Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Hurriyet.com.tr Hürriyet Aile
 
HAFTA HAFTA HAMİLELİĞİNİZ
HAFTA HAFTA HAMİLELİĞİNİZ
Hamilelikte 1. haftaHamilelikte 2. haftaHamilelikte 3. haftaHamilelikte 4. haftaHamilelikte 5. haftaHamilelikte 6. haftaHamilelikte 7. haftaHamilelikte 8. haftaHamilelikte 9. haftaHamilelikte 10. haftaHamilelikte 11. haftaHamilelikte 12. haftaHamilelikte 13. haftaHamilelikte 14. haftaHamilelikte 15. haftaHamilelikte 16. haftaHamilelikte 17. haftaHamilelikte 18. haftaHamilelikte 19. haftaHamilelikte 20. haftaHamilelikte 21. haftaHamilelikte 22. haftaHamilelikte 23. haftaHamilelikte 24. haftaHamilelikte 25. haftaHamilelikte 26. haftaHamilelikte 27. haftaHamilelikte 28. haftaHamilelikte 29. haftaHamilelikte 30. haftaHamilelikte 31. haftaHamilelikte 32. haftaHamilelikte 33. haftaHamilelikte 34. haftaHamilelikte 35. haftaHamilelikte 36. haftaHamilelikte 37. haftaHamilelikte 38. haftaHamilelikte 39. haftaHamilelikte 40. hafta

HAMİLELİKTE 7. HAFTA

  • PAYLAŞ
  • PAYLAŞ
    Adınız *
    Alıcı E-Posta Adresi *
    Mesajınız
Hamilelikte 7. hafta

Hamileliğinizin 7. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğinizin el ve ayakları ortaya çıkıyor

Bu haftanın büyük haberi, minik bebeğinizin gelişen kol ve bacaklarında el ve ayaklarının ortaya çıkmasıdır. Yalnız bunlar sizin tutmak ve gıdıklamak için hayalini kurduğunuz küçük tombul el ve ayaklar değil, şu an için bir yüzgeçe benzeyen organlardır. Bebeğiniz teknik olarak hala bir embriyodur ve kuyruk kemiğine bağlı bir eklenti gibi gözüken küçük bir kuyruğu vardır. Bu kuyruk 5 hafta içinde yok olur ve bu rahminizde küçülen tek şeydir. Bebeğiniz geçen haftaya göre iki kat büyüklüğe ulaştı ve şu an yarım inç (1cm) boyunda yani bir böğürtlen kadar.

Eğer rahminizden içeriye bakabilseydiniz; onun minicik gözlerini (şu an renkleri bellidir) kaplayan göz kapağı çukurlarını, burnunun ucunu ve kağıt kadar ince olan derisinin altından geçen minik damarlarını görebilirdiniz. Beyninin her iki tarafı da gelişiyor ve ilik kemiği şekillenip alyuvarları üretmeye başlayana kadar, karaciğerleri bu görevi üstleniyor. Şu anda onun sindirimine yardımcı olacak insülin hormonunu üretecek olan pankreası ve apandisi de var. Küçük bedenine besin ve oksijen taşıyan bağımsız kan damarı gibi olan, göbek bağına bağlanmış bağırsaklarında bir düğüm vardır.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Rahminiz neredeyse iki katına ulaştı

Önceki 5 haftaya göre şu an rahminiz iki katına ulaştı. Yemek yemek, sabah bulantılarından dolayı bir angaryaya belki de daha kötü bir işkenceye dönüşmüş olabilir. Belki mideniz şu anda da tam faaliyette. (Eğer kendinizi iyi hissediyorsanız, merak etmeyin, çok şanslısınız!)

Kan değerlerinizin yükselmesi ve böbreklerinizin ekstra sıvıyı işlemesi nedeniyle, artık daha sık idrara çıkma ihtiyacı duyabilirsiniz. (Şu anda bile, hamile kalmadan önceki halinize göre vücudunuzda %10 daha fazla kan var. Hamileliğinizin sonunda da bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayabilmeniz için damarlarınızdan akan kan %40 ile 45 oranında daha fazla olacaktır. Rahminiz büyüdükçe de idrar torbanızdaki baskı da sizi daha çok tuvalete gönderecektir.

İlk dönemlerinde bulantısı olan kadınların yarısı 14. haftada rahatlamaya başlar. Diğerleri için de bu bulantılardan kurtulma 1 ay daha sürer. Normalin üstünde idrara çıkma ihtiyacı da düzene girer ve işiniz biraz daha kolaylaşır. Aslına bakılırsa yapılan araştırmalar, işeme eğiliminin sıklığının ve miktarının tüm hamilelik boyunca arttığını gösterir.

İlk muayenenin zamanı geldi

Çoğu zaman artık ilerleyen haftalarda ilk muayene için doktorunuza gitmenizi tavsiye ederiz. İyi bir doğum öncesi bakım, bebeğinizin yaşama sağlıklı bir başlangıç yapabilmesine yardım eder.

SORU 1: İlk randevuya nasıl hazırlanmalıyım?

Bütün sorularınızı bir kağıda not edin ve zamanı daha iyi kullanabilmek adına bunu yanınıza alın. Tam olarak ne hissettiğinizi ve ne kadar önemsiz gibi gözükse de varsa endişelerinizi mutlaka belirtin.

Kullandığınız tüm ilaçların (reçeteleriniz ve kullandığınız takviyeler de varsa) listesinin yanınıza alın. Böylelikle doktorunuz hangisine devam edebilip edemeyeceğinizi söyleyecektir.

Tekrar takvime bakın ve son regl döneminizin ilk gününü not edin. Doktorunuz bu sayede bebeğinizin tam olarak ne zaman geleceğini tahmin edecek (Eğer hatırlamıyorsanız ya da adetleriniz düzensizse endişelenmeyin çünkü doktorunuz sizi ultrasona alarak, tam tarihini yine tespit edebilir).

Kendi ve eşinizin tıbbi geçmişi hakkında biraz düşünün. Ailenizde genetik ya da kromozomsal bir bozukluğu olan kimse yoksa yakın akrabalarınızda olup olmadığını kontrol edin. Doktorunuz bunlara test önerilerine yardımcı olsun diye ihtiyaç duyacaktır.

SORU 2: Bu randevular sırasında neler olur?

Doktorunuz öncelikle fiziksel ve duygusal olarak nasıl hissettiğinizi, şikayetlerinizi ve endişelerinizi soracaktır. Sizin sorularınız varsa onları da yanıtlayacaktır.

Bu muayenelerin asıl amacı, hamileliğinizin nasıl gittiğini anlamak ve bebeğinizin ile sizin sağlığınızı koruyabilmeniz adına gerekli bilgileri öğrenebilmeniz içindir. Doktorunuz; kilonuzu, kan basıncınızı ve idrarınızı kontrol eder, batın bölgenizi ölçer, bebeğin pozisyonunu kontrol eder, bebeğin kalp atışlarını dinler, diğer muayeneleri yapar ve gerekiyorsa başka testler yapar. Böylelikle karşılaşabileceğiniz güçlükleri yakından inceleyebilir.

Ziyaretin sonunda doktorunuz, bulguları sizinle paylaşır, diğer muayene gününe kadar beklenen değişimlerden bahseder, yaşam tarzınız hakkında gerekli uyarıları yapar, (doğru beslenme, sigara ve alkolden uzak durma gibi.) lehinize ve aleyhinize olan testleri tartışır.

SORU 3: Eşim de benimle gelmeli mi?

Bu tamamen size kalmış. Bazı çiftler, randevulara birlikte gitmenin faydalı olduğunu düşünür. Özellikle ilk randevu, ultrason ve yapılacak olan testler için. Eğer doktorunuzdan memnun değilseniz hemen yeni bir tanesini araştırmaya başlayın. Güvendiğiniz ve sevdiğiniz bir olması çok önemli.

Bu haftanın aktivitesi

Göbeğinizin bir fotoğrafını çekin. Birinden her ay göbeğinizin fotoğrafını çekmesini isteyin. Bu çekimleri bebeğiniz gelene kadar da devem edin. Bu gelişimini izleyebilmeniz için iyi bir yöntemdir. İyi bir poz için de, her fotoğraf için hep aynı giysiyi giymeye, aynı yerde durmaya ve aynı pozu vermeye çalışın. Siyah beyaz, çıplak ve yarı çıplak çekimler özellikle çok güzel olur.

HAMİLELİĞİN 1-9 HAFTALIK DÖNEMİ

 

HAFTA HAFTA GEBELİK