Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Hurriyet.com.tr Hürriyet Aile
 
HAFTA HAFTA HAMİLELİĞİNİZ
HAFTA HAFTA HAMİLELİĞİNİZ
Hamilelikte 1. haftaHamilelikte 2. haftaHamilelikte 3. haftaHamilelikte 4. haftaHamilelikte 5. haftaHamilelikte 6. haftaHamilelikte 7. haftaHamilelikte 8. haftaHamilelikte 9. haftaHamilelikte 10. haftaHamilelikte 11. haftaHamilelikte 12. haftaHamilelikte 13. haftaHamilelikte 14. haftaHamilelikte 15. haftaHamilelikte 16. haftaHamilelikte 17. haftaHamilelikte 18. haftaHamilelikte 19. haftaHamilelikte 20. haftaHamilelikte 21. haftaHamilelikte 22. haftaHamilelikte 23. haftaHamilelikte 24. haftaHamilelikte 25. haftaHamilelikte 26. haftaHamilelikte 27. haftaHamilelikte 28. haftaHamilelikte 29. haftaHamilelikte 30. haftaHamilelikte 31. haftaHamilelikte 32. haftaHamilelikte 33. haftaHamilelikte 34. haftaHamilelikte 35. haftaHamilelikte 36. haftaHamilelikte 37. haftaHamilelikte 38. haftaHamilelikte 39. haftaHamilelikte 40. hafta

HAMİLELİKTE 22. HAFTA

  • PAYLAŞ
  • PAYLAŞ
    Adınız *
    Alıcı E-Posta Adresi *
    Mesajınız
Hamilelikte 22. hafta

Bebeğiniz, şu an yaklaşık 27 cm'lik boyu ve neredeyse 350 gram ağırlığıyla, minyatür bir yenidoğana benziyor. Dudakları, göz kapakları ve kaşları her geçen gün daha da belirginleşen bebeğinizin, hatta diş etlerinde minik diş kökleri bile oluşmaya başladı. Gözleri de hemen hemen oluşumunu tamamladı ama irislerinde (gözün renkli olan tabakası) hala pigment bulunmuyor. Eğer rahminizin içini görebiliyor olsaydınız, onun o tüm vücudunu kaplayan lanugo denilen tüylerini ve tenindeki derin kırışıklıklarını da görebilirdiniz. Karnının içinde, bazı önemli hormonları salgılamaya yarayan pankreasın da adım adım gelişimi devam ediyor.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Göbeğiniz büyüdüğü için karnınızda çatlaklar oluşabilir

Şu an eminiz, göbeğiniz neredeyse bir el mıknatısı gibi. Herkes göbeğinize dokunmaya çalışıyor ve mutlaka yorum yapıyordur. Olmanız gerekenden daha iri ya da daha ufak olduğunuzu söyleyenler de vardır ancak lütfen unutmayın ki, her kadın farklı gelişim özellikleri gösterir. Burada önemli olan sizin doktor ziyaretlerinizi düzenli olarak yapmanız ve bebeğinizin normal bir gelişimde olduğuna doktorunuzun karar vermesidir.

Göbeğiniz büyüdüğü için karnınızda bazı çatlaklar fark edebilirsiniz. Hamile kadınların en az yarısının doğuma kadar göbeği bir hayli çatlar. Bu şeritlerin renkleri, genelde ten renginize göre pembeden koyu kahverengiye kadar değişiklik gösterebilir. Genellikle göbeğinizde oluşan bu çatlamalar aynı zamanda vücudunuzun kalça, uyluk ve göğüs bölgelerinde de oluşabilir. Piyasada bulunan bazı çatlak losyonlarının, çatlakları önlediği tam olarak kanıtlanmış olmasa da cildinizi nemlendirdiği ve kaşıntılara iyi geldiği kesindir.

Vücudunuzdaki bu değişimler sizi şaşırtabilir

Hamileliğiniz boyunca göbeğinizin ve belki de göğüslerinizin büyüyeceğini biliyordunuz ama aşağıda sıralayacağımız kimi fiziksel değişimlere şaşıracağınızı tahmin ediyoruz. Birçok hamilelik değişimleri gibi, fiziğinizde oluşan çoğu bozulmalar tamamen hormonlardaki değişimlerden kaynaklanır.

Gür ve parlak saçlar: Şu an saçınızın gürleştiğini düşünüyorsanız yanılıyorsanız, aslında sadece saçınız daha az dökülüyor. Hamileliğiniz boyunca, vücudunuz daha az saç döker. Eğer saçınızın gürleşmesinden memnunsanız, bizce keyfini çıkarın ama bu durum sizi rahatsız ediyorsa, bir an evvel kuaförünüze gidin ve saçınızı incelterek yeni bir modelde kestirin. Zaten bu değişimler sonsuza kadar sürmeyecek ve bebeğiniz doğduktan sonra tekrar saçınız dökülmeye başlayacak.

Vücut tüyleri artıyor: Androjen olarak bilinen seks hormonları; yanaklarınızda, üst dudak bölgenizde ve çenenizde tüylenmeye neden olabilir. Göbeğinizdeki, kollarınızdaki, bacaklarınızdaki ve sırtınızdaki tek tük tüyler, gün geçtikçe çoğalabilir. Artık çeşitli yöntemlerle bu geçici soruna çare bulmak da sizin elinizde.

Hızlı uzayan tırnaklar: Tırnaklarınız da eskiye nazaran artık daha hızlı uzuyor olabilir ve yapısında da kimi değişiklikler fark edebilirsiniz. Bazı kadınların tırnakları daha sert, bazılarının ise daha hassas ve kırılgan olabilir. Temizlik yaparken eldiven giymeli ve özellikle tırnaklarınız hassaslaştıysa da bir nemlendirici kullanmalısınız.

Cilt değişimleri: Bazı hamile kadınlar, cildinin hiç bu kadar iyi görünmediğini söyler. Bazıları ise, değişen hormonlar sayesinde cildinde akne oluşumu gibi kimi değişikliklerden şikayet eder. Bu duruma karşılık, yüzünüzü günde iki kere hassas bir sabunla ya da temizleyici ile yıkamanız ve nemlendiriciniz ile makyaj malzemelerinizin de yağsız olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Çatlaklar: Büyüyen bebeğinize ev sahipliği yapan karnınızda, çeşitli renklerde ince şeritler oluşmaya başlamış olabilir. Cildinizde oluşan bu çatlaklar, siz doğum yaptıktan 6 ya da 12 ay sonra belirginliklerini yitirebilir. Bu konuda doktorunuz tarafından önerilenden daha fazla kilo almamanızdan başka, yapacak çok da fazla bir seçeneğiniz yok. Cildinizin elastikiyeti kalıtsal bir durum olduğu için bu durumla başa çıkabilmeniz biraz da sizin doğal yapınıza kalıyor.

Ciltteki renk değişimleri: Deriye renk veren melanin hormonun artması, teninizde bazı kahverengi leke gibi renk farklılıklarının oluşmasına neden olur. Bu pigment değişimleri, siz güneşe maruz kaldığınızda daha çok şiddetlenir. UVA ve UVB korumalı ve en az 30 faktörlü bir güneş kullanmalı, dışarı çıktığınız zaman bir şapka takmalı ve güneşin tam tepeden vurduğu saatler olan 10.00 ile 14.00 arası kendinizi korumalısınız.

Geniş ve koyu renk meme uçları: Meme uçlarınızın ve etrafındaki renkli bölgenin artık daha geniş ve daha koyu renkli olduğunu fark edebilir ve meme çevresindeki pütürcüklerin de daha bir belirginleştiğini görebilirsiniz. Bu pütürler, bakterilerle savaşmak ve cildinizi yağlandırmak için yağ üreten bezlerdir. Bazı kadınların da göğüslerindeki damarlar daha belirginleşir. Tüm bunlara karşı ne mi yapabilirsiniz? Hiçbir şey.

Büyük ayaklar: Hamileliğiniz boyunca, ayaklarınız belki yarım numara daha büyüyebilir çünkü gevşek bağ dokuları ayaklarınızı biraz genişletebilir. Doğuma kadar ayaklarınız şişeceği için de sorun yaşayabilirsiniz. Büyüyen ayaklarınıza göre daha rahat ayakkabılar tercih edebilirsiniz. 

HAMİLELİĞİN 22. HAFTASINDA NELER OLUYOR?