Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Hurriyet.com.tr Hürriyet Aile
 
HAFTA HAFTA HAMİLELİĞİNİZ
HAFTA HAFTA HAMİLELİĞİNİZ
Hamilelikte 1. haftaHamilelikte 2. haftaHamilelikte 3. haftaHamilelikte 4. haftaHamilelikte 5. haftaHamilelikte 6. haftaHamilelikte 7. haftaHamilelikte 8. haftaHamilelikte 9. haftaHamilelikte 10. haftaHamilelikte 11. haftaHamilelikte 12. haftaHamilelikte 13. haftaHamilelikte 14. haftaHamilelikte 15. haftaHamilelikte 16. haftaHamilelikte 17. haftaHamilelikte 18. haftaHamilelikte 19. haftaHamilelikte 20. haftaHamilelikte 21. haftaHamilelikte 22. haftaHamilelikte 23. haftaHamilelikte 24. haftaHamilelikte 25. haftaHamilelikte 26. haftaHamilelikte 27. haftaHamilelikte 28. haftaHamilelikte 29. haftaHamilelikte 30. haftaHamilelikte 31. haftaHamilelikte 32. haftaHamilelikte 33. haftaHamilelikte 34. haftaHamilelikte 35. haftaHamilelikte 36. haftaHamilelikte 37. haftaHamilelikte 38. haftaHamilelikte 39. haftaHamilelikte 40. hafta

HAMİLELİKTE 6. HAFTA

  • PAYLAŞ
  • PAYLAŞ
    Adınız *
    Alıcı E-Posta Adresi *
    Mesajınız
Hamilelikte 6. hafta

Hamileliğinizin 6. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğinizin gözleri, kulakları ve burnu oluşmaya başlıyor

Bu haftanın en büyük gelişimi; bebeğinizin öpmeye doyamayacağınız gözleri, kulakları ve burnu oluşmaya başlar. Eğer rahminizi görebilirseniz, bebeğinizin büyük kafasının, siyah küçük noktacıklar halinde gözüken gözlerinin ve burun deliklerinin oluşmaya başladığını fark edebilirsiniz. Oluşmaya başlayan kulakları kafasının iki yanında çukur halinde, kolları ve bacakları ise çıkıntı gibidir. Kalp atışları dakikada 100 ile 160 arasındadır ki bu da sizin atışınızın yaklaşık 2 katı kadardır. Tüm vücudunda kan akışı da başlar. Bağırsakları gelişir ve ciğerleri oluşturacak doku filizleri ortaya çıkmaya başlar. Beyni, kasları ve kemikleri gibi hipofiz bezi de oluşmaya başlar. Şu anda bebeğinizin boyu çeyrek inç boyunda yani bir mercimek tanesi kadardır.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Duygusal dalgalanmalara hazır olun!

Kendinizi çift karakterli gibi hissetmeye başlamış olabilirsiniz, bir gün çok mutsuz bir gün de çok neşeli olabilirsiniz. Yalnız bu yaşadığınız duygusal değişimin çok normal olduğunu da unutmamalısınız. Bu duygusal dalgalanmalara biraz da hormonlarınızda meydana gelen değişiklikler yol açıyor, ancak hormonların yanı sıra hayatınızda büyük ölçüde değişmeye başlıyor. Zaten kim böyle bir değişiklikte duygusal hissetmez ki?

Hamile kadınların dörtte birinde lekeler (idrardan sonra külodunuzda kan lekeleri) ya da kanama görülebilir. Normal bir gebelikte bunların olması doğaldır ancak bazen bu kanamalar düşüğün ya da dış gebeliğin ilk belirtileri de olabilir. Eğer leke ya da kanamanız varsa doktorunuza danışmada fayda var.

Şaşırtıcı durumlar: ikiz olabilirler mi?

Çoğul gebelik tabii ki aileden geçer ve doğurganlık tedavisi görmeniz de ikiz doğurma ihtimalinizi çok yükseltir ancak her kadın birden fazla bebeğe hamile kalabilir. Siz de bunlardan biri olabilir misiniz?

İkiz bebek taşımanın ayrıcalıkları

  • Genelde, her 31 doğumdan yaklaşık 1’i (yüzde 3’ten daha fazla) ikiz doğumdur. Eğer herhangi bir tıbbi bir müdahale olmazsa da ikiz doğurma olasılığınız 89’da 1’dir. Üçüz ya da daha çoklu gebelik şansınız ise 565’de 1’dir.
  • Eş ikiz doğurmak genelde şansa bağlıdır. Eş ikiz ya da tek yumurta ikizi (döllenen yumurtanın ikiye ayrıldığında olur) sahibi olma olasılığınız ise 250’de 1’dir.
  • Ayrı yumurta ikizleri ya da çoğul gebelikleri etkileyen bazı faktörler vardır. Doğurganlık tedavisi gördüyseniz bu olasılığı fazlasıyla etkiler. Doğurganlık ilaçları kullanan, dış yöntemlerle, (tüp bebek gibi) ya da farklı üreme teknikleriyle hamile kalmaya çalışan kadınların ortalama yüzde 20-25’i, tek çocuk sahibi olmuyor.
  • Eğer bir kere ayrı yumurta ikizi doğurduysanız, bir başka hamileliğinizde de ikiz doğurma şansınız çok fazladır.
  • Ayrı yumurta ikizlerine sahip olmak, aileden geçen bir özelliktir. Eğer siz ikizseniz ya da size yakın akrabalarınız da ikizlik durumu söz konusuysa, bu şansınızı arttırır. Eşinizin aile geçmişi, sizin ikiz sahibi olma ihtimalinizi pek etkilemez.
  • Yaşınız ne kadar fazlaysa doğal yoldan ikiz sahibi olma ihtimaliniz de o kadar fazladır. Yaşça daha büyük kadınlardaki hormonal değişimler, ikizlere olanak tanır.
  • Ne kadar çok hamile kaldıysanız, çoğul gebelik şansınız da o kadar artar.
  • Küçük kadınlardan ziyade, uzun ve daha iri kadınların ikiz sahibi olma ihtimalleri daha yüksektir.

İkizlere hamile olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Daha hamileliğinizin çok başında olsanız dahi birçok kadın ultrasona kadar, rahminde birden çok bebek taşıdığını zanneder. Eğer ilk dönem için genetik tarama yaptırmayı tercih ettiyseniz, ultrasona 11 ile 13. hafta arasında girersiniz. Eğer doğurganlık tedavileriyle hamile kaldıysanız, aşılanan embriyoların sayısını görmek için daha erken, yani yaklaşık ilk 8 hafta içinde ultrasona alınırsınız. Ultrason, 6 ile 8 haftadan sonra çoğul gebeliği anlamak için hatasız sonuçlar verir. Yine de bir bebeğe göre, birden fazla bebeğin gözden kaçırılması daha olasıdır. Doğurganlık tedavileri, sizin ikiz bebek doğurma ihtimalinizi fazlasıyla arttırır.

HAMİLELİĞİN 1-9 HAFTALIK DÖNEMİ

 

HAFTA HAFTA HAMİLELİK