAN DUYULUR?

Hamilelik anne adayları için oldukça stresli bir dönemdir. Bu stresin en temel sebebi ise bebeğin sağlığı ve gelişimi ile ilgili duyulan endişedir. Özellikle hamile kalmak için uğraşan anne adayları için bu stres çok daha etkilidir. Bebeğin kalp atışlarının belirli bir dönemde duyulabileceği unutulmamalı ve anne adayı paniklememeli.

Haberin Devamı

Her hamilelik kendine özgü dinamiklere sahip. Bazı anne hamileliklerde 5. haftadan sonra kalp atışlarının gözlemlenmesi mümkün.

Çevresinde daha önce hamilelik yaşamış kişilerden bebeğin kalp atışlarını çok daha erken duyduğuna ilişkin bilgiler alan anne adayları stres yapabilirler. Hamileliğin ilk trimesterinde yaşanan bu stresin hem anne adayı hem de bebek üzerinde oldukça olumsuz etkileri olduğu unutulmamalı.
Özellikle hassas gebeliklerde bu stresin bebek üzerindeki olumsuz etkisinin daha çok olacağı ve gebeliğin riske girebileceği de göz önünde bulundurmalı.

BEBEĞİN KALP ATIŞI NASIL DİNLENİR?

Gebeliğin 5. haftasında bebeğin kalp atışlarının dinlenebilmesi için transvajinal ultrason adı verilen ultrasonun yapılması gerekir. Bu yöntem özellikle riskli gebeliklerde tercih edilir. Gebeliğin oluşumunda herhangi bir riskten bahsedilmiyorsa 10 ya da 12. haftalarda yapılan dopler ultrason ile kalp atışının duyulması beklenmeli.

Kalp atışı duyulan bebeğin kalbinin, kalp kapakçıklarının ve kalp atışının değerlendirmesi için 20. haftaya kadar beklenmesi gerekir. Bu haftada yapılan ultrason sonuçlarına bakılarak bebeğin kalp sağlığı hakkında detaylı bilgi sahibi olunabilir.

Yazarın Tüm Yazıları