Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Hurriyet.com.tr Hürriyet Aile
 
HAFTA HAFTA HAMİLELİĞİNİZ
HAFTA HAFTA HAMİLELİĞİNİZ
Hamilelikte 1. haftaHamilelikte 2. haftaHamilelikte 3. haftaHamilelikte 4. haftaHamilelikte 5. haftaHamilelikte 6. haftaHamilelikte 7. haftaHamilelikte 8. haftaHamilelikte 9. haftaHamilelikte 10. haftaHamilelikte 11. haftaHamilelikte 12. haftaHamilelikte 13. haftaHamilelikte 14. haftaHamilelikte 15. haftaHamilelikte 16. haftaHamilelikte 17. haftaHamilelikte 18. haftaHamilelikte 19. haftaHamilelikte 20. haftaHamilelikte 21. haftaHamilelikte 22. haftaHamilelikte 23. haftaHamilelikte 24. haftaHamilelikte 25. haftaHamilelikte 26. haftaHamilelikte 27. haftaHamilelikte 28. haftaHamilelikte 29. haftaHamilelikte 30. haftaHamilelikte 31. haftaHamilelikte 32. haftaHamilelikte 33. haftaHamilelikte 34. haftaHamilelikte 35. haftaHamilelikte 36. haftaHamilelikte 37. haftaHamilelikte 38. haftaHamilelikte 39. haftaHamilelikte 40. hafta

HAMİLELİKTE 9. HAFTA

  • PAYLAŞ
  • PAYLAŞ
    Adınız *
    Alıcı E-Posta Adresi *
    Mesajınız
Hamilelikte 9. hafta

Hamileliğinizin 9. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğinizin organları ve kasları tam olarak çalışıyor

Bebeğiniz 9. haftasında artık yavaş yavaş bir insana benzemeye başladı. Vücudunun önemli bölümleri oluşmaya başladı, ilerleyen aylarda da bu organların hassas ayarları tamamlanacak. Bebeğinizin kalbinin dört ayrı bölmeye ayrılması tamamlandı ve kapakçıkları da oluşmaya başladı. “Kuyruğu” da tamamen yok oldu. Bebeğinizin organları, kasları ve sinirleri tam olarak çalışıyor. Dış cinsel organları şu anda yerli yerinde ancak kız ya da erkek olduğunu anlayabilmeniz için birkaç hafta daha beklemelisiniz. Gözleri tamamen oluştu ama göz kapakları şu an tamamen kapalı ve 27. haftaya kadar da açılmayacak. Şu anda bebeğinizin küçük kulak memeleri, ağzı, burnu ve burun delikleri hepsi yerli yerinde yalnız biraz birbirinden uzaklar. Plasenta, hormon üretimindeki kritik görevini yerine getirecek kadar yeterli gelişimine ulaştı. Şimdi, bebeğinizin temel fizyolojisinde sıra ve o hızla kilo almayı bekliyor.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Duygusal sallantılarınız daha da sıklaşmış olabilir!

Beliniz birazcık kalınlaşmaya başlasa da hala bir hamileye benzemeyebilirsiniz. Siz gene de kendinizi hamile olarak hissedersiniz. Sadece sabah bulantıları ya da birçok kadında görülen diğer semptomlar yüzünden değil, aynı zamanda siz kendinizi duygusal anlamda da gelgitler yaşadığınız için bile hamile olduğunuzu çok rahat hissedebilirsiniz.

Duygusal sallantılarınız şimdi daha sıklaşmıştır. “Bir ebeveyn olabilme” konusunda, nöbetleşe olarak kimi zaman mutlu olabilir kimi zaman da korkabilirsiniz. Bu tabii ki çok normal bir durum. Biraz kendinizi akışa bırakmanızda fayda var. Birçok kadın, bu duygusal ruh halinin 6. ve 10. haftalarda alevlendiğini, ikinci dönemde (14 ile 27. hafta arası) biraz yatıştığını ve doğumun yaklaşmasına az bir zaman kala bu ruh çalkantılarının tekrar baş gösterdiğini düşünüyor.

İş yerine ne zaman söylenmeli?

Bazı kadınlar hamile kaldığını öğrenir öğrenmez hemen iş yerine bunu bildirirler. Diğerleri ise, patronu ya da çalışma arkadaşları hamile olduğunu fark edene kadar beklemeyi tercih ederler. Bazıları ise düşük tehlikesinin ortadan kalktığı ikinci döneme, yani hamileliği kesinleşene kadar beklemeyi tercih ederler. Peki, ya sizin için bu durumu duyurmanın en iyi zamanı nedir? İşte size bazı etkenler:

Komplikasyonlar yaşıyor musunuz? 

Eğer öyleyse ve sık sık doktora gitmeniz gerekiyor ya da bu durum sıkça kafanızı meşgul ediyorsa, içinizin rahat etmesi için çalışma arkadaşlarınıza hamile olduğunuzu en başından söylemenizde fayda var.

Ne kadar hastasınız? 

Eğer mide bulantılarına dayanmak zorunda kalıyor ya da sık sık kusuyorsanız, patronunuza bu durumu önceden bildirmeniz daha iyi olacaktır. Ona söylemeden önce, bu konuda ondan ne istediğinizi belirleyin. Şefkat mi? İstirahat mı? Yoksa bu durumu atlatana kadar esnek çalışma saatleri mi? Ona neye ihtiyacınız olduğunu belirtin ve birçok kadının 3. ayın sonunda bu sorunlardan kurtulduğuna onu inandırın.

İşiniz yorucu ve potansiyel olarak tehlikeli mi?

Bebeğinizin ve kendinizin sağlığı için en kısa zamanda bir çözüm yolu bulmalısınız. Hemen duyurunuzu yapmalı ve iş sorumluluklarınızı ve zaman çizelgenizi ona göre ayarlamalısınız.

Müdürünüz ve iş arkadaşlarınız size destek olacaklar mı?

Bu sizin iş yeri kültürünüze bağlıdır. Bu durum, diğer kadınların hamilelik sürecinde işyerindekilerin nasıl etkilendiğini ve sizin müdürünüzle olan ilişkinizi kapsar. İşvereninizin bu haberi profesyonel anlamda karşılayacağına güveniyorsanız bunu hemen söylemek, hamileliğinizi daha sağlıklı ve daha az stresli geçirebilmeniz için bir avantaj olacaktır.

Maalesef bazı işverenler hamile çalışanlar hakkında pek az bilgililer. Eğer onun reaksiyonlarından emin olamıyorsanız; ihtiyatla ilerlemeniz ve hamileliğiniz kendini gösterene kadar işvereninize bu konudan bahsetmeyi biraz bekletebilirsiniz. Daha önceden hamile kalmış bir çalışma arkadaşınızdan, işvereninizin tepkilerini öğrenebilirsiniz.

Sonuç olarak yasal haklarınızı öğrenin. Ülkemizde olduğu gibi birçok ülkede de, hamile kadınlara yapılan ayrımcılığı engellemek için belirli yasalar yürürlükte ve uygulanıyor.

Bu haftanın aktivitesi

Bu haftanın aktivitesi olarak birçok psikolog, anne adaylarına gün içinde 5 ile 10 dakikalık periyotlarla bebeklerini düşünmeyi ve hayal etmeyi öneriyor. Uyandıktan hemen sonra ya da yatağa gitmeden hemen önce, bunu uygulamanızın sizin için çok daha iyi olacağını iddia ediyorlar. Bu süreç içerisinde sessizce bir yere oturun ve elinizi nazikçe göbeğinizde gezdirin. Nefes alışlarınıza odaklanın ve bebeğinizi düşünmeye başlayın. (Hayalleriniz, umutlarınız gibi). Bağlanma sürecine alışmanız ve nasıl bir ebeveyn olacağınızı planlamanız için çok güzel ve etkili bir yöntemdir.

HAFTA HAFTA GEBELİK