Baba olma yolunda 3 baba engel

Son yıllarda değişen çevresel faktörlerin de etkisiyle infertilite problemi genç çiftlerde dahi daha sık görülmeye başladı. Erkek kısırlığının tespit edilebilir nedenleri arasında en sık karşılaşılan varikosel problemi, çiftlerin çocuk sahibi olmasını engelleyen başlıca faktörlerden biri olarak ön plana çıksa da erkekte çocuk sahibi olmayı engelleyen farklı problemlerin de olabildiği biliniyor.

Haberin Devamı

Bu yazımda erkekler özelinde yaşanan ve çocuk sahibi olmayı engelleyen üç temel unsur hakkında bilgi aktaracağım. Sertleşme problemi, inmemiş testis ve varikosel hastalığı özelinde detaylarla soru işaretlerinizi azaltmaya çalışacağım.

1. İNMEMİŞ TESTİS

Daha önceki yazılarımda da değindiğim inmemiş testis problemi, erkek kaynaklı kısırlık nedenleri arasında en sık görülenlerden biridir. Doğum anında ya da doğumdan sonraki kısa dönemde testislerin skrotum adı verilen testis torbasına inmemesi ile karakterize olan inmemiş testis, tedavi edilmediği ya da tedaviye geç kalındığı takdirde ileri yaşlarda çocuk sahibi olma şansını azaltır. İnmemiş testis nedeniyle testislerin gelişimi ve sperm üretim mekanizması zarar görerek erkek kaynaklı kısırlık oluşumu tetiklenebilir. Konunun hassasiyeti gereği ebeveynlerin bebeklerinin gelişimini gözlemesi ve ilk 2 yıllık süreçte testisler skrotuma inmediği takdirde cerrahi müdahale seçeneklerini değerlendirmesi gerekir. Aksi takdirde erkek kaynaklı kısırlık başta olmak üzere ilerleyen yaşlarda testis kanseri oluşum riski de artabilir.

Haberin Devamı

2. SERTLEŞME PROBLEMİ

Normal yoldan çocuk sahibi olmak için tam bir cinsel birleşme sağlanmalıdır. Sertleşme problemi üst düzeyde olan ve bu sorunu kronik şekilde yaşayan erkekler cinsel birleşme sağlayamadıkları için maalesef normal yoldan çocuk sahibi olma ihtimallerini azaltırlar. Sperm kalitesinde hiçbir sorun görülmese dahi spermlerin vajina kanalından yumurtaya doğru yol alıp yumurtayı dölleyebilmesi için en önemli unsur cinsel birleşmedir. Sertleşme problemini kronik şekilde yaşayan erkekler androloji uzmanlarına muayene olarak sertleşme bozukluğu nedenleri hakkında bilgi almalı ve kendileri için önerilen tedavi yöntemlerini değerlendirmelidir.

Kimi zaman ilaç tedavisi, kimi zaman şok dalga tedavisi ve PRP uygulaması, kimi zaman ise penil protez cerrahisi ile sertleşme problemi ortadan kaldırılabilir. Psikolojik nedenlerle de ortaya çıkabilen ancak fiziksel sorunlar nedeniyle de görülebildiği için mutlaka sorgulanması gereken sertleşme problemi, damar kaynaklı sorunların habercisi olabilir. Bu nedenle sertleşme probleminin ihmal edilmemesi ve mümkün olduğunca en kısa sürede tedavi seçeneklerine başvurulması gerekir.

Haberin Devamı

3. VARİKOSEL HASTALIĞI

Yumurtalık çevresindeki toplar damarlarda meydana gelen varisleşme sonucu yumurtalıklarda kan birikimine, testislerde ısı artışına ve testis içerisinde daha fazla toksik maddenin birikmesine neden olan varikosel hastalığı testislerin fonksiyonlarının bozulmasına yol açar. Testis fonksiyonlarının bozulması ile birlikte testosteron ve sperm üretimini de etkileyen varikosel hastalığı, mikrocerrahi yöntemi ile tedavi edilerek hastanın sperm değerleri yükseltilebilir. Mikrocerrahi ile varikosel ameliyatı sonrası kişi sperm kalitesini arttırıcı özellikteki takviyeleri kullanarak ve yaşam tarzında pozitif değişiklikler yaratarak çocuk sahibi olma fırsatına kavuşabilir.

Haberin Devamı

Testislerinin birinde ya da her ikisinde birden ağrı, hassasiyet, şişlik gibi belirtiler ya da testosteron salınımındaki azalmaya bağlı yan etkiler nedeniyle ereksiyon sorunları, uyku bozuklukları, kas kitlesinde azalma veya kronik yorgunluk şikayetleri yaşayan erkeklerin androloji uzmanlarına muayene olmaları gerekir.

Erkeklerin çocuk sahibi olmasını engelleyen birçok farklı neden olabilir. Dünya Sağlık Örgütü tanımına göre 12 aylık periyotta korunmasız cinsel ilişkiye girilmesine rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerin sağlık kontrolleri aksatılmamalı; cinsel birleşmeyi engelleyen erkek cinsel işlev bozuklukları tedavi ettirilmelidir.  

Yazarın Tüm Yazıları